Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elpigaz-nie załącza się przekażnik ?

Featured Replies

Napisano

Mam Elpigaz II gez z układem sterującum AE 173/04 Nicolaus. Wczoraj zauważyłem dziwną przypadłość: przy zimnym silniku odpalam na benzynie i przełączam od razu na gaz (nie mam ustawionej temperatury przełączania). Elektrozawór się nie włącza (nie słychać "cykniecia"). Po lekkim rozgrzaniu silnika da się normalnie przełączyć, ale jesli wyłączę gaz w trakcie pracy silnika to chwilę chodzi na obu paliwach (mam odciecie ręczne pompy paliwa i sprawdziłem, że tak faktycznie jest). Po chwili samoczynnie wyłącza się elektrozawór jakby nigdy nic i jest normalnie. Co może być nie tak ? Czy jest tak jakiś przekaźnik, który mogę podmienić bo mu styki się zużyły ?

Do tej pory nie było problemów z wyjątkiem dni deszczowych kiedy to nie odłączał wtrysków i chodził na obu paliwach naraz (duszenie, brak mocy).

Napisano

Wg mnie szwankuje właśnie coś ta elektronika AE skoro na wilgoć czułe. Zaglądnij tam czy aby jakiś narośli korozji na laminacie nie ma.

Napisano
  • Autor

> Wg mnie szwankuje właśnie coś ta elektronika AE skoro na wilgoć

> czułe. Zaglądnij tam czy aby jakiś narośli korozji na laminacie

> nie ma.

Też mi się tak wydaje, ale nie wygląda to na szczelne. Nie wiem, czy mogę to całkowicie od zasilania odpiąć, żeby nie straciło ustawień ?

Napisano

> Też mi się tak wydaje, ale nie wygląda to na szczelne. Nie wiem, czy

> mogę to całkowicie od zasilania odpiąć, żeby nie straciło

> ustawień ?

Możesz odpiąć.

Napisano
  • Autor

> Możesz odpiąć.

Sprawdziłem, wyczyścilem - to samo. Tylko na zimnym taki problem. Zgaduje, że włączyła mi się funkcja przełączania na LPG przy okreslonej temperaturze silnika (nigdy nie używałem), ale do tego musiałbym mieć na parowniku jakiś czujnik temperatury chyba ?

Napisano

Sprawdzałeś emulator wtrysków, czy nie jest zawilgocony? Czasami w takiej sytuacji "czas nakładania paliw" szwankuje i auto chodzi na dwóch paliwach.

Napisano
  • Autor

> Sprawdzałeś emulator wtrysków, czy nie jest zawilgocony? Czasami w

> takiej sytuacji "czas nakładania paliw" szwankuje i auto chodzi

> na dwóch paliwach.

tak, rozebrałem go i wyczyscilem. Byly w nim slady nadtopienia sciezki zasilajacej elektrozawor dlatego pociagnalem je dodatkowo cyna. Zrobilem to wczoraj, ale dzis rano nie przelaczyl na gaz od razu. Dopiero druga proba dała pozytywny rezultat. Zastanawiam się nad parownikiem, ale nawet gdyby juz byl jego czas regeneracji (emmegas 60tys) to jednak przełączenie by nastapilo.

W tym sterowniku sa 2 przekazniki i chyba pozostanie mi jeszcze tylko ich sprawdzenie. Moge fotki zapodac wieczorem jak to wyglada, jesli ma pomoc w diagnozie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.