Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana termostatu - spostrzeżenia

Featured Replies

Napisano

Chciałbym się podzielić moimi spostrzeżeniami podczas wymiany termostatu w moim autku, a raczej po wymianie.

Taką wymianę przeprowadzałem po raz pierwszy po uprzednim bardzo dokładnym przygotowaniu od strony teoretycznej. Po operacji zauważyłem 3 bardzo mile zaskakujące mnie objawy:

1. Silnik nagrzewa się do temperatury pracy - to akurat było spodziwane;

2. Spalanie bardzo spadło (na trasie ok 300km, po 150 w jedną stronę - głównie trasa, przy wciśniętym pedale gazu do podłogi w jedną stronę, a przy powrocie prędkość w okolicach 120 lub poniżej spalanie wyszło równo 8l na 100km gazu, natomiast przed wymianą ponad 10l wychodziło) - tego też można było się spodziewać;

3. Co najbardziej mnie zaskoczyło to sposób pracy silnika. Po wymianie silnik wydaje bardzo przyjemny (w porównaniu do poprzedniego) odgłos pracy. W trakcie przyśpieszania jest słyszalny taki przyjemny jakby świst. Przed wymianą na wysokich obrotach silnik wydawał odgłos jak Polonez z wyeksploatowanym wałkiem rozrządu, natomiast po wymianie jest zdecydowanie cichszi mniej "warczący". Jak wiadomo wymiana termostatu w moim przypadku wiąże się z demontażem paska rozrządu. Pasek miałem wymiany przez mechanika niecałe 10tyś temu. Czy moje ustawienie paska jest "lepsze", czy pasek naciągnięty został za mocno i elementy mają lepszy docisk? Tak się zastanawiam. Osiągi auta są takie same, jedynie dzwięk jest o wiele przyjemniejszy. Mechanik mówi, że to sobrze - pewnie ustawiłem pasek dobrze po tym jak się trochee rozciągnął po tych 10tyś.

Co o tym myślicie?

Napisano

. Jak wiadomo wymiana termostatu w moim

> przypadku wiąże się z demontażem paska rozrządu.

tu bym polemizował....da rade bez.....ale szkoda zachodu i gimnastyki...mimo ze miałem 6 z wf grinser006.gif

a co do ustawiania paska mogles lepiej to zrobić bo jak wnioskuje robiłeś to pierwszy raz i 5 razy sprawdzałeś znaki, a dla mechanika to rutyna juz.....ale uważam ze nie mogl sie pomylic o zabek w jedna czy druga strone....zauważyłby, jesli przkrecił wałem na sucho az znaki powrotnie sie zegrają....a jesli tego nie robił to jest szansa. Wtedy nawet kąt wyprzadzenia zapłonu mu powróciłeś na fabryczny wink.gif.....normalne ze niedogrzany silnik spala wiecej i to pewnie było przyczyną niekulturnej pracy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.