Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SINTRA 2.2 TD - prośba o opinię

Featured Replies

Napisano

Witam Kącikowiczów!

Proszę o rzetelną opinię nt. Sintry - badzo mi się spodobało to auto i chciałbym się dowiedzieć o nim jak najwięcej, zanim podejmę decyzję o jego zakupie smile.gif.

Najbardziej interesuje mnie wersja w Dieslu 2.2 - tylko nic kompletnie nie wiem o tym silniku... tzn jaki to typ diesla: TD czy TDi?

Z góry dzięki wszystkim

Napisano

A czym sie wg ciebie rozni TD od TDi?

TURBO DIESEL INTERCOOLER? hahaha.gif

2.2 to silnik DTI, 4 cylindry, 16 zaworow, turbosprezarka (chyba juz ze zmienna geometria łopatek), awaryjna rotacyja pompa wtryskowa Bosch VP44, rozrzad na łancuchu. Poszukac mozesz na forum info o (głównie) Vectrach z tymi silnikami, czy bedziesz szukal info o 2.0 czy 2.2 DTI to prawie bez roznicy, prawie identyczne silniki z tymi samymi bolaczkami

Napisano
  • Autor

> A czym sie wg ciebie rozni TD od TDi?

> TURBO DIESEL INTERCOOLER?

no chociażby tym, że TDi ma intercooler a zwykły TD prawdopodobnie nie ma palacz.gif... róznica może być równiesz w rodzaju zastosowanego wtrysku, itd...

gdyby chodziło o Diesla Fiata nie musiałbym pytać - wystarczyłby mi symbol i już bym wiedział z jakim silnikiem mam do zynienia. Natomiast nie wiem nic o dieslach montowanych w Oplach i dlatego pytam, jaki silnik był montowany w Sintrach? z jakim wtryskiem czy z intercoolerem itd..

Ogólnie chodzi mi o całościową opinię na temat tych samochodów - zawieszenie, silniki, karoseria, komfort jazdy, awaryjność, relatywne koszty eksploatacji...

Napisano

Zeby wyprowadzic Cie z bledu oznaczenia TDI: to wcale nie znaczy, ze ma intercooler, rozwiniecie tych trzech literech to TURBO DIRECT INJECTION czyli turbodoladowany silnik wysokoprezny z wtryskiem bezposrednim. Nie ma tu zadnej wzmniaki o (nie)istnieniu intercoolera smile.gif

Napisano

> Zeby wyprowadzic Cie z bledu oznaczenia TDI: to wcale nie znaczy, ze

> ma intercooler, rozwiniecie tych trzech literech to TURBO DIRECT

> INJECTION czyli turbodoladowany silnik wysokoprezny z wtryskiem

> bezposrednim. Nie ma tu zadnej wzmniaki o (nie)istnieniu

> intercoolera

No nareszcie ktos konkretny. To jes tak jak w toyocie D4D "direct for diesel" choc ja ma na klapie DI i mam brak IC ale te oznaczenia sa oplowskie handlowe i nie musza oznaczac czego kolwiek. Silniki opla 2.0 to DTL i DTH a 2.2 to DTR Nie rozumiem po co wspominac to DTI to tak jakby pytac o czesc do silnika VW TDI w sklepie jak mozna odrazu podac ze chodzi nam o silnik AUY czy ANU i odrazy wiem co i jak. Silnikow 1.9 TDI (VAGa) jest ponad 22 szt( bynajmniej ja naliczylem a jeszcze sa inne pojemnosci.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Reasumując - w Sintrach były montowane silniki diesla z wtryskiem bezposrednim tak?

Spotkałem się ze wzmiankami o dwóch rodzajach silników Diesla 2.2 - jeden z nich miał 114 KM a drugi 130 KM, przy czym oznaczenie tych silników - przynajmniej na karoserii - nie różniło się kompletnie niczym... Jak więc rozpoznać w razie potrzeby, z którym tak naprawde silnikiem mam do czynienia?

...a może te 130 KM to bujda? taki "hłyt martetidody"? hmm.gif

Napisano

Z tego co mi wiadomo, w Sintrach byl tylko diesel X22DTH majacy 115KM. W Omegach byl Y22DTH 120KM, a w Vectrach Y22DTR 125KM (co do Vectry pewien nie jestem)

Napisano
  • Autor

No to powiedzmy, że sprawę silnika mamy wyjasniona - DZIEKI! wink.gif

A co mozecie mi powiedzieć na temat reszty tego auta?... Czy jest w ogóle warte zainteresowania?

Napisano

oba silniki X i Y22DTH mialy po 115 koni(84 kW) a ten niby Y22DTR mial 125. ALe czy ja wiem czy tu chodzi o konie?? Te slabsze mialy turbine GT154 a ten 125 konny ma juz GT 184 ktora to ma zmienna geometrie. Do tego ten silnik z X spelnia normy spalin EURO nizsza jak te Y to tyle. W astrach Y22DTR tez mialy delkatne roznice w budowie choc w mocach niby nie, tak jak w viki gdzie jedne dawaly sie chipowac te 2.2 a drugie juz nie i tylko podnosic moc mozna BOXem.

Napisano

> Co do Y22DTH akurat jestem pewien, ze 120KM, a nie 115

No wlasnie roznie mozna znalezc w necie. Od 97 roku wprowadzono X20DTH i ma on 100 koni( choc pewnie tez mozna spotkac ze 101 zalezy jak przeliczaja z kW) Od 2000 wprowadzono zdaje sie Y22DTH ktory niby ma 120 ale to tez nie wiadomo jak przeliczane. Niby w omach nie wystepowaly silniki Y22DTR ktore to niby maja katalogowo 125 PS. Tylko te dwa byly X20DTH i Y22DTH( oba maja sprezarke GT154). Natomiast frontera miala juz Xi Y22DTH (116 PS) na turbo tez 154 oraz Y22DTR (125PS) z turbo GT184. Oczewiscie byly jeszcze inne silniczki jak 2.3 2.5 i 2.8 ale o nich juz nie bede wspominal.

Wracajac jednak do sintry ( bo taki temat jest) to mam braki w danych- dziwne to troche. Zakladam jednak ze to wina autora tych danych.

Napisano
  • Autor

...zdaje się, że Sintry produkowano do 1999 roku włącznie, więc chyba silnik Y22DTH nie wchodzi w grę, skoro jego produkcja ruszyła dopiero w 2000 roku. Ale może się mylę...

...mało jest własnie informacji na temat tych samochodów - moze dletego że były bite pod rynek USA? Nie wiem...

ALe bardzo mi się spodobał ten samochodzik i chciałby sie o nim dowiedzieć jak najwięcej zanim go zakupię - bo tak się składa ze jest akurat na moją kieszeń smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.