Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cuda z przelaczaniem na gaz - za wczesniej sie przelacza

Featured Replies

Napisano

Mam instalke Elpigaz Stella Nord IV generacji reduktor ANA04

Zaobserwowalem ze samochod za wczesnie przelacza sie na LPG.

Podlaczylem sie kompem z softem do LPG i rzeczywiscie - przelaczyl sie przy 19 stopniach a jest ustawiony na 35. Jak to mozliwe - skoro komputer LPG pokazjuje dobre wskazania temperatury a mimo to przelacza?

Zrobilem test i ustawilem przelaczanie na wyzsza temperature - 75 st. No i tym razem wszystko zadzialalo OK. Jedynie co zauwazylem to to ze po osiagnieciu temperatury przelaczania z okolic reduktora (chyba) wydobylo sie dziwne pierdzenie - nieco inne niz zwykle (ale moze to zludzenie bo klapa byla otwarta). Rozumiem ze to pierdzenie to odglos otwierania sie zaworu.

No i teraz pytania

1. Gdzie wlasciwie jest zawor otwierajacy gaz -czy sa 2 w -jeden w butli i drugi w reduktorze? Zawsze myslalem ze "pierdzenie" wydobywa sie ze zbiornika ale wyglada ze jednak z reduktora

2. Czy jest mozliwe zeby zawory reduktorze/butli sie nie zamknely i komp przez to zaczal za wczesniej podawac gaz? Przeciez po drodze sa jescze wtryskiwacze!

Jakies pomysly, teorie?

Napisano

Dziwne. Jedyne co mi przychodzi do głowy to jakieś chwilowe niekontaktowanie czujnika temperatury lub zakłócenie, które mogło spowodować chwilowe wskazanie wyższej temperatury i przełączenie na LPG.

Napisano
  • Autor

> Dziwne. Jedyne co mi przychodzi do głowy to jakieś chwilowe

> niekontaktowanie czujnika temperatury lub zakłócenie, które

> mogło spowodować chwilowe wskazanie wyższej temperatury i

> przełączenie na LPG.

No dobrze zalozmy ze swiruje czujnik temp reduktora. A czy opoznienie u mnie ustwione na 25 sekund od osiagniecia temperatury oznacza ze przez te 25 sekund reduktor musi miec zadana temperature (lub wieksza) czy tez nie jest to sprawdzane?

Napisano
  • Autor

> No dobrze zalozmy ze swiruje czujnik temp reduktora. A czy opoznienie

> u mnie ustwione na 25 sekund od osiagniecia temperatury oznacza

> ze przez te 25 sekund reduktor musi miec zadana temperature (lub wieksza) czy tez nie jest to sprawdzane (tzn czy wystarczy ze reduktor osiagnie np na 1 sekunde zadana temperature - potem komp odlicza 25 sekund i wlacza LPG , niezaleznie czy temp spadnie czy nie)

Cos w tym moze byc co napisales, bo zauwazylem jak sprawdzalem na goracym ze po wylaczeniu i wlaczeniu silnika temperatura gazu zwiekszala sie przy dodawaniu gazu a po puszczeniu malala, ale tlumaczylem to sobie doplywem goracego plynu chlodniczgo do reduktora ale moze to wynik usterki

Jest moziliwe zeby wskaz temperatury byl zaklocany przez wskaz obortow np przy jakims zwarciu kabelkow?

Napisano

> Cos w tym moze byc co napisales, bo zauwazylem jak sprawdzalem na

> goracym ze po wylaczeniu i wlaczeniu silnika temperatura gazu

> zwiekszala sie przy dodawaniu gazu a po puszczeniu malala, ale

> tlumaczylem to sobie doplywem goracego plynu chlodniczgo do

> reduktora ale moze to wynik usterki

> Jest moziliwe zeby wskaz temperatury byl zaklocany przez wskaz

> obortow np przy jakims zwarciu kabelkow?

mi to wygląda na brak masy chwilowy, pewnie brali mase z reduktora jak zwykle sciana.gifpociagnij mase dodatkową do czujnika i zobaczysz co sie będzie działo biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> mi to wygląda na brak masy chwilowy, pewnie brali mase z reduktora

> jak zwykle pociagnij mase dodatkową do czujnika i zobaczysz co

> sie będzie działo

Chodzi ci o mase do czujnnika temperatury w reduktorze ? Mam tam dwa kabelki dochdzace do czujnika czarny i czerwony. Chodzi Ci o to aby czrny zewrzec z masa?

P.S.

Dzis zrobilem test rano i nie wyglada zeby wskazy temperartury skakaly na zimnyma mimo to przelaczyl sie za wczesniej

Napisano

> Chodzi ci o mase do czujnnika temperatury w reduktorze ? Mam tam dwa

> kabelki dochdzace do czujnika czarny i czerwony. Chodzi Ci o to

> aby czrny zewrzec z masa?

> P.S.

tak biglaugh.gif

> Dzis zrobilem test rano i nie wyglada zeby wskazy temperartury

> skakaly na zimnyma mimo to przelaczyl sie za wczesniej

może sterownik szwankuje spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> tak

> może sterownik szwankuje

A dzis sie okazalo ze wskaz temperatury byl bledny - chyba cos zepsulo sie na dobre - skakal od -16 do + 78. Mam nadzieje ze to czujnik temp a nie sterownik. Jesli sterownik (2500 PLN wg Elpigazu ) to wyp... ta instalke i zakladam STAGA 300. Z tym Elpigazem tylko ciagle same problemy.

Wczesniej zapewne tez cos bylo nie tak ze wskazaniami ale musialy byc tak ktorkotrwale ze w oknie programy byly niewidoczne a komp je lapal i startowal po zadanym opozneiniu LPG. Swoja droga algorytm powinien byc inny: od momentu osiagniecia zadanej temperatury przez zadany czas opoznienia temperatura nie powinna spasc ponizej zadanej temperatury i dopiero wtedy gaz powinien byc zalaczony.. Kto pisal ten soft?

Napisano

> A dzis sie okazalo ze wskaz temperatury byl bledny - chyba cos

> zepsulo sie na dobre - skakal od -16 do + 78. Mam nadzieje ze to

> czujnik temp a nie sterownik.

Na pewno czujnik. One się łatwo uszkadzają, kabelek przy samym czujniku przełamuje się lub ukręcas i niekontaktuje. Sam to przechodziłem. Stąd durne pomiary. Czyli moja diagnoza była trafna 001.gif

>Jesli sterownik (2500 PLN wg

> Elpigazu )

ile boje_sie.gif może 250 ?

> to wyp... ta instalke i zakladam STAGA 300. Z tym

> Elpigazem tylko ciagle same problemy.

> Wczesniej zapewne tez cos bylo nie tak ze wskazaniami ale musialy byc

> tak ktorkotrwale ze w oknie programy byly niewidoczne a komp je

> lapal i startowal po zadanym opozneiniu LPG. Swoja droga

> algorytm powinien byc inny: od momentu osiagniecia zadanej

> temperatury przez zadany czas opoznienia temperatura nie powinna

> spasc ponizej zadanej temperatury i dopiero wtedy gaz powinien

> byc zalaczony.. Kto pisal ten soft?

nie ma takiego programisty który napisał by dobrze soft na uszkodzony czujnik zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Na pewno czujnik. One się łatwo uszkadzają, kabelek przy samym

> czujniku przełamuje się lub ukręcas i niekontaktuje. Sam to

> przechodziłem. Stąd durne pomiary. Czyli moja diagnoza była

> trafna

> ile może 250 ?

> nie ma takiego programisty który napisał by dobrze soft na

> uszkodzony czujnik

Tak diagnoza byla trafna - jeden problem z glowy ale pojawil sie nastepny o czym w nowym poscie

Co do softu to jakby programista chcial moglby porobic pare zabezpieczen. Np sprawdzac czy w czasie jazdy na LPG temperatura reduktora nie spada ponizej progu - jesli tak wylaczyc LPG. Albo zliczac czas postoju. Jesli np po 12 h postoju temp reduktora wynosi 78 a gazu 15 st to chypa cos jest nie tak?

Z cena procesora moze troche przesadzilem- 2100 kosztuje Komputer sterujący STELLA/ELISA - 5/6/8 cylilndow. Do 4 cylindow nie znalazlem ceny na www.shopgaz.pl -pewnie jest mniejsza. Choc usługa naprawy ECU GAZ typ STELLA / ELISA 4 cyl. typ AE 2001 wynosi 546 PLN wiec moze byc roznie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.