Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Nadkola do caravan (firma Florimex)

Featured Replies

Napisano

Witam,

Dawno temu ktoś mi powiedział, że combi i nie-combi mają inny profil nadkoli. A tutaj producent, firma Florimex, twierdzi, że nie ma różnicy.

Czy ktoś może to potwierdzić, skomentować? Jeden post znalazłem, gdzie kolega RobertV664 twierdzi, że było lekkie niedopasowanie usunięte poprzez podgrzewanie bbq.gifwink.gif : klik

Pozdrawiam, KL

Napisano

> firma Florimex, twierdzi, że nie ma różnicy.

Potwierdzam.

Nie ma różnicy.

Nie spotkałem się nigdy z problemem niedopasowania tylnego nadkola z żadnej firmy, do każdej wersji nadwoziowej w Astrze.

Napisano

> Dawno temu ktoś mi powiedział, że combi i nie-combi mają inny profil

> nadkoli. A tutaj producent, firma Florimex, twierdzi, że nie ma

> różnicy.

Miałem kombi, mam sedana. Tylne nadkola są różne w tych modelach. W kombii są trochę węższe - za kołem (patrząc na kołpak) jest mniej miejsca. W sedanie amortyzator mocowany jest u góry nadkola a w kombii do podwozia. Wydaje mi się też że będzie róznica w wysokości nadkola.

Napisano
  • Autor

> Miałem kombi, mam sedana. Tylne nadkola są różne w tych modelach.

Jak ja lubię, jak ktoś jest dokładny wink.gif

A może skomentujesz sprawę mocowania dodatkowych, plastikowych nadkoli? Myślałeś o tym, robiłeś to?

KL

Napisano

Poniżej kilka fotek.

eFka kombi prawa strona (zauważ, że nadkole przy sprężynie jest wypukłe w kierunku koła) odległość do koła ok 1-2 cm, koło szerokości 175 mm, ET 49.

280833016-kombi.jpg

Po założeniu kółek o szerokości 195 mm, ET 49, plastikowe nadkole przycierało o oponę. Sporo było zabawy z opalarką aby wyprofilować nadkole tak aby nie przycierało.

Poniżej fotki eFki sedan z kołami o szerokoci 195 mm, ET 46.

280833016-sedanprawa.jpg

280833016-sedanlewa.jpg

eFke sedanke kupiłem już z nadkolami i nie ma żadnych problemów z przycieraniem bez względu na założone koła.

Być może plastikowe nadkola są takie same bez względu czy do kombii czy do sedana. Pragnę zauważyc tylko, że przy kombii może byc więcej zabawy z profilowaniem jeżeli chcemy założyc szersze kółka.

post-30006-14352493748931_thumb.jpg

Napisano

> Jak ja lubię, jak ktoś jest dokładny

> A może skomentujesz sprawę mocowania dodatkowych, plastikowych

> nadkoli? Myślałeś o tym, robiłeś to?

> KL

Witam. Mój teściu ma Astrę kombi '95, ja mam astrę kombi '97. W obu zastanawiałem się czy zamontować owe nadkola i.. nie zrobiłem tego. Widziałem u znajomego jak on to ma rozwiązane i powiem szczerze no.gif. Te jego były na rantach przykręcane blachowkrętami - masakra! Zdecydowałem się na następujący sposób zabezpieczenia (dotyczy to progów, nadkoli i całej podłogi):

1. dokładne wyczyszczenie nadkoli (dokładne umycie, szczotka druciana, szczotka do szorowania itp.).

2. dokładne odtłuszczenie powierzchni (np. benzyną ekstrakcyjną).

3. zastosowanie środka zabezpieczającego NOVOL . Osobiście nakładałem go pędzlem, aczkolwiek można za pomocą pistoletu.

Efekty: teścia astra 2 lata po zabiegu i zero rdzy, moja astra 1,5 roku po zabiegu i też zero rdzy. W tym roku zamierzam znowu powtórzyć tą całą "konserwację" - tak na wszelki wypadek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.