Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Duży problem z układem kierowniczym? Zawieszeniem?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam poważne problemy z moim punciakiem. W tej chwili ma przejechane 90 tyś km. Może ktoś pomoże.

Wygląda to tak jakby koła nie słuchały się kierownicy.

Objawy:

- Kierownica przestała odbijac lub odbija tylko czasem, zwłaszcza przy skręcaniu w lewo, nie prostują się koła. Przy skręcaniu o około0 90 stopni odbija częściowo. Jak jadę po łuku (nawet ostrzejszym) mogę puści kierownicę bo ona zostaje w miejscu i się nie wyprostuje.

- podczas jazdy na wprost trzymając kierownicę prosto auto nagle zaczyna ściąga w prawo, wtedy żeby jechało prosto muszę skręcic kierownicę trochę a czasem bardziej w lewo. I tak co kilka zakrętów to się zmienia, raz kieronica na wprost a raz skręcona w lewo.

- podczas ruszania, wolnej jazdy i skręcaniu w prawo coś czasem zapiszczy w okolicach przednich kół (tak ze słuchu mi się wydaje, że to stamtąd), dźwięk jest podobny do piszczących hamulców.

- Podczas ruszania z miejsca bez trzymania kierownicy skręci się ona od razu zawsze w prawo

Wizyta w dwóch ASO nie przyniosła rozwiązania problemu. Serwisy stwierdzały, że zbieżnośc jest dobra, a koła, zawieszenie nie mają żadnych luzów. Nie wiedzą co się może dziac.

Z mojej strony dodam, że wspomaganie działa, także "city" (nie użyam go), nigdy nie zapalioa mi się kontrolka awarii wspomagania. Przy prędkości powyżej 100 km/h kierownica delikatnie drży ale autem bardzo nosi po drodze.

Doradźcie co robic.

Napisano

a maglownice ci oglądali? bo na moje oko to gdzieś brakuje smaru i układ nie odbija...najczęściej na przegubach wałka kier się zapieka (nie mowie tu o punto ale ogolnie), jezeli ASO nic nie stwierdziło to zmień ASO....

pozdrawiam

Napisano

Miałem podobne objawy ( autem nosiło po drodze ), przy dodawaniu i przy zdejmowaniu gazu szczególnie, winą był prawy wahacz. Sprawdź to tez u siebie.

W kwestii nie odbijania Ci nie pomogę niestety.

Napisano
  • Autor

Ludzie z ASO bąkali trochę, że kolumna kierowwnicy może, czujnik, silnik od wspomagania. Tylko jak sami stwierdzili nie ma żadnych błędów. Nie wiem czy sprawdzali maglownicę.

Napisano

> Ludzie z ASO bąkali trochę, że kolumna kierowwnicy może, czujnik,

> silnik od wspomagania. Tylko jak sami stwierdzili nie ma żadnych

> błędów. Nie wiem czy sprawdzali maglownicę.

czy w krakowie jest tylko 1 aso? pojedz do innego

Napisano
  • Autor

Przecież napisałem, że byłem w dwóch ASO. Znajdę trochę czasu to pojadę do trzeciego. Na razie liczyłem, że ktoś z kącika pomoże.

Napisano

> Przecież napisałem, że byłem w dwóch ASO. Znajdę trochę czasu to

zwracam honor niedoczytałem...

> pojadę do trzeciego. Na razie liczyłem, że ktoś z kącika pomoże.

może ktoś pomoże...weź wd40 (penetrator) i zapodaj go na przeguby wałka kierowniczego (ten za pedałami+to co widać z kanału) pokręć kierownicą zobacz...ja w fieście u kolegi w taki sposób rozwiązałem b.podobny problem...później smar na pędzel w te miejsca i tyle...jezdzi do dzis...

p.s co prawda kropek to nie fiesta 93 ale sprawdzenie nic nie szkodzi...

Napisano
  • Autor

Dzięki za radę, może w tym tygodniu uda mi się to zrobic.

Wczoraj i dzisiaj z rana zauważyłem, że po skręcie jeżeli opona trafi na np. kamień to kierownica odbija jak powinna. Ale powiększyły się piski przy skręcaniu w prawo.

Napisano

[...]

A jakie masz opony tzn ile mają lat. U mnie gdy fabryczne GT2 osiągnęły wiek 6 latek zaczęły się cuda z prowadzeniem auta: ściąganie piszczenie i tp a bieżniki były w ocenie wizuanej ok.gif. Po wymianie opon na nowe auto zaczęło prowadzić sie jak salonu.

Pozdrawiam

Edit W_BB: Tnij waść cytaty!!

Napisano
  • Autor

4 letnie Dunlopy, ale po zmianie na 1 roczne zimówki jest to samo. Dzisiaj byłem w warsztacie (nie ASO) na osiedlu i gośc po tym co mu powiedziałem, stwierdził "to wspomaganie i z tym tylko do fiata".

Napisano
  • Autor

Pszukałem dzisiaj trochę w necie informacji na temat wspomagania. Praktycznie wszystkim, którzy mieli problemy z wspomaganiem, czujnikiem położenia kierownicy cały czas lub okresowa świeciła się kontrolka awarii wspomagania, u mnie się nigdy nie zapaliła.

Znalazłem także info, że byc może przyczynami moich problemów są końcówki drążków kierowniczych, maglownica albo listwa.

Co do piszczenia, skrzypienia w czasie skręcania czy ruszaniu to dzięki info z netu oraz próbach na kropku zlokalizowałem przyczynę. Świeżo wymienione klocki hamulcowe. Piszczą nawet po puszczeniu hamulca.

Teraz nie wiem czy jecha do ASO czy szukac jakiegoś innego serwisu.

Napisano
  • Autor

Jak się okazuje auto jedzie wężykiem.

Trzymając prosto kierownicę, bez reakcji na to, że auto zaczyna siągac w prawo wyszło, że kropek za chwilę wraca na prosto a następnie zaczyna go ściągac w lewo. I tak jedzie się wężykiem.

Proszę Was o poradę co się może dziac?

Napisano

> Jak się okazuje auto jedzie wężykiem.

> Trzymając prosto kierownicę, bez reakcji na to, że auto zaczyna

> siągać w prawo wyszło, że kropek za chwilę wraca na prosto a

> następnie zaczyna go ściągać w lewo. I tak jedzie się wężykiem.

> Proszę Was o poradę co się może dziać?

na sucho to widzisz, że odpowiedzi nie uzyskasz..znajdź dobry warsztat samochodowy i pojedź tam..

P.S - jak widać do tej pory źle trafiałeś na tych pseudomechaników...

Napisano

> Jak się okazuje auto jedzie wężykiem.

> Trzymając prosto kierownicę, bez reakcji na to, że auto zaczyna siągac w prawo wyszło, że kropek za chwilę wraca na prosto a następnie zaczyna go ściągac w lewo. I tak jedzie się wężykiem.

> Proszę Was o poradę co się może dziac?

A to mi wygląda na jakąś wadę wspomagania ...

Wyjmij bezpiecznik od wspomagania i zobacz co będzie się działo ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.