Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Passat B3 - urwane tylne koło...

Featured Replies

Napisano

no Panowie bo mam zagwózdkę i żal do siebie że coś spierdzieliłem...

mianowicie zmieniałem w takimże pojeździe heble z tyłu i z przodu... z przodka klocki więc luzik - z tyłu cylinderki i szczęki... (łożysk i bębnów nie zmienialem).

pozmieniałęm bez problemów, poskładałem zgodnie ze sztuką i dostępnymi opisami (co i jeszcze przed chwila sprawdziłem).

no i po jakichś 150km urwało się tylne prwe koło...

sick.gif

i teraz najlepsze... pod kapselkiem/zaslepką łożyska znalazłem cząstki łożyska zewnętrznego, doslownie zmieloną zewnętrzną bieżnię tego łożyska waleczki (nie typowe walce tylko raczej stożek przypominające) ...

cóż mogło być przyczyną?

1. koło sie nie grzało... (więc nie skręcone za mocno łożysko) luzu nie miało za dużego (więc za lekko tez nie dokręcone) - nakrętka dokręcona do wyczuwalnego oporu i następnie poluzowana zgodnie z zaleceniami...

2. tuż przed urwaniem kołoa zaczęło dość mocno huczeć...

czy możliwe że wada bieżni łożyska spowodowała jego uszkodzenie, rozlecenie się wałeczków i następnie siłą odśrodkową werwało zawleczkę zabezpieczająca i koło poleciało samopas?

sam nie wiem... jestem przekonany że wszystko zrobiłęm dobrze - ale jednak mam żal do siebie że coś schrzaniłem... tylko nie mogę znaleźć co mogłem zwalić... nurtuje mnie to zmielone łożysko zewnętrzne... crazy.gif

sam nie wiem...

właściciel autka nie ma do mnie pretensji i żalu - ba - nawet wstawił mi tego paska na wymianę zapobiegawczo obu tylnych łożysk wink.gif

ale niesmak mi pozostał...

Napisano

niewiem.gif

Mialem kiedys w B3 akcje podobna ale zakonczenie mniej dramatyczne. Wymienialem lozyska kol tyl prawe+lewe. Lozyska tej samej firmy, wyregulowane luzy podobnie. Zrobilem max 100km i lewe kolo dostalo sporego luzu. Lozysko zmielone, do tego czop do wymiany bo porobily sie spore zadziory i rysy. W prawym kole wszystko bylo ok do konca uzytkowania auta przeze mnie.

Napisano

czy możesz przypuszczać że w jakiś sposób jakiś syf, począwszy od piachu skończywszy na jakimś wiórze metalu mógł dostać się do łożyska?

ewentualnie dokładałeś innego smaru do tego łożyska?

jeśli nie ja bym obstawiał wcześniejsze wygotowanie smaru w łożysku, a mocniejszy hebel dokończył dzieła zniszczenia

przypadki się zdarzają ....

koledze wymienili sprzęgło i wyjeżdżając z kanału po wymianie na 1 biegu, wolniutko zmielił się całkowicie układ różnicowy .... (!!!!) jak? nie wiadomo. mech wymienił skrzynie gratis (tylko robota), skrzynie kolega musiał drugą sam zakupić, bo nie było jasnego związku pomiędzy wymianą sprzęgła a tym układem różnicowym - może poprostu już była padnięty i satelity podczas wkładania skrzyni ułożyły się pod nieodpowiednim kątem (z powodu luzów) i klops

ja bym się nie winił, ale rzeczywiście niesmak może pozostać

Napisano
  • Autor

> czy możesz przypuszczać że w jakiś sposób jakiś syf, począwszy od

> piachu skończywszy na jakimś wiórze metalu mógł dostać się do

> łożyska?

wykluczone, wszystko po rozłożeniu wyczyszczone i przed złożeniem też...

> ewentualnie dokładałeś innego smaru do tego łożyska?

nałożony nowy smar łożyskowy na całość

> przypadki się zdarzają ....

ehh... ale niesmak pozostaje...

Napisano

> nałożony nowy smar łożyskowy na całość

jaki producent? aczkolwiek wątpię w ten trop....

Napisano
  • Autor

> jaki producent? aczkolwiek wątpię w ten trop....

nie no w taką skrajność to nie popadam... zwykły smar łożyskowy...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.