Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AL700-własna regulacja-pytania

Featured Replies

Napisano

Witam

Od jakiegoś czasu z powodu olewackiego stosunku gazowników do mojej instalki będącej de facto na gwarancji jeszcze, próbuję ją optymalnie wyregulować sam. Najpierw zmieniłem dolot, o którym już pisałem wątek, przypomnę tylko, ze teraz jest rura 50mm skierowana w dół i ciągnie powietrze spod auta (tu mam wątpliwości czy to jest ok). Później podpiąłem TPSa do sterownika bo był wogóle nie pociagnięty kabelek-gazownicy twierdzą że TPS jest niepotrzebny u mnie. No i zaczeło się regulowanie, po załączeniu samoadaptacji instalację wyregulowałem jednak po jezdach próbnych troszke pozmieniałem w krokach attuatora.

Wklejam foty z amona z tym co mam teraz, a pod zdjeciami wrzucam kilka pytań, na które proszę o odpowiedzi i wskazówki.

275319401-1.jpg275319401-2.jpg275319401-3.jpg275319401-4.jpg275319401-5.jpg275319401-6.jpg275319401-7.jpg

No i pytanka:

1. Po zakonczeniu regulacji pojawiły sie napisy nadwyzka powietrza pomimo, że mieszanka oscylowała ładnie wokół środka, co jest nie tak ?

2. Co to jest prog TPSu i na ile volt go ustawic ? co wogóle to zmienia ?

3. czy TPS aktywny może powodowac zwiekszenie spalania ? czy faktycznie bez niego też może dobrze chodzić instalka ?

4. za cholera nie chce sie mi uaktywnić cut-off, tzn zaznaczam aktywny, wpisuje parametry ale podczas jazdy i hamowania silnikiem nie wyswietla sie napis "cut-off" tylko po prostu "zwalnianie" i stabilizacja jak unormują sie obroty

5. co to są w zakładce zastrzezone otwarcia i zamkniecie max i min attuatora oraz ich czasy ? proszę o wytłumaczenie tego

6. obecna emulacja powoduje zadławienia przy ruszaniu na benzynie, czay po 500 tez były złe. Co tu można wykombinować? Co może sięstać jak dam emulację na masę ?

7. czy można jakoś poprawić regulację zmieniając dolot powietrza, np skracając go, zwężając czy też lekko zaślepiając ?

Ogólnie autko chodzi równo, w mieście jeździ sie dobrze jednak na trasie mam wrażenie że jest za słaby. Trochęjakby słabo przyspiesza z IV i V biegu tak przy 80-100 km/h. No i ostatnie spalanie po tej regulacji wyszło 9 litrow na trasie bez szalenstw (90-110 km/h) i 11 litrów w miescie.

Napisano
  • Autor

Acha, przypomniało mi się jeszcze jedno, mianowicie opcja wzbogacenie. Czy to działa przy każdym ruchu przepustnicy czyli wciśnięciu gazu czy tylko gaz do dechy np. Czy to jest zależne od ustawienia progu TPsu ? Jeśli tak to jaka to zależność ? No i ile kroków radzicie ustawić i na jaki czas.

Napisano

Witam

Spróbuję odpowiedzieć z tym że moja wiedza na ten temat wynika tylko z własnych prób regulacji i domysłów.

> No i pytanka:

> 1. Po zakonczeniu regulacji pojawiły sie napisy nadwyzka powietrza

> pomimo, że mieszanka oscylowała ładnie wokół środka, co jest nie

> tak ?

Strona z tym komunikatem dotyczy wstępnej regulacji parownika i w tym czasie attuator nie bierze udziału w regulacji. W tej fazie trzeba tak wyregulować reduktor aby mieszanka była stechiometryczna na wysokich obrotach. Tej regulacji nie robiłem. Wykonał ją gazmajster i z tego co pamiętam to powtarzał ją kilka razy bo wyskakiwał mu komunikat o nadwyżce powietrza.

> 2. Co to jest prog TPSu i na ile volt go ustawic ? co wogóle to

> zmienia ?

Jest to napięcie brane z potencjometru położenia przepustnicy i dla al700 jest to granica pomiędzy obrotami biegu jałowego i wysokimi obrotami

> 3. czy TPS aktywny może powodowac zwiekszenie spalania ? czy

> faktycznie bez niego też może dobrze chodzić instalka ?

Może- w wyniku działania funkcji "wzbogacenie". Bez niego będzie działać ale np. nie nastąpi chwilowe wzbogacenie mieszanki po dodaniu gazu.

> 4. za cholera nie chce sie mi uaktywnić cut-off, tzn zaznaczam

> aktywny, wpisuje parametry ale podczas jazdy i hamowania

> silnikiem nie wyswietla sie napis "cut-off" tylko po prostu

> "zwalnianie" i stabilizacja jak unormują sie obroty

Nie wiem dlaczego. U mnie funkcja jest wyłączona i nie włączałem jej. Może coś jest nie tak z ustawieniem progu TPS

> 5. co to są w zakładce zastrzezone otwarcia i zamkniecie max i min

> attuatora oraz ich czasy ? proszę o wytłumaczenie tego

Min dotyczy obrotów biegu jałowego, Max obrotów wysokich. Wpisane wartości to nie są czasy tylko ilości kroków o jakie maksymalnie może poruszyć się attuator względem swoich wyjściowych położeń określonych w zakładce "parametry"

> 6. obecna emulacja powoduje zadławienia przy ruszaniu na benzynie,

> czay po 500 tez były złe. Co tu można wykombinować? Co może

> sięstać jak dam emulację na masę ?

Zadlawień nie powodują ustawione czasy emulacji. Al700 odcina sondę od komputera benzynowego i sam korzysta z jej sygnału, a do komputera benzynowego wysyła sygnał określony wpisanymi czasami, który ma być zinterpretowany jako poprawna praca sondy lambda i prawidłowa mieszanka.

Po ustawieniu na masę może zaświecić kontrolka sygnalizująca błąd w sterowaniu silnikiem.

> 7. czy można jakoś poprawić regulację zmieniając dolot powietrza, np

> skracając go, zwężając czy też lekko zaślepiając ?

Tu trzeba kierować się doświadczeniem i obserwacją skutków ingerencji. Pewnie można np. gdy w czasie jazdy powietrze jest wtłaczane w układ dolotowy.

> Ogólnie autko chodzi równo, w mieście jeździ sie dobrze jednak na

> trasie mam wrażenie że jest za słaby. Trochęjakby słabo

> przyspiesza z IV i V biegu tak przy 80-100 km/h.

I tu trzeba by w czasie jazdy psrawdzić co dzieje się z mieszanką. Czy jest uboga czy np zbyt bogata w czasie depnięcia.

> No i ostatnie

> spalanie po tej regulacji wyszło 9 litrow na trasie bez

> szalenstw (90-110 km/h) i 11 litrów w miescie.

W tej kwestii nie wypowiem się bo jeżdzę innym autkiem.

Napisano

Jeśli masz zamontowany czujnik temperatury reduktora to uaktywnij go. Zmniejszyłbym mu temperaturę na 10*C

Napisano
  • Autor

> Witam

ocho, jest w końcu jakaś odpowiedź wink.gif

> Spróbuję odpowiedzieć z tym że moja wiedza na ten temat wynika tylko

> z własnych prób regulacji i domysłów.

> Strona z tym komunikatem dotyczy wstępnej regulacji parownika i w tym

> czasie attuator nie bierze udziału w regulacji. W tej fazie

> trzeba tak wyregulować reduktor aby mieszanka była

> stechiometryczna na wysokich obrotach. Tej regulacji nie

> robiłem. Wykonał ją gazmajster i z tego co pamiętam to powtarzał

> ją kilka razy bo wyskakiwał mu komunikat o nadwyżce powietrza.

czyli trza próbować aż wyskoczy : regulacja poprawna ? A czy budowa dolotu, a dokładnie średnica rury do filtra powietrza ma tutaj znaczenie ? Czy może za dużo zasysać powietrza jak będzie za duża średnica ?

> Jest to napięcie brane z potencjometru położenia przepustnicy i dla

> al700 jest to granica pomiędzy obrotami biegu jałowego i

> wysokimi obrotami

to wiem, ale co konkretnie to oznacza. Np prog 0,527 V, przy otwarciu przepustnicy powyzej tej wartości zmierzonej przez TPS co sie stanie ? Jeśli to mówi o granicy pomiędzy jałowymi obrotami a maksymalnymi to jaki próg ustawić, taki w okolicach jałowych np 0,3V czy taki w okolicach maksymalnych czyli np 4V ? A może coś po środku ?

> Może- w wyniku działania funkcji "wzbogacenie". Bez niego będzie

> działać ale np. nie nastąpi chwilowe wzbogacenie mieszanki po

> dodaniu gazu.

no tak, to oczywiste. Interesuje mnie jednak czy w przypadku nieaktywnego wzbogacenia TPS może jakoś wpływać na spalanie ?

> Nie wiem dlaczego. U mnie funkcja jest wyłączona i nie włączałem jej.

> Może coś jest nie tak z ustawieniem progu TPS

no nie wiem

> Min dotyczy obrotów biegu jałowego, Max obrotów wysokich. Wpisane

> wartości to nie są czasy tylko ilości kroków o jakie maksymalnie

> może poruszyć się attuator względem swoich wyjściowych położeń

> określonych w zakładce "parametry"

ja wiem, że to są kroki, chodziło mi o te czasy obok kroków w zakładce zastrzeżone. Są to prędkości zamknięcia max i otwarcia max, oraz zamknięcia min i otwarcia min, czyli jakieś czasy. Czy to oznacza więc jak szybko attuator np. ma otwierać się z pozycji wyjściowej max do maksymalnej i jak szybko zamykac z maksymalnej do wyjściowej ? I tak samo dla pozycji min ? Jeśli to o to chodzi, to chyba powinno to dziać się jak najszybciej, no nie ? Czyli czasy jak najmniejsze -czy mam rację ?

> Zadlawień nie powodują ustawione czasy emulacji. Al700 odcina sondę

> od komputera benzynowego i sam korzysta z jej sygnału, a do

> komputera benzynowego wysyła sygnał określony wpisanymi czasami,

> który ma być zinterpretowany jako poprawna praca sondy lambda i

> prawidłowa mieszanka.

No i własnie te czasy powodują wysyłanie złego sygnału z al-700 to kompa benzynowego, który następnie po odpaleniu na benzynie i ruszaniu korzysta z niewłaściwych parametrów jakimi go "oszukiwała" emulacja. Tak mówią tutaj wszyscy, więc widocznie tak jest.

> Po ustawieniu na masę może zaświecić kontrolka sygnalizująca błąd w

> sterowaniu silnikiem.

no właśnie, tak myślałem, więc nawet nie będę tego próbował

> Tu trzeba kierować się doświadczeniem i obserwacją skutków

> ingerencji. Pewnie można np. gdy w czasie jazdy powietrze jest

> wtłaczane w układ dolotowy.

chodziło mi konkretnie co spowoduje np. skrócenie rury doprowadzającej powietrze do obudowy filtra, i co spowoduje zmniejszenie jej przekroju lub zaslepienie częściowo wlotu w obudowie.

> I tu trzeba by w czasie jazdy psrawdzić co dzieje się z mieszanką.

> Czy jest uboga czy np zbyt bogata w czasie depnięcia.

i tak zrobię, na razie regulowałem jeżdżac z laptokiem nasiedzeniu po mieście więc nawet 80km/h nie przekroczyłem. Teraz zrobie to samo za miastem

Dzięki za własne obserwacje i wskazówki

Napisano
  • Autor

> Jeśli masz zamontowany czujnik temperatury reduktora to uaktywnij go.

> Zmniejszyłbym mu temperaturę na 10*C

nie mam czujnika więc nie mam co zmiejszać.

Napisano

> ocho, jest w końcu jakaś odpowiedź

> czyli trza próbować aż wyskoczy : regulacja poprawna ? A czy budowa

> dolotu, a dokładnie średnica rury do filtra powietrza ma tutaj

> znaczenie ? Czy może za dużo zasysać powietrza jak będzie za

> duża średnica ?

Napewno ma znaczenie dolot i jego wymiary. Ale i reduktor i jego czułość i wydajność. Jeśli zmniejszysz średnicę dolotu to na benzynie będziesz miał mniej mocy a i na gazie pewnie też. Regulację tą gazownik robił mi ponad rok temu, nie wiedziałem wtedy nic o "amonie" więc nie patrzyłem mu na ręce. Z tego co pamiętam to gazman próbował aż wyskoczyła mu "regulacja poprawna" Z tym że jeśli zmieniając parametry w amonie doprowadzisz do takiego stanu że w zakresie używanych przez ciebie obrotów mieszanka będzie utrrzymywała się wzakresie optymalna z niewielkimi zmianami na + i - (Zakładka monitor pasek mieszanka) to uznałbym taką regulację za poprawną i nie przejmował się komunikatem

Napisano

> .... ale co konkretnie to oznacza. Np prog 0,527 V, przy otwarciu

> przepustnicy powyzej tej wartości zmierzonej przez TPS co sie

> stanie ? Jeśli to mówi o granicy pomiędzy jałowymi obrotami a

> maksymalnymi to jaki próg ustawić, taki w okolicach jałowych np

> 0,3V czy taki w okolicach maksymalnych czyli np 4V ? A może coś

> po środku ?

> no tak, to oczywiste. Interesuje mnie jednak czy w przypadku

> nieaktywnego wzbogacenia TPS może jakoś wpływać na spalanie ?

Sprawdź jaką wartość masz przy zamkniętej przepustnicy i dodaj do tego 0.2-0.5 V. Ustawienie dużej wartości spowoduje że bardzo rzadko uaktywni Ci się funkcja wzbogacenia.

Myślę że nieaktywny TPS nie wpływa na spalanie.

Napisano

> ja wiem, że to są kroki, chodziło mi o te czasy obok kroków w

> zakładce zastrzeżone. Są to prędkości zamknięcia max i otwarcia

> max, oraz zamknięcia min i otwarcia min, czyli jakieś czasy. Czy

> to oznacza więc jak szybko attuator np. ma otwierać się z

> pozycji wyjściowej max do maksymalnej i jak szybko zamykac z

> maksymalnej do wyjściowej ? I tak samo dla pozycji min ? Jeśli

> to o to chodzi, to chyba powinno to dziać się jak najszybciej,

> no nie ? Czyli czasy jak najmniejsze -czy mam rację ?

> No i własnie te czasy powodują wysyłanie złego sygnału z al-700 to

> kompa benzynowego, który następnie po odpaleniu na benzynie i

> ruszaniu korzysta z niewłaściwych parametrów jakimi go

> "oszukiwała" emulacja.

Ja podszedłem do tego jak do współczynników regulacji szybkości ruchu attuatora w jedną i drugą stronę. Nie mogą to być czasy bo da się wprowadzić bduże wartości. chyba że jednostką będzie np. milisekunda.

Polemizowałbym że ma to działać jak najszybciej. Powiedziałbym że charakterystyka regulacji amona ma optymalnie współgrać z charakterystyką regulacyjną silnika.

Te wartości nie mają wpływu na emulację sygnału lambdy. Ma na nią wpływ tylko czas górny i dolny z zakładki "parametry".

Napisano

> Po ustawieniu na masę może zaświecić kontrolka sygnalizująca błąd w

> sterowaniu silnikiem.

no właśnie, tak myślałem, więc nawet nie będę tego próbował

Wszystko zależy od kompa benzynowego. U mnie jest ustawiona właśnie emulacja masą i doskonale sprawdza się.

Napisano

> .....chodziło mi konkretnie co spowoduje np. skrócenie rury

> doprowadzającej powietrze do obudowy filtra, i co spowoduje

> zmniejszenie jej przekroju lub zaslepienie częściowo wlotu w

> obudowie.

> i tak zrobię, na razie regulowałem jeżdżac z laptokiem nasiedzeniu po

> mieście więc nawet 80km/h nie przekroczyłem. Teraz zrobie to

> samo za miastem

Skrócenie rury spowoduje zmniejszenie oporów ssania i zmniejszenie podciśnienia w kolektorze ssącym a tym samym mniej gazu poda reduktor. W przypadku zmniejszenia przekroju rury sytuacja będzie odwrotna.

Do jazd regulacyjnych weź sobie kierowcę bo gdy będziesz to robił sam niewiele zobaczysz na drodze i na ekranie a bezpieczeństwo może być zagrożone.

Napisano

> ocho, jest w końcu jakaś odpowiedź

Również czekałem aż pojawią się odpowiedzi, a odpisałem aby coś zaczęło się dziać wokól tego tematu cool.gif

Napisano

> No i pytanka:

> 1. Po zakonczeniu regulacji pojawiły sie napisy nadwyzka powietrza

> pomimo, że mieszanka oscylowała ładnie wokół środka, co jest nie

> tak ?

Mysle ze kolega Marek wyjasnil to dosc dobrze

> 2. Co to jest prog TPSu i na ile volt go ustawic ? co wogóle to

> zmienia ?

Zauwaz ze na zakladce monitor na wolnych obrotach widnieje napis MINIMUM (attuator pracuje w zakresie MIN) a po dodaniu gazu MAXIMUM (attuator pracuje w zakresie MAX). Wlasnie do przejscia miedzy tymi zakresami sluzy prog napiecia TPS. Jezeli ustawisz zbyt duze napiecie progu to po dodaniu gazu attuator nadal bedzie pracowal w zakresie MIN, natomiast przy zbyt malym progu nawet na wolnych obrotach pracowal bedzie w zakresie MAX.

> 3. czy TPS aktywny może powodowac zwiekszenie spalania ?

nie

> faktycznie bez niego też może dobrze chodzić instalka ?

Moze dobrze chodzic ale napewno lepiej bedzie z nim

> 4. za cholera nie chce sie mi uaktywnić cut-off, tzn zaznaczam

> aktywny, wpisuje parametry ale podczas jazdy i hamowania

> silnikiem nie wyswietla sie napis "cut-off" tylko po prostu

> "zwalnianie" i stabilizacja jak unormują sie obroty

dziwne, u mnie normalnie to dziala

> 5. co to są w zakładce zastrzezone otwarcia i zamkniecie max i min

> attuatora oraz ich czasy ? proszę o wytłumaczenie tego

Otwarcie i zamkniecie oznacza o ile krokow od pozycji wyjsciowej attuator moze sie otwierac i zamykac na wolnych (MIN) i wysokich obrotach (MAX). Szybkosci oznaczaja w jakim tempie attuator bedzie sie zamykal i otwieral (czym wieksza liczba ty wieksza szybkosc). Ustawienie zbyt duzej szybkosci powodowac bedzie np. falowanie obrotow na postoju i zbyt "nerwowa" prace attuatora. Mysle ze twoje ustawienia sa ok. (ja mam wszystkie na 3.333)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.