Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie w/s OC

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam takie pytanie zwiazane z ubezpieczeniem. Sytuacja jest następująca:Kupiłem auto i otrzymałem od sprzedającego ważna polise OC. Wiem ze mogę z niej korzystac przez 30. Auto jest obecnie jeszcze nie przerejstrowane na moje nazwisko(polisa również na "starego" właściciela) .Co się stanie jeśli nagle ( tym okresie 30 dni) chce odsprzedać świeżo zakupine auto? Wiem że mam obowiazek przekazania polisy nowemu właścicielowi i tu rodzą się moje pytania:

1.Czy jest ona ważna jeżeli jest wystawiona na pierwotnego właściciela od którego ja zakupiłem auto?(chodzi mi o to czy osoba której odsprzedaje auto bedzie mogła spokojnie wrócić autem do domu na polisie pierwotnego właściciela)?

2 Kto ma w takiej sytuacji obowiązek wypowiedzenia umowy OC i w jakich terminach. Czy bedzie to należało do moich obowiazków czy też musi to zrobić ostateczny właściciel auta?

Może są to banalne pytania, ale poraz pierwszy jestem w takiej sytuacji i nie wiem jak sie zachować.Prosze o pomoc

Pozdrawiam

Napisano

> 1.Czy jest ona ważna jeżeli jest wystawiona na pierwotnego właściciela od którego ja zakupiłem auto?(chodzi mi o to czy osoba której odsprzedaje auto bedzie mogła spokojnie wrócić autem do domu na polisie pierwotnego właściciela)?

O ile Ty jako "pośrednik" nie złożyłeś wypowiedzenia ... Tak ok.gif

> 2 Kto ma w takiej sytuacji obowiązek wypowiedzenia umowy OC i w jakich terminach.

Na nabywcę przechodzą prawa i obowiązki ... w momencie zbycia pojazdu tracisz "prawo" cokolwiek powiedzieć / wypowiedzieć.

W kwestii formalnej powinieneś powiadomić ubezpieczyciela o sprzedaży, jak nie powiadomisz sankcji nie ma, ale masz święty spokój "jak by coś" (odpukać kolizja / wypadek, wezwania do zapłaty składki) ok.gif

> Prosze o pomoc

Bitte zlosnik.gif

> Pozdrawiam

Ja również ...

Napisano
  • Autor

> O ile Ty jako "pośrednik" nie złożyłeś wypowiedzenia ... Tak

> Na nabywcę przechodzą prawa i obowiązki ... w momencie zbycia pojazdu

> tracisz "prawo" cokolwiek powiedzieć / wypowiedzieć.

> W kwestii formalnej powinieneś powiadomić ubezpieczyciela o

> sprzedaży, jak nie powiadomisz sankcji nie ma, ale masz święty

> spokój "jak by coś" (odpukać kolizja / wypadek, wezwania do

> zapłaty składki)

> Bitte

> Ja również ...

Dziękuje za odpowiedź. Twoja wersja jest identyczna z tym co dziś usłyszałem dzwoniąc do ubezpieczyciela wink.gifWielkie dzięęęęki 20.GIF

Napisano

Co ważne: żeby nowy właściciel mógł ubezpieczyć na siebie musi mieć dokumenty potwierdzające "drogę" samochodu między kolejnymi właścicielami

Napisano

> Co ważne: żeby nowy właściciel mógł ubezpieczyć na siebie musi mieć

> dokumenty potwierdzające "drogę" samochodu między kolejnymi

> właścicielami

Które TU tego wymaga? icon_eek.gif Wystarczy umowa k/s z osobą, od której Ty kupiłeś i nigdy nie słyszałem, żeby ktoś prosił o umowy pomiędzy poprzednimi właścicielami.

Napisano

> Które TU tego wymaga?

pizeju no.gif

Wystarczy umowa k/s z osobą, od której Ty

> kupiłeś i nigdy nie słyszałem, żeby ktoś prosił o umowy pomiędzy

> poprzednimi właścicielami.

No i widzisz mi nie wystarczyła. Dobrze, że rozbiąc w Allianz Direct wyszło mi taniej za cały roku niż w PZU z rekalkulacją 9 miesięcy hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.