Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak jest ze szkoda calkowita z AC?

Featured Replies

Napisano

Wczoraj pojechalem "na pamiec" i stuknalem Omege majacą pierszenstwo frown.gif

Mam lekko skoszony prawy przedni róg:

- reflektor papa

- klapa zagieta na rogu i lekko wybrzuszona (otwiera sie i zamyka)

- nadkole prawe lekko wygiete z przodu i lekko przesuniete (drzwi sie otwieraja normalnie)

- zderzak wgiety do srodka w miejscu zderzenia i lekko pekniety

- halogen z ramka papa

- w srodku pas mocujacy wygiety.

Rzeczoznawca na rympal walnal tekst ze moze byc szkoda calkowita. Samochod ubezopieczony na koniec maja na 8000 PLN.

W OWU PTU ma zapisane ze szk. calk. jest pow. 70% (5600 PLN)

Przyjmijmy ze wycenia szkode na ponad 5600 PLN (co mi w zaden sposob nie wychodzi liczac na oko nawet orginalne nowe czesci).

Wyplacaja mi kase (nie mam nic przeciwko, bo naprawie spokojnie za mniej niz 2500, zmieniajac obie lampy na nowe soczewki) i co sie dzieje w tym momencie z umowa ubezpieczenia?

Czy orzekajac szk. calk i wyplacajac kase umowa zostaje automatycznie rozwiazana i musze po naprawie na nowo ubezpieczyc samochod?

Napisano

Jesteś pewnien, że nie uległa uszkodzeniu rama i teraz samochód nie będzie zostawiał 4 śladów zamiast 2? Szkoda całkowita to tylko taki niefachowy termin oznaczający, że reperacja przewyższa wartość pojazdu. Z tego co wiem, możesz wziąć pieniądze i naprawiać auto. Aby zostało dopuszczone do ruchu musisz usunąć wszystkie usterki i przejść przegląd. Z tego co mi kiedyś kolega mówił o podobnym przypadku wypłata odszkodowania kończy umowę OC/AC na auto. Jak po naprawie samochód zostanie dopuszczony do ruchu musisz go ponownie ubezpieczyć.

Napisano
  • Autor

> Jesteś pewnien, że nie uległa uszkodzeniu rama i teraz samochód nie

> będzie zostawiał 4 śladów zamiast 2?

Tak jestem pewien ze nie zostawia 4 sladow i normalnie jezdzi.

> Szkoda całkowita to tylko

> taki niefachowy termin oznaczający, że reperacja przewyższa

> wartość pojazdu. Z tego co wiem, możesz wziąć pieniądze i

> naprawiać auto.

To wiem

> Aby zostało dopuszczone do ruchu musisz usunąć

> wszystkie usterki i przejść przegląd.

To takze wiem

> Z tego co mi kiedyś kolega

> mówił o podobnym przypadku wypłata odszkodowania kończy umowę

> OC/AC na auto.

To mnie wlasnie interesuje

>Jak po naprawie samochód zostanie dopuszczony do

> ruchu musisz go ponownie ubezpieczyć.

To zrozumiale.

Napisano

>> mówił o podobnym przypadku wypłata odszkodowania

>>kończy umowę OC/AC na auto.

>To mnie wlasnie interesuje

Zagalopowałem się, kończy umowę AC (polisa wygasa). Zaś OC jest nadal ponieważ tylko kwit ze złomu lub umowa sprzedaży jest podstawą do wyrejestrowania samochodu i rozwiązania umowy OC.

Napisano

Nie wiem jak do tych spraw podchodzą inne firmy ubezpieczeniowe ale ja niedawno miałem podobną sytuację z moim Uniakiem w PZU - gość przede mną zachamował ostro - podobno kot mu wyleciał przed koła - ja niestety nie zdążyłem wychamować i było bum.

Uszkodzony cały przód: błotniki, zderzak, klapa silnika, uszkodzona chłodnica.

Ubezpieczony Uniaczek była na 4700 w PZU.

Stwierdzili że koszt naprawy przekroczy wartość auta (liczą wszystkie części nowe i naprawę w ASO Fiata).

W związku z tym stwierdzili że uszkodzone auto warte jest 2310,00 czyli wysokość odszkodowania wynosiła 2390.

Ale PZU wystawia uszkodzone auta na swoje wewnętrzne licytacje i miałem możliwość sprzedaży uszkodzonego auta gościowi który taką licytację wygrał. Zaproponował 2100,00.

Czyli miałem do wyboru albo sprzedać uszkodzone auto gościowi który wygrał licytację w PZu za 2100,00 albo wziąć sobie uszkodzonego Uniaka i naprawiać. W ASO w którym stał uniak odholowany po stłuczce powiedzieli za naprawę 3700,00. Wiem że mogłem szukać kogoś kto zrobi to taniej, ale tak nie dołączył bym do grona szczęśliwych posiadaczy Bravy smile.gif

Umowa AC wygasła a OC przeszło na gościa który kupił uszkodzone auto.

Napisano
  • Autor

> Umowa AC wygasła a OC przeszło na gościa który kupił uszkodzone auto.

OK, to wlasnie chce wiedziec, choc nie wydaje mi sie zeby kosztorysant "uzbieral szkod" na ponad 70% wartosci samochodu. Chociaz znajac odgorne wytyczne, moze sie tak zdazyc.

DOdam ze samochod jezdzi i ma sie dobrze (nie liczac stluczonego reflektora...). Nawet jakiegos Leona zalatwilem na swiatlach wink.gif

Napisano

> OK, to wlasnie chce wiedziec, choc nie wydaje mi sie zeby

> kosztorysant "uzbieral szkod" na ponad 70% wartosci samochodu.

Oni to liczą w programie (poszukaj w necie eurotax czy jakoś tak) i zmartwię Cię, ale może wyjść naprawa ponad 70% ponieważ kalkulując wartośc szkody on w programie liczy wszytsko, np. nowy błotnik (a raczej zamiennik), malowanie tego błotnika, montaż i tak z każdą częścią i się może nazbierać. Stawki w programie są odgórne ustanawiane przez uśrednianie.

Napisano
  • Autor

> Oni to liczą w programie (poszukaj w necie eurotax czy jakoś tak) i

> zmartwię Cię, ale może wyjść naprawa ponad 70% ponieważ

> kalkulując wartośc szkody on w programie liczy wszytsko, np.

> nowy błotnik (a raczej zamiennik), malowanie tego błotnika,

> montaż i tak z każdą częścią i się może nazbierać. Stawki w

> programie są odgórne ustanawiane przez uśrednianie.

Moze tak byc, tym bardziej ze pewnie nie beda amortyzowac czesci jak to maja w zwyczaju przy odszkodowaniu z OC....

Napisano

jeśli mogę coś doradzić (przechodziłem przez podobną sprawę z ptu cigna)...zamów ekspertyzę u niezależnego rzeczoznawcy (zapłacisz około 170 zł) ,czekaj na dokumentacje na piśmie od swojego ubezpieczyciela,nie zgadzaj się na proponowane warunki tylko prześlij im kopie opini rzeczoznawcy delikatnie zaznaczając w piśmie przewodnim do nich iż w razie problemów z uzgodnieniem kwoty odszkodowania zwrócisz się do sądu...zapewniam Ci że to zadziała bo masz asa (opinie niezależnego) który jest dla sądu wiążącym (rzeczoznawca ubezpieczyciela jest u nich na etacie i bardziej to jest tzw.likwidator szkody niż ktoś kto się naprawdę zna na autach)...pozdrawiam i życzę powodzenia i silnych nerwów

Napisano
  • Autor

> jeśli mogę coś doradzić (przechodziłem przez podobną sprawę z ptu

> cigna)...zamów ekspertyzę u niezależnego rzeczoznawcy (zapłacisz

> około 170 zł) ,czekaj na dokumentacje na piśmie od swojego

> ubezpieczyciela,nie zgadzaj się na proponowane warunki tylko

> prześlij im kopie opini rzeczoznawcy delikatnie zaznaczając w

> piśmie przewodnim do nich iż w razie problemów z uzgodnieniem

> kwoty odszkodowania zwrócisz się do sądu...zapewniam Ci że to

> zadziała bo masz asa (opinie niezależnego) który jest dla sądu

> wiążącym (rzeczoznawca ubezpieczyciela jest u nich na etacie i

> bardziej to jest tzw.likwidator szkody niż ktoś kto się naprawdę

> zna na autach)...pozdrawiam i życzę powodzenia i silnych nerwów

dzieki za przydatną radę. Zastanawiam sie co mi sie bedzie bardziej oplacac na razie... ale do wyceny to i tak tylko gdybanie. W kazdym badz razie na pewno w pelni sprawny samochod nie pojdzie "do dziada" wink.gif

Napisano
  • Autor

good. szkode wycenili na 3900 smile.gif calkowitej nie stwierdzono smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.