Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silniczek regulacji świateł - jeszcze raz

Featured Replies

Napisano

Przyszła wiosna i wreszcie mam zamiar wziąc sie za silniczek regulacji świateł i liczę na liczne podpowiedzi. Oczywiście w ASO powiedzieli, że to dużo roboty - znaczy sie dużo bedzie kosztowac bo droga roboczogodzina i nie wiadomo czy da sie podłączyć. A sytuacja jest następująca. Z jednaj strony mam silniczek regulacji świateł z wtyczką i trzema przewodami (wszystkie czarne niestety) uciętymi w połowie, z drugiej strony w reflektorze - trzy przewody idące od głównego złącza reflektora. No i szkopuł w tym, że trzeba je połączyć. Z tego co sie orientuję jeden kabel to +5V drugi -5V i trzeci GND. Czy ktoś z Was wie który ze styków w silniczku odpowiada za poszczególne napięcie a który to "ziemia". Tak myślę, że jak wezmę miernik i będę podłączał do kabelków w reflektorze to znajdę który to który. Może macie tez jakies swoje sugestie i doświadczenia w tym zakresie?

Napisano

To raczej nie jest tak jak piszesz, to albo jest silnik krokowy (nie sądzę) albo jeden z przewodów jest podłączony do impulsatora, żeby sterownik wiedział ile obrotów wykonał silnik i kiedy go wyłączyć.

Nie wiem niestety jak to na prawdę jest zrobione, ale na logikę to tylko te rozwiązania mi przychodzą na myśl. 2 przewody to zasilanie silnika (o zmiennej polaryzacji) i 1 to impulsator.

Napisano
  • Autor

Udało się - silniczek podłączony i działa.

Na zasadzie skopiowania podłączeń ze sprawnego reflektora udało sie odnaleźc, oznakowac i podłączyc przedowy do złączki silniczka.

Co ciekawe jeden z przewodów biegnie od kierunkowskazu w reflektorze, pozostałe dwa od głównego złącza lampy.

Ale mam pytanie czy silniczek działa na zasadzie wysuwania i chowania wystającego trzpienia i w ten sposób reguluje wysokośc świateł.

Nie wiem czy miałem dobrze ustawione silniczki przy podłączaniu, bo jeden reaguje na dwa kroki a dugi na trzy.

Czy obydwa reflektory bliźniaczo obniżają światła czy prawy inaczej od lewego?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.