Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szarpanie

Featured Replies

Napisano

witam kolegow ja z sasiedniego kacika , jako ze przyszlo mi sie zaopiekowac na 4 miesiace alfa 2,4 JTD 175 KM Sportwagon mam pare pytan :

1. Czy przy zmianie biegów z 1 na 2 to jest wciskam sprzegło nastepuje mocne szarpniecie wbijam 2 i znowu szarpie czy to jest normalne czy moze sprzegło juz niedomaga , a moze ja cos robie nie tak ??

2. musze w niej wymienic pasek rozrzadu , filtr paliwa i pewnie powietrza czy przy wymianie paska wieloklinowego (tego od klimy i alternatora ) konieczna jest wymiana jakis napinaczy tego paska ?

3. przy wymianie rozrzadu wymieniac pompe wody ??

Napisano

> witam

Witam smile.gif

> 1. Czy przy zmianie biegów z 1 na 2 to jest wciskam sprzegło

> nastepuje mocne szarpniecie wbijam 2 i znowu szarpie czy to jest

> normalne czy moze sprzegło juz niedomaga , a moze ja cos robie

> nie tak ??

Nie jest to normalne - dodatkowo jak wystapuje to przy drugim biegu to moze byc kolo dwumasowe (moze tez byc sprzeglo albo to i to... - najgorsza opcja frown.gif )

> 2. musze w niej wymienic pasek rozrzadu , filtr paliwa i pewnie

> powietrza czy przy wymianie paska wieloklinowego (tego od klimy

> i alternatora ) konieczna jest wymiana jakis napinaczy tego

> paska ?

Jest tam rolka prowadzaca ktora powinno sie wymienic. Dodatkowo jest dosc kosztowny napinacz (400 PLN) ktory w zaleznosci od przebiegu moze byc w roznym stanie. Wymienia sie go gdy padnie wiec jak auto ma juz pierwsza wymiane rozrzadu za soba to przygotowalbym sie na wymiane tego napinacza.

> 3. przy wymianie rozrzadu wymieniac pompe wody ??

Roznie z tym bywa, pytanie czy warto oszczedzac 150 PLN podczas wymiany wartej 1000 PLN. Ja wymienialem. Jesli sie zdecydujesz to dolicz koszt wymiany plynu chlodzacego, no chyba ze plyn jest OK i zostanie spuszczony i ponownie zalany.

Orientacyjnie podam, ze wymiana wszystkich paskow, rolek, napinacza, pompy wody kosztowala mnie 1350 PLN z robocizna poza ASO (silnik 2.4 JTD 150KM, 10V). Plyn mialem. Robocizna 250 PLN. Przy okazji dostalem podstawowa diagnostyke silnika - bledy (nie bylo smile.gif ) i pare innych danych.

Napisano
  • Autor

dzieki za info , za tydzien jestem umowiony w aso wiec bede pytal ich o to szarpanie , 1300 zl to bardzo dobra cena z tego co sie juz zorientowalem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.