Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z cisnieniem oleju.

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam problem z ciśnieniem oleju w Stilo 1.2 po jego wymianie. Wiem,ze nawet do tygodnia od wymiany oleju,wyskakuje komunikat łącznie z kontrolką ciśnienia oleju. W moim przypadku jest to już trzeci tydzień.

Wiem,ze nie zalewa się tych silników olejami mineralnymi,ale poprzedni właściciel tak właśnie zrobił! Więc nie miałem innego wyjścia i zalałem go takim samym (Mobil 15W40).

Zastanawiam się nad wymianą czujnika ciśnienia,ale to raczej nic nie da. Ewentualnie wymiana oleju na pół syntetyk,tylko wiadomo czym może się to skończyć. Dodam jeszcze,że na mineralnym silnik zrobił około 12.000km. Ewentualnie wymiana,na inny mineralny,ale chyba klase lepkości wszystkie oleje mineralne mają taką samą.

Panowie co robić ?

Napisano

> Witam!

> Mam problem z ciśnieniem oleju w Stilo 1.2 po jego wymianie. Wiem,ze

> nawet do tygodnia od wymiany oleju,wyskakuje komunikat łącznie z

> kontrolką ciśnienia oleju. W moim przypadku jest to już trzeci

> tydzień.

> Wiem,ze nie zalewa się tych silników olejami mineralnymi,ale

> poprzedni właściciel tak właśnie zrobił! Więc nie miałem innego

> wyjścia i zalałem go takim samym (Mobil 15W40).

To obydwaj poszliście na całość faint.gif

16-to zaworowy silnik z hydraulicznymi popychaczami zalany olejem mineralnym. Czy on na powyżej 250 000 km przebiegu?

Zmień olej a nie czujnik. Skąd wiesz, ze poprzedni właściciel lał taki olej?

Napisano
  • Autor

No i właśnie najprawdopodobniej słychać te hydrauliczne popychacze,silnik pracuje ciut głosniej dopóki nie zgasnie cinienie.

A silnik ma przebiegu 93 000 km.

Przy zakupie stilaka pytałem sprzedającego czym zalał silnik i zresztą przy wymianie było widać jaka gęstwina leci z michy olejowej.

Napisano

Marek ma rację wlej MobilS 10w40 półsyntetyk !

Z tym mineralnym to chyba się przesłyszałeś ! icon_eek.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

No i chyba tak zrobie. Tylko boje sie,że silnik się rozcieknie.

Napisano

> No i chyba tak zrobie. Tylko boje sie,że silnik się rozcieknie.

Nic się nie rozcieknie to jest semi syntetyk czyli pół syntetyk ok.gif

Cieknąć by mógł gdybyś zalał syntetykiem ale to tylko takie gdybanie bo nie masz jakiegoś kolosalnego przebiegu ! palacz.gif

Zalewaj MobilemS 10W40 ja dzisiaj takiego kupiłem na wymiane w ASO za 77.30 pln 4l ok.gif

Napisano
  • Autor

I tak zrobia ok.gif

Leca po Mobil 10w40 i oczywiście filtr oleju.

Wielkie DZIĘKI za pomoc!

Napisano

> zresztą przy wymianie było widać jaka gęstwina leci z michy

> olejowej.

Przy takim przebiegu mozna by nawet zaryzykowac syntetyka. Półsyntetyk możesz nalać smiało i nic sie nie stanie, jednak pod jednym warunkiem. Czy z silnikiem jest wszystko ok? Dlaczego poprzedni własciciel nalał mineralny, a może jeszcze dodał jakis zagęszczacz, bo silnik nie trzymał cisnienia? Zalej półsyntetyk i wymień filtr oleju na nowy, jeśli wszysko wróci do normy to nastepne wymiany cp 10 tyś i szerokiej drogi. Natomiast, jeśli nadal bedzie prolem z cisnieniem to podjedź dzo mechaniki i podłącz manometz w miejsce czujnika, jęsli wskazania będą za niskie to kupiłeś złom. Życzę ci, żeby to był tylko błąd wskazań ale sytuacja jest dosyc dziwna.

Pozdrawiam.

Napisano

ja też leje półsyntetyka mobil super s turbo diesel 10W-40 . Mój mechanik ma VW Borę i też leje ten sam olej do niego- dlatego mi polecił. Olej ten spełnia normy dla pompowtrysków VW 505.00 ,więc powinien styknąć. Super stosunek cena/jakość wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.