Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trzeszcząca linka sprzęgła

Featured Replies

Napisano

W ubiegłym tygodniu wymienione zostało sprzęgło. Od tego czasu strasznie trzeszczy linka przy powolnym naciskaniu i puszczaniu pedału.

Jest to po pierwsze bardzo denerwujące, bo jeżdżę głównie w mieście. A po drugie boję się, że linka może się przetrzeć i pęc.

Proszę mnie oświecić jak się tego trzeszczenia pozbyć i czy moje obawy są uzasadnione.

Napisano

Obsłuchaj gdzie to trzeszczy, to się zaczęło zaraz po wymianie sprzęgła? Jeśli tak to trochę podejrzane, no chyba że stare juz miało miękkie sprężyny i linka miała mniejszy opór do ciągnięcia. Twardsze sprzęgło jest po wymianie? U mnie też trzeszczała, obadałem że wygląda dobrze, nigdzie nie wysznurowana i od strony pedału sprzęgła, zalałem ją rzadkim olejem- wciśnięte sprzęgło zalewasz, czekasz chwilkę i puszczasz sprzęgło- olej wciąga do środa, czekasz i powtórka. Tak kilka razy i mam spokój z pół roku już. A już miałem linkę wymieniać.

Napisano
  • Autor

Tak, nowe sprzęgło stawia większy opór niż stare, chociaż tamto jeszcze nie było całkiem wyjechane. Trzeszczy trąc o przegrodę grodziową (czy tam nie powinna być jakaś uszczelka cycuś?) i dźwięk niesie po całej karoserii. A wydaje to takie jęki jak drzwi stuletniej szafy.

Poza tym może mam inną linkę, bo albo jest ona z tworzywa albo plecionka jest w pancerzu, bo jest gładziutka i nie ma prawa się postrzępić (ma ale jak pancerz się zetrze)

Napisano

U mnie było to samo, jak wchodzi do ściany działowej to opór jest z plastiku i to jest "prowadnica" tej linki, cała linka jest oblana plastikiem (teraz tylko takie są) jeśli ten plastik się nie zetrze/ pęknie to linka musi działać, ale jak pęknie i poczuje wilgoć to pozamiatane. Widocznie jest tam sucho i skrzeczy. Plastik powinien zmniejszać tarcie ale po tylu latach to już będzie przytarty i taki efekt. U mnie skrzeczało jak resory w starych autobusach pks na przechyłach. Wstyd trochę. Bałem się ze od oleju spuchnie ten plastik na lince, ale narazie działa i jest cicho.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.