Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Radio plus wzmacniacz czterokanałowy

Featured Replies

Napisano

Planuję kupić radio i wzmacniacz (raczej czterokanałowy do napędzenia głośników przód i subwoofera). Przyznam, że jestem laikiem w CA więc mogę zadawać głupie według Was pytania blush.gif . Czy pod radio z jednym dwukanałowym wyjściem RCA mogę podłączyć wzmacniacz czterokanałowy tak żeby zagrały na nim głośniki + sub, czy w tym celu konieczne są dwa RCA bądź jedno czterokanałowe. Jeśli chodzi o radia moje typy to :

Pioneer DEH 4000

Calrion 288

Wzmacniacz i bas jaki planuję kupić to wersja bardzo ekonomiczna czyli Blaupukt GTA 480 + BLAUPUNKT GTB 1200. Mam świadomość tego, że ni jest to mistrzostwo świata ale audiofilem nie jestem, poza tym w odtwarzaczu przeważnie mp3 leci. Zastanawiam się jedynie czy do takiego wzmacniacza da radę podpiąć głośniki + sub tak żeby to w miarę przyzwoicie zagrało.

Napisano

co do radia z jedna para chinch da sie podpiac 4-kanalowy wzmak. Sa kable z takim rozgaleznikiem.

A drugie to tez da sie podpiac 2 glosniki i jeden sub pod taki wzmacniacz i bedzie gralo.

Napisano

Z tego co sie orientuje to jeżeli podłączysz pod jedno wyjście RCA w radiu wzmacniacz czterokanałowy poprzez przejściówkę to stracisz możliwość regulacji jakiegokolwiek balansu przód/sub z poziomu radia.

Jedyna regulacja jaka w tym przypadku będzie możliwa to tylko z poziomu wzmacniacza, a taka regulacja nie zawsze daje nam osiągnąć taki efekt jaki byśmy sobie planowali.

Wiem że to są koszta ale lepiej poszukać w takim przypadku radia z 2 wyjściami RCA, a najlepiej by było gdyby miało ono wyjścia 2xRCA + 1x SubOut. W takim przypadku możesz regulować praktycznie wszystko z poziomu radia ( po ówczesnym dostrojeniu na wzmacniaczu oczywiście).

Mam nadzieję że za bardzo nie zamotałem swojej wypowiedzi.

Pozdrawiam

Tomek

Napisano
  • Autor

Więc wychodzi na to, że podłączając wzmacniacz pod tego Pioneera tracę możliwość regulacji balansu przód/sub. Wyczytałem, że to radio ma dwukanałowe wyjście RCA i chyba wyjście na subwoofer ale tego już nie jestem pewien. Clarion z kolei ma czterokanałowe wyjście RCA więc jeśli dobrze rozumiem w tym przypadku będę miał możliwość z poziomu radia sterowaniem głośniki/sub.

I jeszcze jedno pytanie, da się tak zrobićw tym Clarionie, żeby na radiu ustawić inny filtr na głośniki i inny na suba, czy mogę to zrobić tylko ze wzmacniacza?

Napisano

Będę szczery i powiem od razu ze nie "siedze" w temacie zwiazanym z radiami samochodowymi. Jeżeli radio posiada 2pary RCA to zazwyczaj jest to podzielone na przód/tył. Wiec jezeli podłaczysz pod wyjscie tylne sub i posiadasz jakiekolwiek głosniki z tyłu to jednoczenie regulujesz balans na przód/ tył+sub.

Jezeli radio ma wyjscie na przod i sub to problem sie rozwiazuje.

Ja sam posiadam radio ktore ma wyjscia na przod/tyl/sub i to jest najwygodniejsze rozwiazanie. Ja szczerze powiem nie kupiłbym nowego radia. Tak jakos jestem uprzedzony (być może niesłusznie), ale wole kupic uzywane niz nowe w tej samej cenie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.