Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa paliwa

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Niestety problem ciągle trapi mojego uniaka. Najprawdopodobniej gdzieś jest jakiś problem z dopływem paliwa. Podejrzenie padło na pompę paliwa. Gdzie ona się znajduje? Gdzieś przy silniku czy pod kanapą? (Zdaje mi się, że ktoś o tym pisał w jednym z tematów). Jeśli pod kanapą to można obejść się bez kanału aby ją wyciągnąć i obejrzeć? Jak ją najlepiej przeczyścić?

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam wszystkich.

> Niestety problem ciągle trapi mojego uniaka. Najprawdopodobniej

> gdzieś jest jakiś problem z dopływem paliwa. Podejrzenie padło

> na pompę paliwa. Gdzie ona się znajduje? Gdzieś przy silniku czy

> pod kanapą? (Zdaje mi się, że ktoś o tym pisał w jednym z

> tematów). Jeśli pod kanapą to można obejść się bez kanału aby ją

> wyciągnąć i obejrzeć? Jak ją najlepiej przeczyścić?

> Pozdrawiam.

hmm.gif pompa jak pracuje i nigdy nie pracowała na sucho (całkowicie pusty bak) to raczej się nie psuje. Po wyjęciu musiałbyś bez względu na wszystko wymienić uszczelkę pompy a i tak nic nie zaobserwujesz, bo pompa jest zabudowana ( raczej nie rozbieraj tego), chroniona specjalną miska w baku i filtrami z bardzo drobnej siateczki - według mnie nie ma potrzeby wyciągania jej.

Prędzej stawiam na nieszczelności układu paliwowego, polecam wymienić wszystkie opaski na nowe, od baku z pompą (pod kanapą) do obudowy wtrysku oraz wymienić filtr paliwa. Nie zaszkodzi takie działanie, a podejrzewam że problem będzie dalej. Ale poczekajmy na efekt wymiany opasek i filra. Będziesz potrzebował 10 opasek i filtr do uno z wtryskiem (ten duży - wytrzymujący ciśnienie do 0,5 MPa).

Napisano
  • Autor

Filtr paliwa był wymieniany w poprzedni poniedziałek. Co do działania. Teraz jeździ jakby nigdy nic. Problem pojawia się znienacka. Może się zdarzyć, że nagle przy prędkości 50 km/h może gwałtownie zahamować (przy wciśnięciu pedału gazu) bądź zgasnąć. Dzisiaj rano sprawdzaliśmy czy paliwo dociera do silnika i wszystko było poprawnie. Potem sąsiad chwilę poruszał ręką jakimś mechanizmem przy silniku od paliwa (czyżby tam też było coś w rodzaju pompki? ) i ruszył od razu.

Napisano

> Filtr paliwa był wymieniany w poprzedni poniedziałek. Co do

> działania. Teraz jeździ jakby nigdy nic. Problem pojawia się

> znienacka. Może się zdarzyć, że nagle przy prędkości 50 km/h

> może gwałtownie zahamować (przy wciśnięciu pedału gazu) bądź

> zgasnąć. Dzisiaj rano sprawdzaliśmy czy paliwo dociera do

> silnika i wszystko było poprawnie. Potem sąsiad chwilę poruszał

> ręką jakimś mechanizmem przy silniku od paliwa (czyżby tam też

> było coś w rodzaju pompki? ) i ruszył od razu.

Mechanizm przy silniku od paliwa hmm.gif?? Może bliżej opiszesz tę cześć albo napisz gdzie ona się znajduje-tak będzie łatwiej.

Napisano
  • Autor

W poniedziałek zrobię zdjęcie i dodam do tematu bo przez weekend mnie nie ma. smile.gif

Napisano

> W poniedziałek zrobię zdjęcie i dodam do tematu bo przez weekend mnie

> nie ma.

Jakiś czas temu też miałem problem z pompą. Przewody od pompki idą do tego owalnego plastikowego dekla, w który z drugiej strony podłącza się wtyczkę od napięcia. Okazało się, że nity w gnieździe łączące przewody z bolcami były poluzowane. Wystarczyło je "sklepać" i problem ustąpił.

Napisano

Podłączam sie do założyciela tematu - na99% mam uszkodzoną pompę paliwa (b. niskie ciśnienie przed filtrem) - chciałbym ją zdemontować i być może wymienić na nową, ale nie wiem gdzie ona jest (Uno 1.0 fire) i w jaki sposób tego dokonąć. Wiem, że dokładny opis jest w ksiażce naprawa-obsługa Uno (rozdział 2.14) - ma ją ktoś z Was?

Napisano

Wiem, że

> dokładny opis jest w ksiażce naprawa-obsługa Uno (rozdział 2.14)

> - ma ją ktoś z Was?

Ja mam taką książke w pdf: klik

Napisano

> Podłączam sie do założyciela tematu - na99% mam uszkodzoną pompę

> paliwa (b. niskie ciśnienie przed filtrem) - chciałbym ją

> zdemontować i być może wymienić na nową, ale nie wiem gdzie ona

> jest (Uno 1.0 fire) i w jaki sposób tego dokonąć. Wiem, że

> dokładny opis jest w ksiażce naprawa-obsługa Uno (rozdział 2.14)

> - ma ją ktoś z Was?

Po prawej stronie głowicy od tyłu. Na wysokości aparatu zapłonowego. Od niej odchodzą wężyki, więc bez problemu powinieneś ją znaleźć.

Napisano

> Po prawej stronie głowicy od tyłu. Na wysokości aparatu zapłonowego.

> Od niej odchodzą wężyki, więc bez problemu powinieneś ją

> znaleźć.

To zależy czy fajerka na wtrysku czy na gaźniku. Jeżeli na wtrysku, to pompa jest zanurzona w zbiorniku paliwa, podobno wyciąga się ją po podniesieniu tylnych siedzeń, przez dziurę w podłodze wink.gif (sam jeszcze nie robiłem). Jeśli natomiast gaźnik to się zgadzam z przedmówcą smile.gif

Napisano

> To zależy czy fajerka na wtrysku czy na gaźniku. Jeżeli na wtrysku,

Wiem o tym, ale odpowiedziałem bez sprecyzowania, który to model, bo i w pytaniu nie było powiedziane biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.