Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa wspomagania

Featured Replies

Napisano

Mojej asterce przeszło już 110kkm. Od pewnego momentu obserwuję pompę wspomagania, która robi się coraz to bardziej wilgotna. Po dokładniejszych oględzinach zauważyłem, że puszcza zimering. Pompa jest na szeroki pasek. Wiec chciałbym zapytać czy jest możliwość wymiany tego zimeringu? Widziałem, że koło na tej pompie jest jakby wprasowane, wiec zastanawiam się czy jest możliwość rozebrania tego? Z góry dziekuję za odpowiedź.

Napisano

U mnie jak zaczynała sie pocić i koło było troszkę luźne, też chciałem naprawiać, ale na szrocie znalazłem dobrą za 120pln, więc odpuściłem sobie naprawy

Moja była na wąski pasek, więc pewnie tańsza

Napisano
  • Autor

> U mnie jak zaczynała sie pocić i koło było troszkę luźne, też

> chciałem naprawiać, ale na szrocie znalazłem dobrą za 120pln,

> więc odpuściłem sobie naprawy

> Moja była na wąski pasek, więc pewnie tańsza

U mnie kolo nie jest luźne, ogólnie pompa jest ok. Rozważałem kupno używki lub nowej podróby, ale po co wydawać kasę skoro ta działa i jest oryginalna, a z używka to nie wiadomo co sie kupi. Wydaje mi się, że zimering załatwi sprawę, ale czy da się to rozebrać, dlatego pytam zanim ją połamię

Napisano

> U mnie kolo nie jest luźne, ogólnie pompa jest ok. Rozważałem kupno

> używki lub nowej podróby, ale po co wydawać kasę skoro ta działa

> i jest oryginalna, a z używka to nie wiadomo co sie kupi. Wydaje

> mi się, że zimering załatwi sprawę, ale czy da się to rozebrać,

> dlatego pytam zanim ją połamię

Witam!

Poszukaj postu kolegi "Oberon" swego czasu umiescil swoje boje z regeneracja pompy wspomagania.

Napisano
  • Autor

> Witam!

> Poszukaj postu kolegi "Oberon" swego czasu umiescil swoje boje z

> regeneracja pompy wspomagania.

Widziałem to, ale on miał inna pompę. Poza tym szukajka nie działa

Napisano

> Widziałem to, ale on miał inna pompę. Poza tym szukajka nie działa

Pompa jest ta sama w sensie obudowy i budowy wewnetrznej roznica w pompach wspomagania w Fce polega na :

- wielkosci koła pasowego - srednicy

- szerokosci paska(klin albo wieloklin)

- wysuniecie kola pasowego wzgledem osi obrotu

czolem

Oberon

Napisano
  • Autor

> Pompa jest ta sama w sensie obudowy i budowy wewnetrznej roznica w

> pompach wspomagania w Fce polega na :

> - wielkosci koła pasowego - srednicy

> - szerokosci paska(klin albo wieloklin)

> - wysuniecie kola pasowego wzgledem osi obrotu

> czolem

> Oberon

A czy kolo jest wprasowane we wszystkich?

Masz moze link do twojego manuala? Bo szukajka nie kacza.

Napisano

> A czy kolo jest wprasowane we wszystkich?

Hmm tego nie jestem pewny ale raczej w Fkach sa wprasowywane ... nie wiem jak w pompie od isuzu czy nie jest przykrecana ale tam jest po pierwsze na cienki pasek oraz wysuniete bardziej na osi obrotu

> Masz moze link do twojego manuala? Bo szukajka nie kacza.

Nie icon_rolleyes.gif zawsze przez szukajke szukalem sick.gif ... w sumie moglby ktos to wrzucic na manuala bo troche info tam jest a i pytan co jakis czas sie pojawia

Napisano

Witam, poki co nie bede zakladal nowego tematu bo w sumie chodzi o wspomaganie.

Taki malutki wstep.

Zawsze gdy wyjmowalem wycieraczke z pod nog to pod spodem bylo wilgotno, mysle sobie ok. Dzis polozylem sie pod kierownice i widze ze z kolumna kierownicza sie poci ( przy samym dywaniku pomiedzy grodzia od wew samochodu z zew. ) I jest tam taka guma (?) i tak dotykam i wsadzilem paluszka 270751858-jezyk.gif i tam byl plyn od wspomagania ( skad ta pewnosc ? Bo byl rozowy, taki jaki zalewam do wspomagania ) Jakis czas temu zobaczylem ile mam tego plynu w zbiorniczku i bylo jakies 2 cm od kreski, wiec dolalem, zrobilem 300 km w sumie po miescie i dzis patrze i jest z 1 cm pod kreska frown.gif .. I teraz pytanie Co to u licha mi sie zepsulo .. jak to sie fachowo nazywa.. drogie to,to ? frown.gif

Napisano
  • Autor

> Hmm tego nie jestem pewny ale raczej w Fkach sa wprasowywane ... nie

> wiem jak w pompie od isuzu czy nie jest przykrecana ale tam jest

> po pierwsze na cienki pasek oraz wysuniete bardziej na osi

> obrotu

> Nie zawsze przez szukajke szukalem ... w sumie moglby ktos to

> wrzucic na manuala bo troche info tam jest a i pytan co jakis

> czas sie pojawia

A jak u siebie robiłeś pompę to miałeś problem ze ściągnięciem tego koła? Chodzi mi o to czy przypadkiem raz wprasowane jest na zawsze? No i czy po wprasowaniu go (przy składaniu) nie było już luźne?

Dzięki za odpowiedzi

Napisano

> A jak u siebie robiłeś pompę to miałeś problem ze ściągnięciem tego

> koła?

Tak mialem problemy bo poczatkowo nie wiedzialem jak i co ...zeby nie uszkodzic ...i ostatecznie rozwalil sie dekielek bo nie wiedzialem ze trzeba wyjac opaske zabezpieczajaca z 2 strony sick.gif (opisane to jest dokladnie w manualu ... sick.gif)

Ogolnie dobrze punktowo podgrzac jakims palnikiem (bo w srodku sa uszczelki - zeby sie nie potopily bo dodatkowy wydatek) albo ostatecznie jakos nad gazem i pozniej odpowiednio punktowo uderzac tak zeby energia szla w odpowiednie miejsce .

PS. Jeszcze tak gwoli wyjasnienia tam jest lozysko takie zamkniete a nie ma zimmeringu (na poczatku tez tak myslalem ze zimmering puszcza 270751858-jezyk.gif)

> Chodzi mi o to czy przypadkiem raz wprasowane jest na

> zawsze?

Nie choc konstrukcja i pomysl inzynierow beznadziejny .... choc takim rozwiazaniem zostalo obdarowanych kilka aut nie tylko Astra oink.gif

>No i czy po wprasowaniu go (przy składaniu) nie było już

> luźne?

Nie nic podobnego ...zakladalem je chyba ze 2 razy i zawsze byl opor i nie spadalo ....

Gorzej jest jednak zalozyc bo bez odpowiedniego imadla albo prasy moze byc ciezko no i trzeba uwarzac na ten chromolony dekielek z drugiej strony - strasznie kruchy jest. Po zlozeniu i wprasowaniu kola moze ciezko chodzic - trzeba lekko popukac w os rzeby sie ułozyło wszystko i wrocilo do wlasciwej pozycji 893goodvibes.gif

No i uszczelki maja byc w odpowiednich miejscach zeby olej byl tam gdzie ma byc

Sama wymiana lozyska to pikuś palacz.gif

> Dzięki za odpowiedzi

no problemo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.