Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Seat Cordoba, dokuczliwe stuki z napędu

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie, już od kilkunastu dni męczę się jadąc moją Cordi z powodu rytmicznych dokuczliwych stuków. Zjawisko to ma swój początek po przejechaniu ok. kilometra. Początkowo objawia się takim niezbyt głośnym trzepotaniem. W dalszym odcinku nieprzerwanej jazdy przechodzi w dość głośny rytmiczny stukot odczuwany również w podłodze. Wszystko to nasila się przy wzroście prędkości. Przy nagłym zwalnianiu towarzyszy temu jeszcze jakieś wycie. Zaznaczę tu, że w samej kierownicy nie czuję jakichkolwiek drgań. Całe opisane przeze mnie trzepotanie przechodzące w stukanie występuje zarówno przy jeździe na wprost, jak i na łukach. Wpierw do działania przystąpiłem sam. Wymieniłem komplet łożysk w kołach i dwa zewnętrzne przeguby. Wydawało się, że w dużej części pomogło, choć nie do końca. Po czasie okazało się to jednak złudne albo jakiś inny przypadek sprawił kilkudniową poprawę stanu. Znajomy mechanik po kilku krótkich jazdach wskazał na zużycie łożysk w skrzynce biegów. Zdemontował, wymienił i dalej ten sam kłopot. Widać sam w tym przypadku nie wie dokładnie co dalej począć. W końcu zaczął podejrzewać ewentualne uszkodzenie jakiegoś wałka w skrzynce. Jakoś nie bardzo chcę w to uwierzyć. Wszystkie biegi wchodzą łatwo. Te wszystkie nie zawsze dobrze utrafione próby naprawy dosyć w końcu kosztują i nie chciałbym dalej tak eksperymentować, dlatego bardzo proszę miłe osoby, które być może spotkały się z tak dokuczliwym i trudnym do zidentyfikowania przypadkiem o sensowne podpowiedzi. Pozdrawiam piwo.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> To pochwal się co to było?

No tak. Wcześniej się nie pochwaliłem bo strasznie cienko z czasem było. Opisująć problem napomnknąłem, że po niektórych robotach odczułem jakąś poprawę stanu rzeczy ale na jakiś czas. Następnie ustrojstwo znów wracało. W końcu udało mi się namierzyć poluzowaną nakrętkę na półosi /przegubie zewnętrznym. Nie ma tu jakiegokolwiek zabezpieczenia nakrętki typu zawleczka czy coś innego. Dokręciłem do oporu i mały powrót, jak mówi instrukcja. Cicho na parę dni i znów to samo. icon_eek.gif

W końcu kupiłem nową nakrętkę i nową piastę. Wymieniłem, poskręcałem i od kilku dni cieszę się normalną jazdą. Najgorsze w tym wszystkim było długie dochodzenie prawdy. Takiego przypadku jeszcze nie miałem choć eksploatuję już 9-ty samochód. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.