Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Orlen Agro 80W/90 - kisiel w skrzyni biegów

Featured Replies

Napisano

Witam, przejdźmy od razy do konkretów. Z uszczelniacze lewej półosi zaczął lekko "uciekać" mi olej ze skrzyni. frown.gif Po kilku tygodniach pobłażania stwierdziłem, że czas na dolewkę oleju - pech chciał, że wpadłem na pomysł wymiany całego oleju na nowy. No i o ile początkowy wszystko było OK, to po pewnym czasie mina mi zrzędła. Poszedłem do najbliższego sklepu i sprzedawca polecił mi olej po 40 zł za litr - szybka kalkulacja i już wiedziałem ,że "skrzynia chce mi zagarnąć" 100 zł oslabiony.gif. Decyzja więc była jedna - biorę coś tańszego. Szukałem czegoś z klasą lepkości 80W/90 (podręcznik tak mówi) i klasy jakości GL-4 (nie chciałem GL-5 ze względu na większe właściwości korozyjne takiego oleju). Znalazło się małe co nieco - olej Orlenu o przebiegłej nazwie AGRO - szybkie porównanie z butelką HIPOLu: cena i wszystkie informacje na butelce takie same. Sprzedawca zachęcił mnie do oleju Orlen Agro - kupiłem więc 3 litry i bez problemu wymieniłem w skrzyni - zajęło mi to godzinkę. Minęło 2 tyg i zaczęło mi się wydawać, że skrzynia zaczyna ciężko pracować Po jakimś czasie musiałem odstawić auto na parę dni, bo malowałem błotnik - autko stało tydzień. Po tym tygodniu wsiadam do auta, łapię za lewarek...... czyżbym miał blokadę skrzyni biegów confused.gif ????? Skrzynia chodzi tak jakbym zalał ja galaretką sick.gif Zmiana biegów to jak machanie łopatą w zasychającym betonie. Szlag mnie jasny trafia - czy ktoś spotkał się z olejem, który użyłem i taką sytuacją ? Czy ktoś używał Hipolu albo Agro ? Jaki olej polecacie ? Nie wiem czy teraz spuszczę to cholerstwo ze skrzyni - jakieś pomysły jak to zrobić (myślałem żeby rozgrzać skrzynie jakąś dłuższa jazda i dopiero zlewać , ale i tak olej jest gesty i lewarek ciężko chodzi). Wlanie rozpuszczalnika pewnie nie wchodzi w grę - jak go potem wypłukać zeby.GIF . Proszę o porady.

Napisano

Wlałeś mineralny olej zamiast syntetycznego i taki efekt.I dodatkowo nie nie wypuszczałeś stary olej do końca.

Napisano
  • Autor

> Wlałeś mineralny olej zamiast syntetycznego i taki efekt.I dodatkowo

> nie nie wypuszczałeś stary olej do końca.

Hmm, szczerze powiedziawszy nie miałem zielonego pojęcia, że należy wlewać syntetyk.... wlałem rzeczywiście mineralny. Co do faktu, że nie spuściłem całego..... auto zlewałem przy ciepłym oleju, w dodatku przechyliłem je na lewa stronę i do tyłu. Efekt - na miejsce zlanego wlazło prawie 2 i pół litra oleju, a pojemność skrzyni to podobno 2,4 l. Więc chyba zlałem OK, poza tym co zostało na elementach skrzyni.

Napisano

Ja zalałem shella (żółto czerwone opakowanie) bez dodatków uszlechatniających które mogą powodować korozje części mosiężnych.

Dentax (bez EP) 80W90 ?

Albo coś w ten deseń(niepamietam oznaczeń) i problemy pojawiły się tylko raz przy -25 nie mogłem zrzucić 1 na luz, ale chwile posiedziałem w samochodze zagrzało się i było food.gif

Pamiętam że zapłaciłek coś koło 75zł za 3l

Napisano

> shell Spirax bez EP

no no! to było 3 latka temu a resztka poszła do czegoś innego więc nie mam butelki, zalej to i będziesz miał święęęęęęty spokój...

A wcale nie było tak drogo. I stare powiedzenie "co tanie to drogie" sprawdziło się tu w stu procentach frown.gif

zmień ten szit

Napisano

Ja używam hipolu na dolewke, bo oleum chyba fabryczne jeszcze było, w sumie to z dolewk wyszło, że olej wymieniony (lekko puszcza uszczelniacz) i nie mam żadnych problemów (nie miałem również w ziemie)...lewarek chodzi mi ciężko, ale to z innej przyczyny ('sierżant')

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.