Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektryczna zagwozdka...

Featured Replies

Napisano

No więc jak widać w temacie mam zagwozdkę. Otóż pewnego dnia zastałem rozładowany akumulator, po tradycyjnym naładowaniu i podłączeniu instalacji zaszły następujące zmiany:

1. świecą się kontrolki ładowania i oleju,

2 . można uruchomić wszystkie urządzenia włączane po przekręceniu stacyjki.

3. Klucz do stacyjki miałem w kieszeni.

Pewnie dlatego aku. padł (zostawiam go na wstecznym biegu).

Mój Unciek jest dla mnie swego rodzaju pasją czasem szewską wink.gif

Dokopałem mu w stacyjkę, odłączyłem wszystkie kable ze stacyjki a on dalej świeci swoimi oczkami na desce.

I tu mnie normalnie zamurowało - przecież powinien NIE DAWAĆ znaków życia a on wciąż żyje.

Schematy elektryczne które zdobyłem niestety różnią się do mojego wynalazku na tyle, że nie mogę się połapać. Na szczęście moduł wtryskowy uruchamia się po przekręceniu zapłonu - słychać pompę.

Nie wiem gdzie szukać przyczyny, którą drogą idzie zasilanie do urządzeń, czy może zastosowali jakiś przekaźnik po drodze - gdzie go szukać?

Na zwarcie to mi nie wygląda bo powinny trzaskać bezpieczniki.

Jakieś lewe zasilanie poza zapłonem to musiałoby być bezpośrednio z aku - tylko jak?

Może macie jakieś pomysły albo schematy do Uno 900 one point injection model 2001?

Podobnego tematu nie znalazłem ale jeśli jest taki - to proszę o małego linka.

Napisano

Jak dla mnie to masz właśnie przebicie/zwarcie i podejrzewam, że właśnie w module/tablicy z bezpiecznikami - dlatego Twoje rozterki czy masz przebicie i czy najpierw nie powinny zadziałać bzpieczniki . hmm.gif

Napisano

> Może macie jakieś pomysły...

Ja mam pomysł zlosnik.gif

A tak serio, to niuńki czasem przeciekają w okolicach przedniej szyby i woda ciecze wprost na skrzynkę bezpiecznikową... Wewnętrzne flaki tej skrzynki składają się głównie z dwóch laminowanych płytek z nadrukowanymi (wytrawionymi) ściezkami między które dostaje się woda i dzieją się takie dziwne rzeczy. U mnie zazwyczaj wpierw świeci się kontrolka od odkładzin hamulcowych, potem rezerwa paliwa, a potem zaświecają się przednie światła...

Wymontuj skrzynkę, rozmontuj skrzynkę, wysusz skrzynkę (można psiknąć lakierem po wyżartych ściezkach). Potem wykonaj powyższe czynności w kolejności odwrotnej i ciesz się jazdą 270751858-jezyk.gif

Napisano

Oczywiście mogę się mylić ,ale obstawiał bym że jedna z diod w układzie prostowania alternatora ma zwarcie.

Napisano
  • Autor

Dzięki za pomysły, właśnie chodziło mi o sugestie...

Wygląda na to, że to się nie skończy na jednym popołudniu...

Faktycznie wszystkie opcje są prawdopodobne - ostatnio zastanawiałem się skąd się wzięła mała kałuża na dywaniku po myciu samochodu, ale myślałem że miałem uchyloną szybę.

Jakiś czas temu padł mi przekaźnik od świateł przeciwmgielnych - nie chciał rozłączyć obwodu.

I alternator też sprawdzę - jest pierwszy w obwodzie przed wyłącznikiem zapłonu, teoretycznie jego uszkodzenie powinno skutecznie unieruchomić samochód tylko czy on nie miałby innych objawów np żarzenie kontrolki w czasie jazdy albo brak ładowania ? hmm...

No cóż, nie mniej jednak zabiorę się do rozebrania autka, jak coś znajdę - dam znać. Zresztą jak nic nie znajdę to też dam znać.

Dzięki i pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.