Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

centralny zamek - help

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj gmerając przy instalacji lampki w bagażniku 2 razy spaliłem bezpiecznik od zapalniczki (i nie tylko zapalniczki ale tak jest oznaczony na tablicy bezpieczników)

Po wymianie na nowy wszystko działa ok z jednym małym wyjątkiem. Nie mogę z pilota zamknąć drzwi. Alarm się załącza. Mogę je pilotem otworzyć. Mogę też z kluczyka wymusić zamknięcie w całym aucie...

Ale nie działa zamknięcie pilotem. I teraz mam małe pytanko. Gmerając przy stykach z tylną klapą zrobiłem zwarcie kluczem (wtedy właśnie spalił sie bezp od zapalniczki). Możliwe że zwarłem też jakieś styki od alarmu albo coś.

Czy możliwe jest że poleciał też bezpiecznik od samego zamykania drzwi? I jeżeli tak by było to czy dało by się je pilotem otworzyć?

Plis help bo elektryk ze mnie jak z koziej dupy trąbka...

Napisano

a do czego masz podłączony sterownik? Twój opis wygląda mi że nie działa sterownik,może nie ma prądu cfaniaczek.gif,albo go spaliłeś sprawdź to 270635636-JUMP2.gif

Napisano
  • Autor

> a do czego masz podłączony sterownik? Twój opis wygląda mi że nie

> działa sterownik,może nie ma prądu ,albo go spaliłeś sprawdź to

Nie orientuje się za bardzo w temacie, ale jak na mój gust to jak bym go spalił to by się nie otwierały drzwi z pilota. Poza tym zauważyłem jeszcze jeden objaw. Wcześniej jak dłużej przytrzymałem przycisk na pilocie to alarm się załączał bez sygnału dźwiękowego, a teraz pika przy pierwszym dotknięciu przycisku nawet jak potem trzymam. Odłączyłem aku na chwile żeby go zresetować ale nic to nie dało.

Napisano

no fakt nie przeczytałem uważnie sorki,zastanawiam sie co to może być, pikanie może sygnalizować zwarcie na instalacji hmm.gif

Napisano
  • Autor

> no fakt nie przeczytałem uważnie sorki,zastanawiam sie co to może

> być, pikanie może sygnalizować zwarcie na instalacji

Cały czas siedzę i nad tym myślę. Najgorsza jest świadomość że sam sobie popsułeś wrrr.gif

Wygląda to tak jakby problem był tylko z załączaniem alarmu... Bo wyłącza się ok. Ale czy to możliwe?

Pod kierownicą jest plątanina kabli i 4 bezpieczniki (pomijając te na tablicy). Wszystkie wyglądają ok, ale nie sprawdziłem dokładnie. Zajmę się tym rano... Tylko chciałem złapać trop.

A zwarcie przy czujniku otwarcia tylnej klapy mogłoby dawać takie efekty?

Napisano

to nie jest oryginalny centralny zamek ? Jeśli nie to rozkręć centralkę i powinien być w nim mały przycisk do resetowania i zaprogramuj jeszcze raz pilot, tzn. przyciska się, chwilkę trzyma a później na pilocie się naciska przyciski. Ale zobacz też mase smile.gif

Napisano

> A zwarcie przy czujniku otwarcia tylnej klapy mogłoby dawać takie

> efekty?

No jeśli masz do niego alarm podpięty tzn. czujnik od alarmu to może icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> No jeśli masz do niego alarm podpięty tzn. czujnik od alarmu to może

Byłem w samochodzie i oglądałem. Sterownik wygląda na nierozbieralny. Trochę popatrzyłem też tam z tyłu przy czujniku ale nic nie wskórałem.

Ale z oględzin sterownika (tam były opisane wyprowadzenia) wyszło mi że sygnał na mastera otwarcia i zamknięcia wychodzi po różnych kablach, czy to może oznaczać że mógł się spalić tylko ten bezpiecznik od zamykania? Czy one nie są w ten sposób zabezpieczane?

To jest dla mnie czarna magia

Napisano
  • Autor

> teraz to sie pogubiłem

Z nierozbieralnego sterownika wychodzą 2 wiązki po 6 kabli. Jeden jest opisany jako otw master a inny jako zam master. Stąd moje pytanie czy ten od otwierania mógł być zabezpieczony bezpiecznikiem.

Bo tak jak się nad tym zastanawiam to myślę że raczej zrobiłem chwilowe zwarcie niż coś namieszałem w instalacji. Dzisiaj ode walczyć... Wszelkie rady mile widziane

Napisano
hmm.gif Kod do otwarcia i zamknięcia jest taki sam, jeśli możesz otworzyć to znaczy że wszystko działa normalnie, poza tym , że impuls do siłownika dot. zamknięcia nie dociera, jedyne co zostaje to poszukać na kablach błędu, typu złamanie, zgniecenie, źle wetknięte lub jeśli jest jakieś urządzenie elektryczne typu przekaźnik - a raczej jest na pewno - bo potrzebny siłownikowi jest dość spory prąd - trzeba sprawdzić czy jeszcze daje oznaki życia.
Napisano
  • Autor

Po kolejnych godzinach nieudanych prób naprawy odkryłem kolejny szczegół. Nie działają czujniki otwarcia drzwi ani bagażnika.

Dokładnie czujnikiem sprawdziłem wszystkie 4 bezpieczniki przy sterowniku. Wszystkie są ok. Czy na obwodzie na którym są czujniki otwarcia drzwi może być jeszcze jakiś bezpiecznik? jeżeli tak to gdzie mogę go szukać?

Zrobiłem też zdjęcie sterownika. Może coś to da

280543212-DSCN7238.JPG

post-115696-14352491958716_thumb.jpg

Napisano

> Po kolejnych godzinach nieudanych prób naprawy odkryłem kolejny

> szczegół. Nie działają czujniki otwarcia drzwi ani bagażnika.

> Dokładnie czujnikiem sprawdziłem wszystkie 4 bezpieczniki przy

> sterowniku. Wszystkie są ok. Czy na obwodzie na którym są

> czujniki otwarcia drzwi może być jeszcze jakiś bezpiecznik?

> jeżeli tak to gdzie mogę go szukać?

> Zrobiłem też zdjęcie sterownika. Może coś to da

A sprawdź czy na ten sterownik przychodzi 12 V, ze zdjęcia widać że są to piny 3 (12V) i 6(masa).

Napisano
  • Autor

> A sprawdź czy na ten sterownik przychodzi 12 V, ze zdjęcia widać że

> są to piny 3 (12V) i 6(masa).

Ok, sprawdzę. Ale czy otwierał by drzwi gdyby nie było 12V??

Już mi cholera pomysłów brakuje....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.