Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

powitanie+problem

Featured Replies

Napisano

Witam i pozdrawiam posiadaczy Fordów!

Wcześniej powoziłem Astrą, a od kilku miesięcy jestem posiadaczem nowego Forda Focusa MKII 1,6 (benzyna). Niestety samochód już raz został już scholowany, bo nie chciał zapalić. W serwisie powiedziano mi, że to porozłączały się kabelki w kostce do autoalarmu. Póki co Focus pali, ale czasami trzeba długo kręcić i ledwo, ledwo zaskakuje. Czy ktoś spotkał się z taką przypadłością?

Chciałbym także przekonsultować sposób zapalania Focusa. Do tej pory we wszystkich samochodach benzynowych (a takie tylko miałem) wkładałem kluczyk i zapalałem, teraz serwisant przykazał mi przekręcić kluczyk w położeniu II i poczekać aż wskaźniki pogasną i wtedy zapalać. Czy tak trzeba palić Focusa czy to jakaś ściema...

Pozdrawiam Kalp

Napisano

Zawsze tak robie ze przed opaleniem czekam az pompa poda paliwo i zgasna kontrolki.

Co do odpalania pewnie cos jest uszkodzone moze czujnik temperatury dla komputera. Ciezko powiedziec.

Napisano

> Chciałbym także przekonsultować sposób zapalania Focusa. Do tej pory

> we wszystkich samochodach benzynowych (a takie tylko miałem)

> wkładałem kluczyk i zapalałem, teraz serwisant przykazał mi

> przekręcić kluczyk w położeniu II i poczekać aż wskaźniki

> pogasną i wtedy zapalać. Czy tak trzeba palić Focusa czy to

> jakaś ściema...

Ja tam tak zapalam kazde auto od kiedy mialem Seicento. Pompa musi podac odpowiednia ilosc paliwa do rozruchu i tyle. Teraz z benzyny przesiadlem sie na diesela i... tez czekam chwile, az pompka przestanie pracowac biglaugh.gif

Co do badziewnego odpalania - mialem to bardzo rzadko (w kazdym aucie), powiedzmy raz na 3-4 miesiace. Ale u Ciebie wnioskuje to czestsza przypadlosc.

Napisano

> Co do odpalania pewnie cos jest uszkodzone moze czujnik temperatury

> dla komputera.

Kto wie... U mnie to wlaśnie było uszkodzone (wylazło już po przejechaniu 1000 km). Pan w serwisie przeprosił i powiedział, że cała seria jest wadliwa. U mnie to jednak nie miało wpływu na zapalanie. Klima nie chciala działać, bo komputer pokazywał -5st. ;-)

Napisano

> Kto wie... U mnie to wlaśnie było uszkodzone (wylazło już po

> przejechaniu 1000 km). Pan w serwisie przeprosił i powiedział,

> że cała seria jest wadliwa. U mnie to jednak nie miało wpływu na

> zapalanie. Klima nie chciala działać, bo komputer pokazywał

> -5st. ;-)

Mysle ze czujnik do komputera pokladowego i sterowania klima jest inny niz ten ktorym steruje wzbogacaniem mieszanki. Ale moge sie mylic ogolnie trzeba byloby sprawdzic samochod bo u mnie bez roznicy czy poczekam az zgasna czy nie.

Napisano

A może bardziej prozaicznie?

Kable WN, świece?

Napisano

Każde auto zapala się tak jak powiedział ci serwisant. foke tez wink.gif przekrecasz kluczyk - kontrolki gasną - zapalasz.

Co do kręcenia - moj pali od kopa wink.gif czyli pyk lekko i juz pali. cos nie teges masz z tym autem hmm.gif

Napisano
  • Autor

No tak wygląda, że coś "nie teges" z moją Foką. Najtrudniej ją zapalić jak jest ciepła. Po nocy ładnie pali.... Wygląda na to, ze jeszcze pare razy serwis odwiedzę...póki jest gwarancja.

Kalp

Napisano

>ja mam 1,8 tdci i mialem taka przypadlosc ze po przekreceniu kluczyka zaswiecilo sie awari systemu silnika i nawet rozrusznikiem nie chcial zakrecic

przekrecilem z 5 razy kluczykiem i zapalil

mialem cos takiego 2 razy

bylem po pierwszym razie w serwisie wgrali nowego softa i powiedzieli ze powinno byc ok

no ale sie powtorzylo - narazie olalem od miesiaca cisza i jezdze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.