Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapowietrzajace sie hamulce

Featured Replies

Napisano

Mam taki problem - cały czas zapowietrza sie tylne koło od strony kierowcy... nie wiadomo czemu. Płyn hamulcowy został wymieniony, ale jakoś nie widać różnicy nawet w hamowaniu (ogólnie słabo, a nawet bardzo słabo hamuje). Znajomy poradził aby sprawdzic i wymienic regulator siły nacisku na hamulce (nie jestem pewien czy dobrze nazwałem), ale to nic nie dało... nadal tak samo... hamulec mozna wcisnąć prawie do dechy - samochód ledwo co hamuje, a tylnie koło nadal sie zapowietrza... Co może byc przyczyną, ktoś mówił ze może być serwo do wymiany, ale czy istnieje tez jakaś inna przyczyna? Czy tez uważacie ze to przez serwo?

Napisano

Jeno po kolei kolego biglaugh.gif20.GIF, trzeba ładnie profil uzupełnić co byśmy wiedzieli jaki model masz auta, skąd jesteś itp. 20.GIFPotem wypadało by sie przywitać ze wszystkimi w wątku na gorze stronki, a pózniej pytać. biglaugh.gif

A co do problemu to po czym utrzymujesz , że sie zapowietrza akurat, wymieniałeś coś w hamulcach , oprócz korektora siły hamowania{o którym pisałeś}.Wogóle zaglądałeś do hamulców?

A samo serwo nie ma wpływu na samą jakość hamowania, ono tylko wspomaga Cie w naciskaniu pedału hamulca.

Napisano
  • Autor

zapowietrzają sie bo nie ważne jak długo bym podpompowywał i odpowietrzał - cały czas pod koniec pruje powietrzem i tak w kółko... dwa-trzy pompniecia pedałem i pluje (płynu jest wystarczająco w zbiorniczku).

Do hamulców zaglądaliśmy - wszystko sie rusza i nic napieczone nie jest... zapadki tylko ciężko chodzą - ale to chyba dlatego ze nie ma siły w hamulcach

Napisano

Część odpowiedzi dał Ci p31, reszta:

Jeśli naciskasz hamulec i hamowanie jest słabe to raczej niekoniecznie zapowietrzanie układu zwłaszcza w jego tylnej części. Aby to sprawdzić popompuj pedałem hamulca w trakcie hamowania jak efekt hamowania będzie się odczuwalnie zwiększał to rzeczywiście zapowietrzanie, ale raczej nie w kole ale przy pompie.

Ponieważ działanie pompy jest sekcyjne, nawet zapowietrzenie tyłu nie powinno miec wpływu na hamowanie przodu, więc podejrzewam że masz problem z pompa, czyli słynne przepuszczanie między sekcjami pompy. hmm.gif Tak mi się wydaje hmm.gif

Napisano
  • Autor

no włąśnie czyc roznice w sile hamowania... jak np robiłem testy na asfalcie - samochód hamuje - ale wolno i bez pisków (wciskająć pedał do oporu!) a jak szybki nacisnę dwa razy i przytrzymam - to samochód sie zatrzymuje z piskiem opon. żadne inne koło sie nie zapowietrza - tylko to jedno tylnie. Możliwe ze zapowietrzyła się pompa jak całkowicie spuściłem płyn, i dopiero po tym zacząłem wtłaczać nowy? Bo samochód oglnie na wszystkie koła słabo hamuje

Napisano

Tu masz troche o odpowietrzaniu: o tutaj

A poza tym o hamulcach jest troche tych wątków, cofnij sie w tył, a na pewno coś znajdziesz o Twoim problemie.

Ale jak już ci Marek napisał wyżej to problemu trzeba szukać gdzie indziej:pompa, przewody elastyczne.. hmm.gif

Napisano
  • Autor

odpowietrzac umiem, wiem gdzie są odpowietrzniki - ale to nic nie daję - przy zmianie kolektora został tez zmieniony jeden przewód - sztywny... To co z pompą? mogła sie zapowietrzyć?

Napisano

[...]

> A poza tym o hamulcach jest troche tych wątków, cofnij sie w tył, a

[...]

Ciekawe jak się cofa do przodu hmm.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gifhahaha.gif

Napisano

> [...]

> [...]

> Ciekawe jak się cofa do przodu

Orzesz Ty mendo. wpysk.gif

hehe.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

Panowie - ja mam tu problem z hamulcami a wam na poprawną polszczyznę sie zbiera

Edit:

Niestety mi tylko 4 strony tematów pokazuje - nie wiem czemu... nie wiele tam o hamulcach

Napisano

> odpowietrzac umiem, wiem gdzie są odpowietrzniki - ale to nic nie

> daję - przy zmianie kolektora został tez zmieniony jeden przewód

> - sztywny... To co z pompą? mogła sie zapowietrzyć?

hmm.gif Skoro piszesz że dokładnie jedno nie daje efektów, to rzeczywiście jest problem tylko w tym jednym kole, bo od korektora (od korygowania, a nie kolektora, który jest przy silniku) wychodzi jeden sztywny przewód, z którego jest następnie płyn rozdzielany na dwa koła.

Jakby to był problem pompy to nie hamował by Ci cały tył, no chyba że zrobisz jeszcze raz test i sprawdzisz czy da się jednak pompowaniem dłuższym niż dotychczas doprowadzić do blokady wszystkich czterech kół (chodzi o różnice długości przewodów tyłu) - a tak mimochodem zapytam które tyle koło nie hamuje od strony pasażera czy kierowcy?

Napisano

Piszesz o przewodzie sztywnym, a elastyczne wymienione?Może jest gdzieś zagięty, dziurawy,itp.? hmm.gif

A cofanie wątków masz na dole-"pokaż wątki z ostatnich" i tam sie ustawia-dni, miesięcy, lat. ok.gif

Napisano
  • Autor

no właśnie - korektora spineyes.gif

Od niego został jeden przewód wymieniony sztywny - prowadzący do lewego koła. Długością chyba taki sam jak stary.

Ciężko powiedzieć które nie hamują, a które lekko... Pewne jest ze pedał rośnie podczas pompwania, a zapowietrza sie tylko jedno koło, a ogolnie słabo hamuje, wiec powietrze musi tez byc gdzie indziej (przynajmniej tak myśle)... a to zapowietrzające sie to lewe - od strony kierowcy...

Miękkich nie wymieniałem, przecieków nie ma wink.gif

Napisano

> no włąśnie czyc roznice w sile hamowania... jak np robiłem testy na

> asfalcie - samochód hamuje - ale wolno i bez pisków (wciskająć

> pedał do oporu!) a jak szybki nacisnę dwa razy i przytrzymam -

> to samochód sie zatrzymuje z piskiem opon. żadne inne koło sie

> nie zapowietrza - tylko to jedno tylnie. Możliwe ze

> zapowietrzyła się pompa jak całkowicie spuściłem płyn, i

> dopiero po tym zacząłem wtłaczać nowy? Bo samochód oglnie na

> wszystkie koła słabo hamuje

Zapowietrzyć to się na pewno zapowietrzyło ale przecież odpowietrzyłeś po wymianie, prawda?

Napisano

Teraz nie wiem dokładnie jak jest w danych modelach hmm.gif, bo u mnie też idzie do lewego tylnego przewód sztywny, a do prawego elastyczny.A książkowo od korektora wychodzi jeden sztywny, poprzez elastyczny do trójnika i elastyczne do obu kół. hmm.gif

ale spróbuj wymienić ten elastyczny, one lubią broić.

Napisano
  • Autor

pewnie ze po wymianie były odpowietrzane - i ciągle jest jedno zapowietrzone...

U mnie od korektora do tylnych kół idą dwa sztywne

A może z cylinderkiem jest cos nie tak? może on łapie powietrze?

Napisano

> ma ktos jakis pomysł?

miałem podobny problem ręcznego niet! też tylko jedno koło w tedy podciągnąłem samo regulator szczęk i dopiero odpowietrzyłem heble pół roku było waytogo.gif

Napisano

> A może z cylinderkiem jest cos nie tak? może on łapie powietrze?

A sprawdzałeś to czy tylko gdybasz? hmm.gif

Jasne że pierwszy problem to gumki oink.gif które zawsze sprawdzić jak robisz przy hamulcach, pisałes że problem ale liczyłem że jesteś juz po remoncie hamulców i masz nietypowy problem. ideia.gif

Napisano

Po wymianie korektora prawidłowo napięta została sprężyna?Jak za słabo to całe ciśnienie płynu zamiast rozpierać tłoczki w cylinderkach będzie szlo na napięcie sprężyny.Odpowietrzanie zacznij od lewego tylnego koła, to najdłuższy odcinek przewodów hamulcowych. icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.