Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat marea 2.4 td i pare pytań na temat braku mocy

Featured Replies

Napisano

do dnia dzisiejszego nie rozwiazałem tematu spadku mocy a dokładnie przy spopkojnej jezdzie tak 90-100 km/h samochodzik łapie muła po wcisnieciu sprzegła i spadku obrotów ponizej 1000 obr/min wszystko powraca czyli muł. da sie z tym jezdzić ale bez tego było by juz całkiem super. temat powraca bo dotarlem do czesci instrukci do silnika fiata 2.4 TD jest tam troche informacji moze to pomoze któremuś z posiadaczy tego silniczka wpasc na przyczyne tego mulenia.

Instrukcja ma 16 MB i nie mam jej jak dołączyć wiec zainteresowani niech pisza na priv z adresem maila to wysle.

Napisano

Ja postaram się jeszcze kompa dostać gdzieś po taniości i spróbować. Chyba ze mamy jakiegoś ochotnika który nie ma muła u siebie i jest gotów zaryzykować test .... 270635636-JUMP2.gif

Napisano
  • Autor

> Ja postaram się jeszcze kompa dostać gdzieś po taniości i spróbować.

> Chyba ze mamy jakiegoś ochotnika który nie ma muła u siebie i

> jest gotów zaryzykować test ....

a to byłby dobry pomysł.

Hipo a sprawdzałes jeszcze przewody elektryczne od przepływki do kompa oraz od elektrozaworu EGR do kompa. Ja sie jeszcze nadtym zastanawiam???????? moze w tym tkwi przyczyna.

Napisano

> a to byłby dobry pomysł.

> Hipo a sprawdzałes jeszcze przewody elektryczne od przepływki do

> kompa oraz od elektrozaworu EGR do kompa. Ja sie jeszcze nadtym

> zastanawiam???????? moze w tym tkwi przyczyna.

Przewody od przepływki chyba są ok bo jak przepływke odepne to co prawda muł robi sie mały ale wtedy auto średnio jedzie. Co do elektrozaworu to uważam że to nie ma znaczenia, przecież masz tylko dwa kable tam, napięcie i mase i tyle, nie ma tam żadnego czujnika ani nic. Ja bym obstawiał to że komp się wali przy tych silnikach.

Pytanie tylko czy immo zaakceptuje komputer z innego auta ?

Napisano

Z tego co oblokałem na szybkiego tą instrukcje to wynika że przyczyną może być:

- komp

- przepływka

- elektrozawór od egr

- potencjometr od gazu

- czujnik od obrotów silnika

- czujnik od prędkości

- czujnik od pedału sprzegła

- wtrysk sterujący

Wszystkie te elementy mają wpływ na dawke paliwa z tego co wyczytałem, a jak jest muł to własnie auto paliwa nie dostaje. Musze jeszcze oblookać co się stanie jak spróbuje odpalic np bez wtrysku sterującego.

Napisano
  • Autor

> Z tego co oblokałem na szybkiego tą instrukcje to wynika że przyczyną

> może być:

> - komp

> - przepływka

> - elektrozawór od egr

> - potencjometr od gazu

> - czujnik od obrotów silnika

> - czujnik od prędkości

> - czujnik od pedału sprzegła

> - wtrysk sterujący

> Wszystkie te elementy mają wpływ na dawke paliwa z tego co

> wyczytałem, a jak jest muł to własnie auto paliwa nie dostaje.

> Musze jeszcze oblookać co się stanie jak spróbuje odpalic np bez

> wtrysku sterującego.

dzisiaj czytalem o mule w skodzie i tam pisało ze taka przyczyna jest tez zatkany intercoler przez olej. Pamietam ze u mnie ten intercoler sie troche poci wiec jeszcze go wyciagne i wyczyszcze. Dzwoniłem dzisiaj do goscia co ma taka sama marysie i miał muła w 2005 roku. nic z nim nie zrobił a miedzy czasie miał dzwona wiec ja sprzedał na czesci. Powiedzil mi ze najprawdopodobniej mul w tym silniku bedzie od elektrozaworu EGR. to jego opinia. ja ten zawór wymieniłem na uzywke bo w moim były dziury i muł jak byl tak jest do tej pory. W 1.9 td jest taki sam elektrozawór od EGR i jak bede miał czas to przełoze od sprawnego autka do mojej i sprawdze.

Co do twojej postu to z tego co wymieniłeś to skresliłbym przepływke bo kupiłem uzywke ale na 100% sprawna i nic nie pomogło. reszta jest moim zdaniem jak najbardziej prawdopobobna. ja osobiscie obstawiam ze to jest którys z tych czujników:

- elektrozawór od egr

- potencjometr od gazu

- czujnik od obrotów silnika

- czujnik od prędkości

- czujnik od pedału sprzegła

- wtrysk sterujący

który miesza kompowi i pojawia sie bład EGR lub komp siada

Napisano

Ja też zmieniłem przepływke i u mnie się poprawiło bo np po mieście wogóle muł mi znikł. No ale stara była fizycznie uszkodzona.

Elektro zaworek u mnie się nie odzywa, jednak z tego co piszesz to wymiana też nic nie daje.

NO i na egzaminerze to wogóle mi wypluło błąd EGR'a i uszkodzoną centralke.

Napisano
  • Autor

> NO i na egzaminerze to wogóle mi wypluło błąd EGR'a i uszkodzoną centralke.

to tak samo jak mi, czyli to jest jakas typowa usterka bo wszyscy co mieli muła to po egzaminerze mieli te same błedy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.