Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nagly (czasowy) wzrost wskazan spalania sredniego.

Featured Replies

Napisano

Do posiadajacych diesel'ka (choc moze nietylko). Czasami (raz na 2-3 tygodnie), bez zadnej przyczyny, spalanie paliwa, wskazywane przez komputer, wzrasta u mnie do 12-13 ltr/100km no.gif. Normalnie utrzymuje sie w granicach 5-7 ltr/100km food.gif. Po ok 10 minutach jazdy, zaczyna spadac. Czy taki nagly wzrost spalania o 100%, moze miec cos wspolnego z filtrem czasteczek stalych, ktory wg instrukcji jest przepalany co jakis czas? Nigdzie w instrukcji nie doczytalem sie, w jaki sposob jest przeprowadzane takie wypalanie sadzy w tym filtrze. W ASO nie bede pytal, bo tam sami lamerzy hehe.gif

Napisano

Proces spalania w tzw DPF polega na wtryskiwaniu dodatkowego paliwa w ostatniej fazie zapłonu co w ostateczności powoduje wzrost temperatury spalin i wypalenia sadzy w ukladzie wydechowym. Załacza sie to w momencie jak czujniki podcisnienia/cisnienia ktore sa przed i za katalizatorem wyczuja zbyt duza roznice. Cos jakos w tym stylu to szło.

Moje pytanie piszesz o wskazaniach komputerka - skad go ma i jak on dziala. Po drugie jak uzyskujesz spalanie na poziomie 5 litrow bo ja nie potrafie zejsc ponizej 6,5 litra/100km

Napisano
  • Autor

> Moje pytanie piszesz o wskazaniach komputerka - skad go ma i jak on

> dziala. Po drugie jak uzyskujesz spalanie na poziomie 5 litrow

> bo ja nie potrafie zejsc ponizej 6,5 litra/100km

Nie mam pojecia jak ten komp mierzy srednie spalanie. Za pierwsze 10kkm srednie spalanie liczone na stacji benzynowej, przy tankowaniu zawsze do pelna, minimalne spalanie to 6.7ltr/100km a max 7.4ltr/100km. I nie ma znaczenia, czy wiecej jezdze po miescie czy w trasie. Bierze sie to chyba stad, ze w trasie jazda dosc dynamiczna icon_rolleyes.gif, a w miescie jest zawsze "kapelusz mode" (chyba, ze jakis pseudo GT chce koniecznie dostac lanie z_lol1.gif )

Napisano

Zazdroszcze ci takiego spalania, bo ja mam nubire i mam wyzsze spalanie. ZLozylem reklamacje do ASO i czekam na decyzje, maja zorganizowac nowe oprogramowanie.

Napisano
  • Autor

> Zazdroszcze ci takiego spalania, bo ja mam nubire i mam wyzsze

> spalanie. ZLozylem reklamacje do ASO i czekam na decyzje, maja

> zorganizowac nowe oprogramowanie.

Po tym co wczesniej pisales, nie uwazam, zeby Twoje spalanie jakos bylo zbyt wysokie. Dawno temu mialem Vectre A z silnikiem Isuzu 1.7TD i tez nigdy nie zeszla mi ponizej 6.5 ltr/100km. Ale ona byla jezdzona dosc ostro (mojemu ojcu potrafila spalic ok 5ltr).

A jesli chodzi o przepis na nizsze spalanie w klekocie, to wydaje mi sie, ze zmiana zmiana biegow przed 2000 obr/min. Ale jezeli chce sie jezdzic dynamicznie, to niestety trzeba sie liczyc z wyzszym spalaniem bo musisz go trzymac powyzej 2kobr/min

Napisano
  • Autor

> Proces spalania w tzw DPF polega na wtryskiwaniu dodatkowego paliwa w

> ostatniej fazie zapłonu co w ostateczności powoduje wzrost

> temperatury spalin i wypalenia sadzy w ukladzie wydechowym.

> Załacza sie to w momencie jak czujniki podcisnienia/cisnienia

> ktore sa przed i za katalizatorem wyczuja zbyt duza roznice. Cos

> jakos w tym stylu to szło.

Ale czy to o czym piszesz moze wplynac na wyzsze wskazania spalania sredniego w kompie? hmm.gif

Napisano

> Ale czy to o czym piszesz moze wplynac na wyzsze wskazania spalania

> sredniego w kompie?

wg mnie tak

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.