Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wyciek oleju???? CC700

Featured Replies

Napisano

witam, w moim cc700 zauwazyłem przy wymianie tłumika jakis wyciek skrzynia przy łączeniu z tłumikiem oraz silnik na dole i przy gazniku i pokrywa zaworod jest "pokryta" olejem, skad moze pochodzic wyciek? dodam ze auto prowadzi sie normalnie obojetnie czy nagrzane czy zimne, nieraz ma tylko "dziure" w gazie zaraz po wcisnieciu na zimnym silniku i samochod nie przekracza 95km/h. prosze o pomoc, za co mam sie zabrac gdzie szukac usterki

Napisano

> witam, w moim cc700 zauwazyłem przy wymianie tłumika jakis wyciek

> skrzynia przy łączeniu z tłumikiem oraz silnik na dole i przy

> gazniku i pokrywa zaworod jest "pokryta" olejem, skad moze

> pochodzic wyciek? dodam ze auto prowadzi sie normalnie obojetnie

> czy nagrzane czy zimne, nieraz ma tylko "dziure" w gazie zaraz

> po wcisnieciu na zimnym silniku i samochod nie przekracza

> 95km/h. prosze o pomoc, za co mam sie zabrac gdzie szukac

> usterki

To pewnie uszczelka od pokrywy zaworów. Dużo ubywa tobie oleju?

Napisano
  • Autor

praktycznie nic, ale w przeciagu ok8miesiecy ubylo mi płynu hlodniczego z sredniego na minimum, od pokrywy zaworow a gaznik jest pochlapany?

Napisano

> praktycznie nic, ale w przeciagu ok8miesiecy ubylo mi płynu

> hlodniczego z sredniego na minimum, od pokrywy zaworow a gaznik

> jest pochlapany?

Z koro tak mało tobie oleju ubywa to nie powinno aż tak lecieć żeby gaźnik ochlapało...

Najlepiej wytrzyj wszystko i zobacz po paru kilometrach gdzie będzie świeży wyciek.

Z wodą to nie jest jeszcze źle, zobacz na wężach w okolicach łączeń czy nie masz takich białych "smarków" od wyparowanego płynu co może świadczyć że tamtędy trochę przecieka. Możesz wsypać proszku do uszczelniania układu chłodzenia.

Napisano
  • Autor

no ok tak zrobie jutro przetre wszystko a wogole mam watpliwosci czy chlodnice mam sprawna jak to sprawdzic? tzn wentylator i termostat dokładnie.

Napisano

> no ok tak zrobie jutro przetre wszystko a wogole mam watpliwosci czy

> chlodnice mam sprawna jak to sprawdzic? tzn wentylator i

> termostat dokładnie.

Jak odpalisz zimny silnik to ten gruby wąż przy termostacie powinien być zimny do czasu aż się woda nie nagrzeje do około 87 stopni (wtedy się otwiera termostat i woda płynie przez chłodnicę). Wentylator z kolei to najłatwiej sprawdzić stojąc w korku, jak temperatura zbliża się do 100 stopni to powinien się włączyć zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

tak ale w moim CC nie ma wskaznika temperatuty a druga sprawa to jak sprawdzic czy na pewno on działa (termostat) jak płyn w chlodnicy jest cieply to działa tak?

Napisano

> tak ale w moim CC nie ma wskaznika temperatuty a druga sprawa to jak

> sprawdzic czy na pewno on działa (termostat) jak płyn w

> chlodnicy jest cieply to działa tak?

frown.gif to trochę utrudnia sprawę...

Jak się robi od razu ciepła woda w chłodnicy to też nie dobrze (wtedy masz termostat na stałe otwarty) po paru minutach powinien zrobić się ciepły. Musi być duża różnica między tymi dwoma wężami przy termostacie, a potem powinna się wyrównać.

A jak chcesz dokładnie to sprawdzić to wymontuj termostat, do garnka z nim i na piec. Mierz temperaturę wody i w okolicach 87 stopni powinien się otworzyć.

A z wentylatorem to możesz zewrzeć styki od czujnika włączającego wentylator i powinien się włączyć. Z kolei sam czujnik to podobnie jak termostat. podgrzać do około 100 stopni i miernikiem sprawdź czy robi się zwarcie.

Napisano

> a gdzie jest ten czujnik od wentylatora?

Stojąc przed otwartą maską to po lewej stronie chłodnicy na dole (nad tym grubym wężem od wody)

Napisano
  • Autor

no dobra a co moze byc przyczyna tego ze zamula nieraz tzn jak wcisne gaz w podłoge to sie krztusi troche i dopiero wchodzi na obroty ale jak trzymam go przy podłodze dluzsza chwile to obroty spadaja i sie dalej krztusi. gaznik był regulowany (FOS) przewody od swiec wymienione i swiece tez, poziom oleju sprawdzony. ostatnio miałem nawet cos takiego ze jak jechałem dluzszy czas obciazonym samochodem ok90km/h to odrazu zaczal tracic moc i bardzo powoli zwalniac ale nie zgasł zjechałem na pobocze zgasiłem i wlaczyłem silnik i mozna bylo smigac dalej

Napisano

> no dobra a co moze byc przyczyna tego ze zamula nieraz tzn jak wcisne

> gaz w podłoge to sie krztusi troche i dopiero wchodzi na obroty

> ale jak trzymam go przy podłodze dluzsza chwile to obroty

> spadaja i sie dalej krztusi. gaznik był regulowany (FOS)

> przewody od swiec wymienione i swiece tez, poziom oleju

> sprawdzony. ostatnio miałem nawet cos takiego ze jak jechałem

> dluzszy czas obciazonym samochodem ok90km/h to odrazu zaczal

> tracic moc i bardzo powoli zwalniac ale nie zgasł zjechałem na

> pobocze zgasiłem i wlaczyłem silnik i mozna bylo smigac dalej

Może pompka paliwowa się kończy. Ile maż już przejechane tym CC?

Napisano
  • Autor

105tys i nie byla wymieniana na 99%, a moze to byc pompka przyspieszenia w gazniku czy jak to sie tam nazywa?

Napisano

> 105tys i nie byla wymieniana na 99%, a moze to byc pompka

> przyspieszenia w gazniku czy jak to sie tam nazywa?

Tylko wtedy by się mulił przy przyspieszaniu (ona jest odpowiedzialna za podanie dodatkowego paliwka w momencie wciśnięcia gazu) a wcześniej mówiłeś że przy normalnej jeździe z obciążeniem też się to dzieje.

A filtr paliwa czysty masz?

Napisano
  • Autor

filtr paliwa nowy, tzn przy normalnej jezdzie tylko sie tak dzieje jak wcisne gaz tak na cm to zamula a potem jak pojdzie poza ten 1 cm wcisniecia to jest ok i jak jest całkiem przy podłodze tez nie jest ok, filtr oleju nie byl wymieniany.

Napisano

> nie jest ok, filtr oleju nie byl wymieniany.

To raczej nie powinno mieć związku...

Załóż może nowy wątek jak na szukajce nic na ten temat nie znajdziesz bo to z wyciekiem oleju raczej nic wspólnego nie ma a inni niech by się jeszcze wypowiedzieli na temat tego zamulania.

Pozdro

Napisano

> witam, w moim cc700 zauwazyłem przy wymianie tłumika jakis wyciek

> skrzynia przy łączeniu z tłumikiem oraz silnik na dole i przy

> gazniku i pokrywa zaworod jest "pokryta" olejem, skad moze

> pochodzic wyciek? dodam ze auto prowadzi sie normalnie obojetnie

> czy nagrzane czy zimne, nieraz ma tylko "dziure" w gazie zaraz

> po wcisnieciu na zimnym silniku i samochod nie przekracza

> 95km/h. prosze o pomoc, za co mam sie zabrac gdzie szukac

> usterki

Witam. Pierwsze co to sprawdź czy olej jest czysty, czy nie ma masełka pod korkiem wlewu oleju lub na bagnecie. Jeśli jest to może świadczyć o uszczelce pod głowicą.Po drugie czy masz zamontowany dolot ciepłego powietrz do filtra powietrza. Jeśli nie to moze być przyczyna mulenia na zimnym silniku.Jeśli chodzi o wycieki to prawdopodobnie uszczelniacz wału korbowego od strony skrzyni i uszczelka pod klawiaturą. Pozdrwiam

Napisano
  • Autor

dolotu ciepłego powietrza nie mam, i mam odłączoną odmę i puszczona pod silnik. otwor po odmie w dolocie gaznika zatkany, olej czysty a masło tylko pod korkiem troszke

Napisano

> dolotu ciepłego powietrza nie mam, i mam odłączoną odmę i puszczona

> pod silnik. otwor po odmie w dolocie gaznika zatkany, olej

> czysty a masło tylko pod korkiem troszke

Sprawdź jazdę z dolotem ciepłego powietrza. W zimie nie miałeś problemów z jazdą? Wiele osób właśnie z tym miało problem. Jeszcze jakie trasy robisz:krótkie to masełko jest normą.

Napisano
  • Autor

nie mam tego dolotu bo przerdzewiał i odpadł wink.gif zimą bylo troche gorzej zanim sie nagrzał tzn musiałem dlugo na ssaniu jechac a i tak szarpał.ale teraz jest cieplo i nawet jak jest nagrzany to jest taka dziura w gazie na poczatku wcisniecia i trzeba wciskac z wyczuciem nie wiem czemu, moze pompa czy cos, gaznik byl regenerowany polski i regulowany 2 razy u 2 roznych mechanikow

Napisano

> nie mam tego dolotu bo przerdzewiał i odpadł zimą bylo troche gorzej

> zanim sie nagrzał tzn musiałem dlugo na ssaniu jechac a i tak

> szarpał.ale teraz jest cieplo i nawet jak jest nagrzany to jest

> taka dziura w gazie na poczatku wcisniecia i trzeba wciskac z

> wyczuciem nie wiem czemu, moze pompa czy cos, gaznik byl

> regenerowany polski i regulowany 2 razy u 2 roznych mechanikow

A kiedy były wymieniane świece i jakie masz. Przewody WN cewka. To trzeba posprawdzać. Ja osobiscie do cieniaska proponuję iskry, nie inne.Sprawdzałem NGK, CHAMPIONY, BRISKI i tylko ISKRA. Nie było problemu nawet przy 25 stopniowych mrozach. Palił od strzała.Naprawdę polecam.

Napisano
  • Autor

swiece mam iskry maja okolo 4miesiace i przewody tez tyle mają wiec to nie to

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.