Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z odpaleniem jak jest zimny

Featured Replies

Napisano

Ostatnio za kazdym razem, gdy silnik mam zimny wystepuje problem z odpaleniem go. Odpalany na benzynie bo nie mam mozliwosci odpalenia na gazie. Gdy pierwszy raz zakrece to odpali ale po sekundzie zgasnie. Drugi raz musze juz dluzej krecic rozrusznikiem i gazowac go zeby ruszyl. Gdy juz ruszy przez pol minuty utrzymuje tak niskie obroty ze muszte je podtrzymywac zeby nie zgasl. Ta sama sytuacja po przelaczeniu na gaz.

W moim uno 1.0 fire za zaplon odpowiedzialna jest tylko cewka zaplonowa o ktorej pisalem nizej (nie mam sobno cewki, rozdzielacza, kopulki i palca, wszystko w jednym smile.gif ). Cewka jest. Oczywiscie jak silnik jest cieply to odpala od strzala.

Macie jakiej sugestie?

Napisano
  • Autor

> a nie zostawiasz go na gazie na noc ??

Mam elektrozawor. W przypadku braku podanego napiecie (wyciagniecie kluczyka) zawor jest zamykany.

EDIT:

Wpadlem na pewien pomysl. Dzisiaj nie wiedzac za bardzo czy to jest to, wykrecilem silnik krokowy zeby go wyczyscic (co ja sie nameczylem z odkreceniem tych gowniachynch srub, az ulamalem srodkowe gniazdo na srube :/ ). Jeszcze wczesniej stwierdzielm ze moze zasymuluje to co sie dzieje przy odpalaniu zimnego silnika i objawow niskich obrotow i gasniecia silnika. Odpalilem wiec fure i zatkalem dolot powietrza. Silnik momentalnie spadl z obrotow i po chwili zgasl. Nastepnie byl utrudniony rozruch (czyli to samo co sie dzialo na zimnym odpalaniu) az w koncu zapalil. Rozebralem krokowca, wyczyscilem, wypucowalem, wydmuchalem i zamontowalem. Silnik byl zimny, odpalil od strzala i trzymal obroty. Zobaczymy co bedzie jutro rano, jesli nie bedzie problemow to problem rozwiazany. Jeszcze wczesniej zrobie reset kompa dla pewnosci i posprawdzam rezystancje. Zdam relacje jutro, moze komus kiedys sie przyda smile.gif

Napisano
  • Autor

Dzisiaj sprawdzielm dokladnie miernikiem silnik krokowy.

Przy nacisnieciu trzpienia krokowca (po owczesnym wyczyszczeniu wszystkich stykow) miernik pokazywal zamkniecie obwodu z zerowa rezystancja wiec OK. Uzwojenie silniczka wykazywalo okolo 100-200 ohmow (nie pamietam juz dokladnie ale chyba cos kolo 130).

Niestety nawet po tych zabiegach krokowiec nie reaguje na polozenie przepustnicy. Po uruchomieniu silnika czy po wlaczeniu zaplonu silniczek ani mysli wysunac trzpien nawet po ruszeniu koncowki trzpienia zeby zasygnalizowac ze przepustnica jest za blisko.

Nie wiem w sumie co moglo sie zepsuc w tym prostym jak cep urzadzeniu jak silnik krokou. Nie wiem tez czy nie ma po drodze do zasilania jakiegos bezpiecznika. Nie wiem rowniez czy moze komputer ma cos "nieteges" i nie reaguje :/

Ma ktos moze jakies sugestie? Jedyne co mi przychodzi do glowy to wycieczka do sklepu po zakup silnika i sprawdzenie go (albo samo sprawdzenie bez zakupu, samo podpiecie pod wtyczke i ruszanie trzpienia).

Macie moze jakies propozycje? smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.