Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zafira - co sądzicie o silnikach 1,6 i 1,8 ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Potrzebne jest mi auto, które przewiezie czasami więcej niż 5 osób. Jednym z takich pojazdów jest Opel Zafira. Ze względu, iż nie mam za dużo pieniędzy interesują mnie modele z roku 1999- 2000. I tu moje pytanie od początku produkcji były silniki 1,8 o mocy 115 KM, biorąc pod uwagę spalanie i przyśpieszenie - niewiele się różni od silnika 1,6. W 2 połowie 2000 roku wprowadzono 1,8 125 KM jest tu troszkę lepiej ale różnica w przyśpieszaniu między 1,6 jest już znacząca a spalanie niewiele większe. Oczywiście opieram się na danych technicznych.

Wiem, mogłem sobie ten długi wstęp darować, więc przechodzę do sedna sprawy. Czy rzeczywiście spalanie jest na poziomie ok 11 l/100km w 1,6 i ok 11,5 l/100km w 1,8 125KM ?( spalenie w mieście). Jak jest z awaryjnością tych dwóch silników? I czy modele 1,8 115KM i 1,8 125 KM różnią się konstrukcyjnie? Czy jeden od drugiego jest bardziej awaryjny?

Napisano

Podejrzewam, że ten silniczek 1,6 to może jest fajny dla Tigry ale nie dla Zafiry. Autko waży 1,5 t i przy 7 osobach na pokładzie podejrzewam, że mu ciężko ruszyć z miejsca.

Napisano
  • Autor

> Podejrzewam, że ten silniczek 1,6 to może jest fajny dla Tigry ale

> nie dla Zafiry. Autko waży 1,5 t i przy 7 osobach na pokładzie

> podejrzewam, że mu ciężko ruszyć z miejsca.

w twoim podpisie widzę ze masz Zafirę DTi - jak się sprawuje?

Wiadomo vany to ciężkie auta nie liczę na demona prędkości chodzi mi tylko o to że różnica w spalaniu między 1,8 i 1,6 minimalna. więc czy nie lepiej zainteresować się motorem o wyższej pojemności hmm.gif

Napisano

> w twoim podpisie widzę ze masz Zafirę DTi - jak się sprawuje?

> Wiadomo vany to ciężkie auta nie liczę na demona prędkości chodzi mi

> tylko o to że różnica w spalaniu między 1,8 i 1,6 minimalna.

> więc czy nie lepiej zainteresować się motorem o wyższej

> pojemności

Spalanie będzie zależało od stylu jazdy 1,6 będzie palić na pewno więcej miałem 1,8 125KM i powiem że spalanie w mieście średnie na poziomie 11-12 poza miastem średnie ok. 8-9 litrów, teraz mam 2,0 DTH i jestem zadowolony ze spalania. W trasie raz na odcinku 800km wyszło mi 5,0 literków ale jazda była max do 120 ale większość była zrobiony przy prędkości 90-100

Natomiast jazda mieszana wychodzi na poziomie 6,3-6,7 także warto się zastanowić czy nie lepiej diesla

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.