Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Change oil soon

Featured Replies

Napisano

Zapaliła się w moim samochodzie taka właśnie kontrolka. Nie było by w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że olej wymieniałem 8 kkm temu przy stanie licznika 15 kkm. Pojechałem do ASO. Wymienili profilaktycznie olej i skasowali usterkę. Na razie jest OK. Tak się zastanawiam, czy podczas wymiany oleju przy przeglądzie nie skasowali układu pomiaru jakości oleju i komp "myślał", że jeździ na starym, czy coś się sypie. Nie bardzo wiem jak działa ten układ do pomiaru jakości oleju, w instrukcji jest to opisane dosyc enigmatycznie.

Napisano

Hmm.. U mnie się nigdy nie zapaliło. Mało tego, mówili że bierze olej i rzeczywiście brał do momentu w którym nie wymieniłem po 5k na Castrol Edge. Teraz mam cały czas na 3/4 na bagnecie. Myślę że w ASO ci coś za pierwszym razem spartolili.

Napisano

A nie pytałeś się fachmanów w ASO jak działa ten układ?? Bo są dwie możliwości - albo jest to układ który zapala kontrolkę po określonym przebiegu (ASO przypuszczlannie nie przeprogramowało go na następny termin) albo sam bada na bieżąco stan oleju i wtedy są dwie możliwości - albo olej się zestarzał szybko np przez jazdę na krótkich odcinkach, albo też po prostu na przeglądzie po 15kkm nie zminili ci oleju.

A tak BTW - czy ta kontrolka zapala się wam przy odpalaniu (tak jest u mnie) czy w ogóle się nie zapala??

Napisano

> Zapaliła się w moim samochodzie taka właśnie kontrolka.

To lacetti ma kontrolke jakosci oleju? Jezeli ma to:

- ASO nie przeprogramowalo

- ASO nie zmienilo oleju

- cos sie posulo

Moze o cisnienie oleju chodzi?

Napisano
  • Autor

> A tak BTW - czy ta kontrolka zapala się wam przy odpalaniu (tak jest

> u mnie) czy w ogóle się nie zapala??

Nie, u mnie po włączeniu zapłonu ta kontrolka się nie zapala. Dlatego byłem zdziwiony jak zobaczyłem jakiś news na zegarach. Co do wymiany oleju mam fakturę na której jest pozycja: olej GM 5W30 5L. Nie sądzę żeby ASO robiło aż takie przekręty. Co do ciśnienia oleju, lampka smarowania pdczas jazdy nie zaświeciła się ani razu, pomijam moment tuż po włączeniu zapłonu.

Napisano

U mnie kontrolka change oil soon się zapala po włączeniu zapłonu. Prawdopodobnie zatem masz problem nie z olejem, tylko jak to zwykle bywa u nas z elektryką. A ASO owszem zrobiło przekręt, bo wg instrukcji olej do Diesla ma być 5W40, a nie 5W30. Niby mała różnica, ale mnie w ASO chcieli wlać 0W30 "bo taka jest polityka firmy".

Napisano
  • Autor

> U mnie kontrolka change oil soon się zapala po włączeniu zapłonu.

> Prawdopodobnie zatem masz problem nie z olejem, tylko jak to

> zwykle bywa u nas z elektryką. A ASO owszem zrobiło przekręt, bo

> wg instrukcji olej do Diesla ma być 5W40, a nie 5W30. Niby mała

> różnica, ale mnie w ASO chcieli wlać 0W30 "bo taka jest polityka

> firmy".

Sorry, macie rację, a ja nie zwróciłem uwagi. Faktycznie lampka jakości oleju na chwile zapala się po przekręceniu kluczyka. To przez to, że na raz świeci się na zegarach cała choinka różnych lampek i tak naprawdę to moje zainteresowanie wzbudzają tylko te, które nie gasną.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.