Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Falujące obroty na benzynie i gazie < SILNIK KROKOWY a LPG >

Featured Replies

Napisano

UNO 1.0 Fire:

Na benzynie na ssaniu wszystko OK, po rozgrzaniu obroty co chwilę spadają tak nisko, że wszystko się trzęsie ( ale nie gaśnie ).

Założyłem instalację gazową. Na gazie jest identycznie jak na benzynie, mimo że spece od gazu powiedzieli że w tej instalacji jest osobny silnik krokowy i że na gazie powinno być dobrze. confused.gif

Świece, przewody są OK.

Co może być przyczyną, od czego zacząć?

Napisano

UFO ( Podciśnieniowy regulator obrotów ) ? ściągnij z niego wężyk i zobacz czy będą spadać obroty... waytogo.gif

Napisano

jak na ssaniu to nie krokowiec, jak krokowiec to nie na ssaniu

nie ma tych dwóch rzeczy razem biglaugh.gif

to jak to w końcu jest masz gaźnik czy wtrysk ???? cfaniaczek.gif

Napisano

Mam jednopunktowy wtrysk.

Na ssaniu jest OK, jak silnik się rozgrzeje to pojawia się problem.

I na benzynie i na gazie.

Napisano

> Mam jednopunktowy wtrysk.

> Na ssaniu jest OK, jak silnik się rozgrzeje to pojawia się problem.

> I na benzynie i na gazie.

czytasz uważnie ???????

na jakim ssaniu ???????

tak jak pisał kolega wyżej sprawdź ufo

Napisano

Który to wężyk? ( Początkujący Uno-wiec )

Jak obroty spadną to co? Wymiana UFO? Jaki koszt? Łatwo zrobić samemu?

Napisano

> Który to wężyk? ( Początkujący Uno-wiec )

280764633-ettore-P8040024.JPG

> Jak obroty spadną to co? Wymiana UFO? - Nie To będzie objaw sprawnego urządzenia biglaugh.gifwaytogo.gif

> Jaki koszt? Łatwo zrobić

> samemu?

UFO - to koszt około 30-40zł... da się wymienić samemu smile.gif trudność tego zadania bym ocenił na 2 w skali do 6 biglaugh.gif

post-74859-14352493310725_thumb.jpg

Napisano

Dzięki, jutro rano sprawdzę.

Ale jak oceniasz - jeśli na gazie jest tak samo jak na benzynie to walnięty krokowiec odpada czy brać go pod uwagę?

Napisano

> Dzięki, jutro rano sprawdzę.

> Ale jak oceniasz - jeśli na gazie jest tak samo jak na benzynie to

> walnięty krokowiec odpada czy brać go pod uwagę?

ogólnie jest tak, że jeśli masz "lepszą" instalację to ma ona własny "aktuator" i to on pełni rolę silniczka krokowego.... a nawet jeśli masz tą tańszą biglaugh.gif to obroty jałowe reguluje się śrubą... a jeśli jest uszkodzone np. UFO to objawy będą i na noPB jak i na gazie... podobnie może być gdy uszkodzi się któryś z czujników...

P.S. Jeśli chcesz sprawdzić krokowiec to poproś kogoś o pomoc i niech włączy zapłon a Ty patrz na przepustnicę czy się ruszyła smile.gif

Jeśli coś źle piszę proszę mnie poprawić biglaugh.gif

Napisano

Wiesz co, u mnie nie ma takiego wężyka.

Czy dobrze się zrozumieliśmy - ja mam Uno 1.0 Fire jednopunktowy wtrysk.

U Ciebie na zdjęciu wygląda to inaczej niż u mnie.

Nie mam tej części którą zaznaczyłeś w kółko na czerwono.

Napisano

> Wiesz co, u mnie nie ma takiego wężyka.

> Czy dobrze się zrozumieliśmy - ja mam Uno 1.0 Fire jednopunktowy

> wtrysk.

> U Ciebie na zdjęciu wygląda to inaczej niż u mnie.

> Nie mam tej części którą zaznaczyłeś w kółko na czerwono.

W takim razie trzeba poczekać na bardziej zaawansowanych użytkowników... biglaugh.gif

Napisano

Dziś obserwowałem krokowca po włączeniu zapłonu.

Wysunął się i po chwili zaczął "cykać". To cykanie to było jego zamykanie się na ułamek sekundy. To się powtarzało nieregularnie czasem co 10 sek, czasem co minutę.

Do nierównomiernej pracy silnika na wolnych obrotach doszło mi jeszcze jedno. CZASEM NIE ZAPALA ROZGRZANY. Kręcę i nic. Dopiero po wielu próbach udaje się.

Czy wszystkiemu może być winien krokowiec?

W sklepie mi powiedzieli że w UNO 1.0 Fire krokowca się nie da wyczyścić. To prawda? W sklepie krokowiec kosztuje 100zł, na Allegro są tańsze ale czy warto je kupować?

Napisano

Tzn... takie naprawy z reguły są krótko trwałe ( chociaż ja zawsze próbuję wykorzystać każdą cześć do końca biglaugh.gif )

a co do

> "CZASEM NIE ZAPALA ROZGRZANY. Kręcę i nic. Dopiero

> po wielu próbach udaje się. "

Jakiś czas temu czytałem o podobnym przypadku... i okazało się, że jest uszkodzona cewka zapłonowa... jak była zimna wszystko działało elegancko... a tylko się rozgrzała i były cyrki... zona.gif

Możesz zrobić test... jak się rozgrzeje i będzie "wariował" to połóż na cewce wilgotna szmatę... ale gdzie masz cewkę? biglaugh.gif tego nie wiem skoro masz inny silnik biglaugh.gif

Napisano

Za nie zapalanie na cieplym raczej nie winilbym krokowca - u mnie winny byl czujnik temperatury cieczy chlodzacej (niebieski). Zdecydowanie odradzam kupno silniczka ze swiataczesci na Allegro - krokowiec padl po 3 miesiacach a w gwarancji zastrzegli ze jest wazna gdy wymienisz go w warsztacie!!!

Napisano

Czyli co Koledzy, zacznę od silnika krokowego:

1. Jak go wyjąć ( krok po kroku ). Czy trzeba zdjąć pokrywę zaworów, co wymontować, w jakiej kolejności itd.

2. Czy da się go wyczyścić ( jak, czy jakoś się go rozbiera )

Proszę o radę tych co mają doświadczenie.

Napisano

> Czyli co Koledzy, zacznę od silnika krokowego:

Czemu uparłeś się tak na tego krokowca? :> sam pisałeś, że się wysuwa i wsuwa hmm.gif czyli raczej działa...

> 1. Jak go wyjąć ( krok po kroku ). Czy trzeba zdjąć pokrywę zaworów,

> co wymontować, w jakiej kolejności itd.

Pokrywa zaworów zostaje smile.gif musisz mieć klucz TORX dokładnie rozmiaru niepamiętam.... na dobrą sprawę wystarczy zdjąć obudowę filtra powietrza... ale żeby było łatwiej trzeba rozkręcić wtrysk...

> 2. Czy da się go wyczyścić ( jak, czy jakoś się go rozbiera )

> Proszę o radę tych co mają doświadczenie.

wyczyścić pewnie się da zeby.GIF ale z tego co wiem tam są blaszki które się po prostu zużywają... a rozbiera się go dość prosto zeby.GIF podwadza się zatrzaski... ale uważaj bo u mnie został chyba tylko 1 biglaugh.gif plastik dość twardy... nono.gif

Napisano

> Czemu uparłeś się tak na tego krokowca? :

Uparłem się bo działać - działa ale jak pisałem, wariuje.

Przy zgaszonym silniku nie powinien "sam sobie" "cykać" i otwierać się i zamykać jak chce?

Napisano

> Uparłem się bo działać - działa ale jak pisałem, wariuje.

> Przy zgaszonym silniku nie powinien "sam sobie" "cykać" i otwierać

> się i zamykać jak chce?

no raczej nie biglaugh.gif chyba, że to wyjątkowy model biglaugh.gif spróbuj może najpierw "reset kompa" ściągnij klemę plusową na jakieś 30 minut... załóż klemę spowrotem clown.gif wyłącz wszystkie obdiorniki prądu i zostaw go do włączenia się wentylatora... czasami ten manewr pomaga biglaugh.gif

Napisano

> Do nierównomiernej pracy silnika na wolnych obrotach doszło mi

> jeszcze jedno. CZASEM NIE ZAPALA ROZGRZANY. Kręcę i nic.

To nie jest problem krokowca skoro wysuwa się tzn działa jest tylko problem w jego sterowaniu. jeżeli nie chce palić ciepły to oznacza na 50% że to jest wina dogiplexa czy jak to się zwie. to takie urządzenie sterujące przykręcone do modułu sterującego wygląda jak mały radiatorek. I jak nie masz clipa to musisz mieć ufo czyli podciśnieniowy regulator zapłonu i właśnie ten element jest przykręcony po przeciwnej stronie. Wymień go jak najszybciej bo zacznie ci gasnąć jak tylko się podgrzeje i będzie czekał na ostygnięcie. Gaśnie zazwyczaj w najgorszych momentach (świata lub korki).

Dokładnie to ci się zepsuło: moduł

Napisano

"...I jak nie masz clipa to musisz mieć ufo czyli podciśnieniowy regulator zapłonu..."

Nie mam Clipa. Mam 1.0 fire, jednopunkt i nie mam takiego urządzenia jakie pokazał wcześniej kolega Killer1984, przynajmniej nie mogę go zlokalizować. Mam aparat zapłonowy i to wszystko.

Czyli jeżeli krokowiec "wariuje" to nie jest jego wina tylko wina sterowania - w tym wypadku tego modułu?

Nawet jak silnik jest w miarę zimny i wyłączy się już ssanie to zaczynają spadać obroty. Moduł?

Napisano

> "...I jak nie masz clipa to musisz mieć ufo czyli podciśnieniowy

> regulator zapłonu..."

> Nie mam Clipa. Mam 1.0 fire, jednopunkt i nie mam takiego urządzenia

> jakie pokazał wcześniej kolega Killer1984, przynajmniej nie mogę

> go zlokalizować. Mam aparat zapłonowy i to wszystko.

> Czyli jeżeli krokowiec "wariuje" to nie jest jego wina tylko wina

> sterowania - w tym wypadku tego modułu?

> Nawet jak silnik jest w miarę zimny i wyłączy się już ssanie to

> zaczynają spadać obroty. Moduł?

jak masz od kogoś pożyczyć moduł to od ręki masz odpowiedz po podmiance. Ja miałem identyczne objawy i też (niepotrzebne) wymieniłem krokowca. Dopiero ktoś mądry mnie oświecił i zadziałało. A co do ufo jeżeli nie masz pełnego wtrysku to musi być ufo. Zostawiłem u znajomego księgę do uniaków i nie mogę zweryfikować swojej tezy.

Napisano

Hmm. Różne zdania... Jedni twierdzą że jak wtrysk to krokowiec a jak gaźnik to UFO. Inni że we wtrysku też jest UFO.

Czy ktoś po prostu WIE jak jest w UNO 1.0 Fire 2000r?

Ja na pewno nie mam takiego "czegoś" z dochodzącym wężem gumowym przy aparacie zapłonowym.

JAK WYCZYŚCIĆ SILNIK KROKOWY?

Czyli dokładnie krok po kroku - czy się go jakoś rozkręca, co się czyści i jak?

A! Właściwie czy ktoś wie jak jest zbudowany silnik krokowy i na jakiej zasadzie działa?

Napisano

> JAK WYCZYŚCIĆ SILNIK KROKOWY?

> Czyli dokładnie krok po kroku - czy się go jakoś rozkręca, co się

> czyści i jak?

klik

Napisano

To jak? Wie ktoś na 100%?

Silnik krokowy czy UFO występuje w UNO 1.0 fire 2000r?

Napisano

> To jak? Wie ktoś na 100%?

> Silnik krokowy czy UFO występuje w UNO 1.0 fire 2000r?

Jestem z Łodzi, napisz do mnie na priva.

Przyjedziesz do mnie to sprawdzimy co masz w tym aucie smile.gif

Napisano

Znalazłem chwilowy, prowizoryczny sposób. Naciągnąłem linkę od gazu ( kilka obrotów śrubą przy krokowcu ) tak, że nie ma luzu ale nie jest zbyt mocno napięta.

Wiem, niezła fuszerka ale działa! Nie spadają obroty i jest OK.

Pytałem piętnastu osób o tanie silniki krokowe z Allegro, wszyscy mówią że chodzą idealnie i że jest gwarancja na rok.

W ięc jest rozwiązanie. Jeśli nie da nic czyszczenie silnika krokowego to można kupić na Allegro nowy za 50zł. Trzy śrubki i problem z głowy!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.