Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki założyć regulator napięcia do alternatora.

Featured Replies

Napisano

Witam. Coś mi świszczało w alternatorze więc go rozebrałem. Okazało się, że łożyska są do wymiany, trzeba było przetoczyć tulejki miedziane na wirniku bo powierzchnia była nie równa no i pozostała wymiana regulatora napięcia (szczotko-trzymacza). Fakt tez, że nie raz światła świeciły jaśniej a raz ciemnie. Tylko mam problem bo nie wiem jaki wybrać, gdyż mój jest na napięcie 12V i mam oznaczenie RTT119AC a wszystkie jakie widziałem mają 14V. nie wiem więc czy mogę taki włożyć i czym to grozi. Doradźcie.

Napisano

Normalnie każdy regulator napięcia ustawiony jest na 14,2-14,4V.Ten poziom napięcia zapewnia prawidłowe ładowanie akumulatora i dostarczanie prądu do odbiorników.Jak mechanicznie pasuje do alternatora to montuj. claps.gif

Napisano

Regulator napięcia do akumulator 12V (stąd Twoja sugestia) ma napiecie stabilizacji 14 do 14,5 V. Wieksze napięcie podbieraj gdy masz: akumulator o większej niz fabryczna pojemności, jeździsz na krótkich trasach, częst niedoładowany akumulator, masz dodatkowe odbiorniki pradu (np. radio ze wzmacniaczem duzej mocy, halogeny itp - wtedy napięcie 14,5 - 14,4. Jeżeli przeciwne warunki eksploatacji, to regulator na napięcie 14,2-14,0.

Bierz w garść stary i w sklepiku dobiorą Ci wielkość według gabarytów obudowy i szczotek. Nie warto koniecznie szukać identycznego typu i producenta - zamienniki są też dobre. W moim wypadku oryginał 14,1V made in Brasil mogłem dostać za ok. 400-300 zł, a na półce w sklepie leżał zamiennik o tych gabarytach na 14,4V za 16 zł. Hula idealnie już dwa lata i b. dobrze doładowuje aku, poprzednio zwłaszcza w zimie aku był niedoładowany.

Napisano
  • Autor

> Regulator napięcia do akumulator 12V (stąd Twoja sugestia) ma

> napiecie stabilizacji 14 do 14,5 V. Wieksze napięcie podbieraj

> gdy masz: akumulator o większej niz fabryczna pojemności,

> jeździsz na krótkich trasach, częst niedoładowany akumulator,

> masz dodatkowe odbiorniki pradu (np. radio ze wzmacniaczem duzej

> mocy, halogeny itp - wtedy napięcie 14,5 - 14,4. Jeżeli

> przeciwne warunki eksploatacji, to regulator na napięcie

> 14,2-14,0.

> Bierz w garść stary i w sklepiku dobiorą Ci wielkość według gabarytów

> obudowy i szczotek. Nie warto koniecznie szukać identycznego

> typu i producenta - zamienniki są też dobre. W moim wypadku

> oryginał 14,1V made in Brasil mogłem dostać za ok. 400-300 zł, a

> na półce w sklepie leżał zamiennik o tych gabarytach na 14,4V za

> 16 zł. Hula idealnie już dwa lata i b. dobrze doładowuje aku,

> poprzednio zwłaszcza w zimie aku był niedoładowany.

Rzeczywiście z tym napięciem to zasugerowałem się napisem na regulatorze - 12V no i akumulatorem. Jak już dowiedziałem się w sklepie nie ma problemu z dobraniem tego urządzonka bo prawie we wszystkich uniakach jest to samo. Ja znalazłem wczoraj oryginalny Magneti Marelli za 30 zl. dziś już będę go miał więc ino zakładąć i śmigac cool.gif Dzięki za wyjaśnienie sprawy i pozdrew dla was.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.