Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Łożysko koła - wymiana.

Featured Replies

Napisano

Czy sam wymienię łożysko koła przedniego - kupiłem zestaw (łożysko i nakrętka). Jeśli tak to jak?

Napisano

> Czy sam wymienię łożysko koła przedniego - kupiłem zestaw (łożysko i

> nakrętka). Jeśli tak to jak?

link#1

link#2

Powinieneś spokojnie sam wymienić, najwyżej trochę czasu ci zejdzie. Ja słabo się znam na tych naprawach, ale z tego co wyczytałem na forum, to postanowiłem zrobić sam i co prawda zeszło mi jakieś 6-7h ale robiłem dokładnie i w międzyczasie zerkając na forum wink.gif i do tej pory wszystko działa ok.

U mnie największym problemem było wybicie tarcz hamulcowych, które dopiero musiałem porządnie młotkiem potraktować irked.gif wyciągnięcie łożyska nie jest skomplikowane, ja je po prostu wybiłem, ale przy zakładaniu nowego to już uważałem - wciskałem powoli przy użyciu imadła. Do nakrętki z gwintem zewnętrznym nie miałem tak dużego imbusa więc użyłem kawałka odpowiednio szerokiego płaskownika ideia.gif i rewelacyjnie się wkręciło. Największy problem wbrew pozorom miałem z samym przymocowaniem na koniec wahacza do zwrotnicy, ale to już była wina zjechanej u mnie śruby. Właśnie na tym zeszło mi dobre 2-3h shocked.gif

ps. a nie będzie ci potrzebna jeszcze taka osłona łożyska z gumą?

Napisano

ja pojechałem do mecheza bo to naprawdę ciężka robota żeby wybić łożysko z flanszy,mechez bardzo się męczył z tym a miał przyrządy do tego i zapłaciłem 40 zł.

Napisano
  • Autor

Dzieki za rady. Mam w zestawie to co mam. Może rzeczywiście lepiej iść do mechanika?

Napisano

jak robiłem prawe koło (miesiąc temu, amor +łożysko) zajęło mi to 3 dni (bez wiedzy) .. jak robiłem lewe koło (amor + łożysko) zajęło mi to 5-6 godzin..wszystko na parkingu pod blokiem..bardzo pomocna rura była półtora metrowa do odkręcenia nakrętki. i dobra breszka do ściągnięcia gałek, plus druga osoba.. jeśli tarcza hamulcowa nie chce zejść po odkręceniu małej śrubki znaczy to ze w środku jest rdza i trzeba ściągnąć całą zwrotnice i zbić tarczę, tam jest ze 2 mm rdzy. myślę że samo łożysko to jest kwestia góra 4 godzin.

Napisano

Jak znajdziesz jakiegoś porządnego mechanika to ci dużo nie skasuje a przynajmniej masz pewność że to jest dobrze zrobione .

Napisano

> Dzieki za rady. Mam w zestawie to co mam. Może rzeczywiście lepiej

> iść do mechanika?

To jest jak loteria. Czasem sam zrobisz wszystko bez specjalnego oprzyrządowania, innym razem nic sie nie bedzie udawało mimo przygotowania. Mnie uniak kilka razy nauczył pokory i nie biorę sie za wszystko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.