Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik skacze jak dziki koń

Featured Replies

Napisano

Witam!

Właśnie wróciłem z trasy z MTP (momentami w korku, na bruku, dziury w jezdni (słowem polskie drogi :/ , ok. 80km, gorąco, pod wiatr).

Na ostatnich 5km zaczęło się autko zachowywać tak:

1. na początku przy dojeżdżaniu do skrzyżowania po wciśnięciu sprzęgła silnik zgasł (zapaliły się kontrolki smarowania i ładowania) / byłem w ruchu więc wcisnąłem 2. silnik się uruchomił i pojechałem dalej.

2. później zatrzymałem się na czerwonym, przy ruszaniu silnik zaczął drżeć jak gdyby chciał wyskoczyć spod maski (gorzej niż gdy mu za mało się daje przy ruszaniu) / wskazówka obrotów na kołku i lekko podskakiwała, mimo tego, że ciskałem pedałem gazu na wszelkie sposoby i tak zatrzymał mi się na środku skrzyżowania. (dopchałem go na pobocze, odczekałem, zapalił, dojechałem do domu)

3. teraz sprawdziłem go na miejscu przy ciepłym silniku w ten sposób: odpalam, chodzi normalnie, ale w pewnych momentach ma jakieś zawahania i... po ok. 1-2 minut wyraźnie wzrasta brzęczenie pompy paliwa i po ok. 2-3 sekundach silnik zaczyna skakać tak jak w punkcie 2, aha... jednocześnie załącza się wentylator chłodnicy.

Chce go jeszcze sprawdzić na zimnym silniku...

Sorki za tak przynudzające opowiadanie, ale sądze, że im bardziej szczegółowy opis "choroby", tym lepsza diagnoza.

Macie jakiś pomysł co to może być? Gdzie zajrzeć, co jeszcze sprawdzić i ewentualnie wymienić?

Napisano

Ja to bym najpierw sprawdził świece i filtr paliwa, kable zapłonowe itp.

Napisano

a może ci pasek się przestawił przy tym odpalaniu w biegu ???

Napisano

> Ja to bym najpierw sprawdził świece i filtr paliwa, kable zapłonowe

> itp.

Podobno filtr paliwa jest zamontowany na pompie paliwa, trzeba zaglądać do zbiornika

Napisano

> Podobno filtr paliwa jest zamontowany na pompie paliwa, trzeba

> zaglądać do zbiornika

Filtr paliwa w zbiorniku ma PII a kolega który ma problem z pracą silnika ma PI więc filter paliwa jest poza zbiornikiem.

Napisano

> Podobno filtr paliwa jest zamontowany na pompie paliwa, trzeba

> zaglądać do zbiornika

w mk1 jest oddzielnie , a wracajac do postu autora to najlpiej zaczac wlasnie od filtra , a jak nie to podjechac na sprawdzenie czy dobre cisnienie daje pompa ok.gif

Napisano
  • Autor

> a może ci pasek się przestawił przy tym odpalaniu w biegu ???

Pasek zębaty? Jest taka możliwość?

Chyba że się wtedy rozciągnął...

Naciągałem go jakieś 2 miesiące wstecz.

Ale to jest najciekawsze, że ciągle nim do pracy dojeżdżam i nie wariuje. Podejrzewam, że to coś z temperaturą i/lub drganiami.

Napisano
  • Autor

> Filtr paliwa w zbiorniku ma PII a kolega który ma problem z pracą

> silnika ma PI więc filter paliwa jest poza zbiornikiem.

Tak. Filtr jest na zewnątrz. Wymieniłem go ok. 2 miesięcy wstecz.

W zbiorniku paliwa jest również filtr na wlocie do pompy, ale w postaci pewnej siatki (jeżeli dobrze pamiętam z tego gdy wymieniałem).

Pompę wymieniłem ok. 11 miesięcy wstecz. Wtedy włożyłem nieoryginalną. Bodajże oplowską. Trzeba było lekko zmodyfikować mocowanie, bo nie do końca pasowała na długość.

Napisano
  • Autor

> Ja to bym najpierw sprawdził świece i filtr paliwa, kable zapłonowe

> itp.

Komplet świec wymieniłem jakoś z początkiem roku. O filtrze pisałem wyżej.

Kabli jeszcze nie ruszałem. Sprawdzę... tylko jak to się domowym sposobem robi??

A co może się jeszcze kryć pod "i tym podobne"?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.