Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra II 1.6 z Automatem - kupić nie kupic????

Featured Replies

Napisano

jak w opisie.

Znalazłem Astrę 1.6 z Automatem. Przebieg 160tys.

Klient twierdzi że jedyne co trzeba zrobić to ręczny podciągnąć i jeździć(oczywiście rozrząd i oleje sam zrobię dla spokojności).

Silnik 8-o zaworowy. Auto jest na zimoofkach na aloomkach 15' o rozmiarze 195/60/15 i tu pytanie. Mam Nubirę 1.6 z felgami ronal 4x100 opony 185/75/14. Podejdzie?? bo letnie mam noofki i Nuba by poszła na zimówkach z aloomkami z Astry.

Poza tym na co patrzeć przy kupnie. Auto jeździ całkiem nieźle, Nic się nie telepie na dziurach, hamulec stawia Auto dęba

Silnik cichy, nic nie dzwoni, układ kierowniczy nie ma luzóf, Wydaje sie wszystko ok. Tylko Powiedcie koledzy jakie kruczki w Astrze II tkwią. Z góry dzieki.

Napisano

Mogę parę słów na temat lekko mocniejszego silnika powiedzieć. Mam automat w 1.8 16v. Autko żwawe, czytałem wiele opinii o automatach przed wzięciem auta i lekko mnie przerażały:) Teraz wiem jedno - każde następne auto będzie z dwoma pedałami.

Nie wiem jak w 1.6 ale w 1.8 125 koni daje moc znakomicie dostosowana do wagi auta. Mam to wszystko zagazowane sekwencją, w zasadzie nie czuję roznicy mocy gaz/benzyna.

Kruczki? Nie widzę. No może poza jednym: jak przesiadam się czasami na manualna (kilka aut w rodzinie) zawsze zapalam go za pierwszym razem bez trzymania sprzęgła:)

Jeżeli lubisz komfort i siedzenie jak w fotelu a nie pedałowanie jak na rowerze to bierz:)

pozdr

uko

Napisano
  • Autor

> Mogę parę słów na temat lekko mocniejszego silnika powiedzieć. Mam

> automat w 1.8 16v. Autko żwawe, czytałem wiele opinii o

> automatach przed wzięciem auta i lekko mnie przerażały:) Teraz

> wiem jedno - każde następne auto będzie z dwoma pedałami.

> Nie wiem jak w 1.6 ale w 1.8 125 koni daje moc znakomicie dostosowana

> do wagi auta. Mam to wszystko zagazowane sekwencją, w zasadzie

> nie czuję roznicy mocy gaz/benzyna.

> Kruczki? Nie widzę. No może poza jednym: jak przesiadam się czasami

> na manualna (kilka aut w rodzinie) zawsze zapalam go za

> pierwszym razem bez trzymania sprzęgła:)

> Jeżeli lubisz komfort i siedzenie jak w fotelu a nie pedałowanie jak

> na rowerze to bierz:)

> pozdr

> uko

Tu nie chodzi o komfort. Czeka mnie wyjazd a moja szonka nie daje sobie rady z manualem. Automata znam bo jeździłem micrą 1,2 i Corsą 1,3 z automatem. chodzi mi o kruczki w np zawieszeniu albo silniku czy układzie kierowniczym.

Co do silnika to ma ok 70 koni co przy masie auta i automacie czuje się. Jest trochę jakby przymulone. Porównania ze 106-o konnym silnikiem Nuby nie wytrzymuje ale i porównywać nie ma co.

Napisano

Hymm... Jak już jest Ci mało kucyków, to później będzie jeszcze mniej... Ostatnio zastanawiałem się nad Vectrą C 3,2 V6 lub ewentualnie 2T (ceny były bardzo nęcące za rocznik 2003 i względnie niewielki przebieg), ale do września sobie odpuściłem. Dlaczego o tym wspominam? Moja Asterka ma relatywnie dobre przyspieszenie (jak jadę sam), ale wystarczy, że do środka wsiądzie 4 pasażerów i subiektywnie ciężko mi się jeździ wink.gif.

Jak dla mnie silnik zaczyna się od 100 koni wink.gif, a najlepiej 130 smile.gif i dobrego momentu smile.gif. Oczywiście nie pogniewałbym się za wartości zbliżone do dwustu kucyków i trzystu nm smile.gif.

A co do automatów... Ostatnio też się naczytałem różnych różności, co prawda dotyczyło to raczej automatów Vectry C, ale pomimo chęci zapewnienia sobie wygody, to jednak przeraziła mnie konkluzja, że po kilku latach (rocznik 2002 i już 2003) i po stu kilkunastu (kilkudziesięciu) tysiącach km mogą być poważne wydatki związane ze skrzynią biegów (od 8 do 20 paru tys zł...). Jasne, że jak się o skrzynię dba (jak np. o turbinę w T), czyli umiejętnie się nią posługuje, to posłuży długo i bezawaryjnie. Ale jednak u mnie pozostał cień obawy, że wydając prawie czterdzieści tysięcy, będę musiał wkrótce dorzucić jeszcze połowę tego do remontu/wymiany skrzyni biegów. Niby dwadzieścia kilka lat "pedałowania i drążkowania" mi nie zaszkodziło, to i następne mi pewno nie zaszkodzi wink.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.