Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

docieranie elementów silnika po wymianie

Featured Replies

Napisano

witam

właśnie zrobiłem lekki remont mojemu orginalnemu silniczkowi (nieszczelne zawory, wymiana pierścionków, i panewek)i chciałbym się poradzic w jaki sposób jeździc żeby silniczek ładnie mi się dotarł. i jaki przebieg będzie potrzebny do dotarcia go.

a najlepiej wszystko o docieraniu.

z góry dzięki

Napisano

Z docieraniem kwestia nie jest taka łatwa, ale spróbuje nieco ogarnąć temat. Po pierwsze - jeśli wymieniasz dany element w silniku, który już zrobił spory przebieg, to trzeba pamiętać, że sam fakt zmiany danej części nie da nam już stanu fabrycznego, bo pozostałe elementy też się zużyły (ale tu zejdziemy na nadwymiary itp.)

Zawory - jak rozumiem zmieniane - czy były pasowane do gniazda ?? Jęśli tak to teoretycznie nie jest potrzebne okres, w którym musiałbyś jakoś specjalnie się o nie zamartwiać.

Pierścienie - tutaj jest teorii od groma. Napewno nie można ostro butować po wymianie - zaleca się delikatniejszą jazdę przez około 300km, ale jak wspominałem - ilu speców, tyle wersji. Jedni zalecają mniej, inni więcej...

Panewki - które wymieniałeś i z jakiego powodu?

Ogólnie ja bym przyjął te 200-300km, w których nie nadwyrężałbym silnika. Nic raczej nie stracisz wink.gif

Napisano

Przedewszystkim nie docierac silnika na oleju najwyzszej jakosci(api sj,sl)bo sie nie dotrze.A po docieraniu zmienic olej i filtr.Samochod przed opuszczeniem fabryki jest docierany(silnik).Silnik pracuje w tedy kilka godzin bez obciazenia na wolnych obrotach i po tych kilku godzinach jest wymieniony olej.Nastepna wymiane to juz po sprzedazy.

Napisano
  • Autor

> Z docieraniem kwestia nie jest taka łatwa, ale spróbuje nieco ogarnąć

> temat. Po pierwsze - jeśli wymieniasz dany element w silniku,

> który już zrobił spory przebieg, to trzeba pamiętać, że sam fakt

> zmiany danej części nie da nam już stanu fabrycznego, bo

> pozostałe elementy też się zużyły

no więc właśnie dlatego że się złużyły nieco i jazda zamiast przyjemności stała się męką sick.gif a co do tego że nominalnej fabrycznej mocy już nie uzyskam to raczej już nie zabiegam o to. wystarczy że będzie miał powiedzmy 3/4 mocy to już i tak będzie lux

(ale tu zejdziemy na

> nadwymiary itp.)

> Zawory - jak rozumiem zmieniane - czy były pasowane do gniazda ??

docierane były bo wszystko przez nie uciekało i często nawet poczciwy malczanek (nie mówiąc już o seju i cento) mijal mnie jakbym stał w miejscu. sciana.gif

> Jęśli tak to teoretycznie nie jest potrzebne okres, w którym

> musiałbyś jakoś specjalnie się o nie zamartwiać.

> Pierścienie - tutaj jest teorii od groma. Napewno nie można ostro

> butować po wymianie - zaleca się delikatniejszą jazdę przez

> około 300km, ale jak wspominałem - ilu speców, tyle wersji.

> Jedni zalecają mniej, inni więcej...

ja słyszałem o ok 500km.

a i jeszcze interesuje mnie sprawa jazdy pod górki i to często dosyc strome.

> Panewki - które wymieniałeś i z jakiego powodu?

przy okazji dla pewności i braku chęci późniejszego powtórnego rozbierania (zresztą były już lekko przytarte tak jak i pierscienie)

> Ogólnie ja bym przyjął te 200-300km, w których nie nadwyrężałbym

> silnika. Nic raczej nie stracisz

>Przedewszystkim nie docierac silnika na oleju najwyzszej >jakosci(api sj,sl)bo sie nie dotrze.A po docieraniu zmienic olej >i filtr.Samochod przed opuszczeniem fabryki jest >docierany(silnik).Silnik pracuje w tedy kilka godzin bez >obciazenia na wolnych obrotach i po tych kilku godzinach jest >wymieniony olej.Nastepna wymiane to juz po sprzedazy.

tylko że mój silniczek nowy nie jest już smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.