Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie: czy to uszczelka pod głowicą

Featured Replies

Napisano

Po koleji:

1. Tak ze 3 m-ce temu padł termostat i zagotowało wodę

2. Najpierw czyszczenie później dla pewności wymiana na nowy.

3. Płynu zaczęło ubywać około szklanki na tydzień.

4. Znalazłem nieszczelność w zbiorniku wyrównawczym załatanu zgrzew (kropelka - tymczasowo), płyn nieubywa, temperatura 1 kreska powyżej normy.

4. Wczoraj byłem w dłuższej trasie temp. 2 kreski powyżej normy (upał na dworze), jak załączyłem to wskazówka zaczęła się powoli zbliżać do czerwonej kreski, musiałem klimę wyłączać co 30min na 3 min i tak całą drogę 700kM

5. W domu podniosłem maskę płynu nie ubyło tylko ciśnienie troszkę wywaliło przez korek w zbiorniczku wyrównawczym.

Co wy na to czyżby padła uszcelka a może jakiś inny tyfus,

wentylator słychać że pracuje i o dziwo na wolnych obrotach stygnie a w trasie powyżej 100km/h temp. idzie do góry

Napisano

ciężko powiedzieć, płyn ci wywaliło dlatego że odkręciłeś zbiornik wyrównawczy gdy silnik był jeszcze gorący...a to jest normalne

sprawdź czy nie ma kawy z mlekiem w misce olejowej (na bagnecie)

nie koniecznie też uszczelka musi być wlnięta niewykluczone że to głowica szczeliła...

ja bym sprazwdził najpierw wszystko zewnętrzne z ukł chłodzenia - termostat też dla pewności - zdjęcie głowicy to ostateczność...

Napisano
  • Autor

pisałem przecież że termostat dopiero co nówkę włożyłem,

a płyn wywaliło przez zakręcony korek

Napisano

> pisałem przecież że termostat dopiero co nówkę włożyłem,

to akurat niema znaczenia ja raz wymieniałem nówkę i dopiero za drugim razem był dobry... wink.gif

> a płyn wywaliło przez zakręcony korek

Napisano
  • Autor

> > a płyn wywaliło przez zakręcony korek

tak przez zakręcony w korku jest przecież sprężyna która puszcza płyn przy zadużym ciśnieniu

Napisano

przy walniętej uszczelce raczej by się silnik zagotował, układ by się zapowierzył i na wolnych by nie stygł. Sprawdź pompę.

Napisano

> tak przez zakręcony w korku jest przecież sprężyna która puszcza płyn

> przy zadużym ciśnieniu

Być może po dolewkach, które robiłeś przy nieszczelnym zbiorniczku i po wymianie termostatu masz zapowietrzony układ. Porządnie odpowietrz .

Napisano

Czy czujesz jakiś spadek mocy?

Czy po zapaleniu zimnego silnika motorek chodzi jakoś dziwnie?

Jeżeli po odpaleni zimnego silnika słychać przez chwilę jakieś "przelewanie lub bulgotanie" wody to pewnie uszczelka. Jeżeli przecieka płyn od chłodnicy to do momentu zagrzania silnika silnik chodzi nierówno.

A ha nie szarpie Ci przy przyśpieszaniu?

Jeżeli masz te objawy to może być uszczelka. U mnie wywaliło po 100 kkm. Miałem podobne objawy. Koszty jak diabli :-(

Napisano

Przelewanie i bulgotanie słychać w kabinie, jak masz zapowietrzoną nagrzewnicę, więc nie strasz kolegi. nono.gif

Sprawdź czy masz dobrze odpowietrzony układ chłodzenia.

Napisano
  • Autor

jutro się wezmę za auto bo wymienie najpierw klejony zbiorniczek wyrównawczy (ma być jutro 103 zł debile są w tym fiacie), a bulgotania nie słuchać dzisiaj po mieście w korkach temp w normie, a na trasie w niedziele dostała bzika

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.