Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brava 1.2 - falowanie po czyszczeniu przepustnicy.

Featured Replies

Napisano

Witam

Dziś mnie naszło by wyczyścić przepustnice - przygotowałem się referacik wydrukowałem- wyczyściłem - i zonk - zaczęło falować tak od 1500 do 2000 obrotów. Znów do zasobów - trzeba autoadaptacje krokowca przeprowadzić - myśle - klemy odkręciłem odczekałem, przekręciłem kluczyk odczekałem chwile , wyłączyłem i za drugim razem odpaliłem auto by się nagrzało do uruchomienia wentylatora - i nic - obroty 1500-2000. Znów do zasobów. a tam w którymś z opisów sposób 3x90 sekund. I tu powiem wam drodzy BBM maniacy warto czytać forum a co ciekawsze wątki wręcz drukować by mieć podręczną wiedzę pod ręką przy aucie. 3x90 zadziałało - silniczek mruczy aż miło - choć przez chwile myślałem, że trzeba będzie zaczepić o komputer w serwisie a to =$$$.

Pewnie w najbliższej przyszłości i tak czekać mnie będzie wizyta na komputerze w celu resetowania ustawień "krokowca". Zapytacie pewnie po co czyścić skoro chodził bezawaryjnie przez ponad 4 lata- wzrosło mi zużycie paliwa tak do 1,2 litra czyli do poziomu 7-7,5 przy spokojnej jeździe beż szaleństw gdzie w analogicznym zeszłorocznym okresie mieścił się od 5,8 do 6.5 - na forum Multipli doczytałem o złym nastawie potencjometru przepustnicy a wiązało sie to też ze zwiększonym zapotrzebowaniem na paliwo. Powiązałem to z zwiększonym udziałem węglowodorów w spalinach w moim aucie. Wspomne , że filtr powietrza nowy , olej nowy, świece nowe, czujnik ciśnienia i temperatury wyczyszczony . Teraz tylko wycieczka do Karpacza i z powrotem - jakieś 1300 km i zobaczymy czy operacja nie spowodowała jakiś ubocznych efektów.

Napisano

> Pewnie w najbliższej przyszłości i tak czekać mnie będzie wizyta na

> komputerze w celu resetowania ustawień "krokowca".

Reset ECU w silniku 1.2 można wykonać odłączając jedynie klemę od akumulatora. Skasuje zarówno adaptację jak i ustawienia krokowca.

Napisano

> Reset ECU w silniku 1.2 można wykonać odłączając jedynie klemę od

> akumulatora. Skasuje zarówno adaptację jak i ustawienia

> krokowca.

Nieprawda. Było o tym kilka razy i z uporem maniaka niektórzy powtarzają ciągle to samo. W 1,2 adaptację można skasować tylko, podłączając komputer. Odłączając akumulator, kasujemy TYLKO ustawienie REGULATORA BIEGU JAŁOWEGO. A tym regulatorem w 1,2 nie jest silnik krokowy, tylko zwykły silnik z przekładnią ślimakową.

Napisano

> Nieprawda. Było o tym kilka razy i z uporem maniaka niektórzy

> powtarzają ciągle to samo. W 1,2 adaptację można skasować tylko,

> podłączając komputer. Odłączając akumulator, kasujemy TYLKO

> ustawienie REGULATORA BIEGU JAŁOWEGO. A tym regulatorem w 1,2

> nie jest silnik krokowy, tylko zwykły silnik z przekładnią

> ślimakową.

było o tym kilka razy - i jednak wg manuali kasuje się adaptację - co ostanio potwierdził mechanik pracujący w serwisie Fiata.

Napisano

> było o tym kilka razy - i jednak wg manuali kasuje się adaptację - co

> ostanio potwierdził mechanik pracujący w serwisie Fiata.

A ja niedawno czyściłem przepustnicę i mechanik który kasował mi błędy, kasował adaptację i twierdził, że w 1,2 da się to zrobić tylko z komputera.

Chyba że macie jakiś tajemniczy manual, bo te sposoby opisywane na kąciku, na pewno nie kasują adaptacji.

Napisano

> A ja niedawno czyściłem przepustnicę i mechanik który kasował mi

> błędy, kasował adaptację i twierdził, że w 1,2 da się to zrobić

> tylko z komputera.

> Chyba że macie jakiś tajemniczy manual, bo te sposoby opisywane na

> kąciku, na pewno nie kasują adaptacji.

klikamy

potem przekręcasz kluczyk na 5 sekund w pozycję on - potem wracasz na off i zapalasz - chyba był ten opis w manualu czyszczenia przepustnicy na śmietniku - i działa

Napisano
  • Autor

> potem przekręcasz kluczyk na 5 sekund w pozycję on - potem wracasz na

> off i zapalasz - chyba był ten opis w manualu czyszczenia

> przepustnicy na śmietniku - i działa

Miałem właśnie ten opis

W moim przypadku może nie do końca ale coś tam faktycznie działało bo za każdym razem (3x) zakres falowania obrotów się zmieniał . W najlepszym przypadku 1100-1500.

Po zastosowaniu 3x90s od ręki wszystko działało - czyli po uruchomieniu wkręcił się na tak 2500 i opadł do 800 i tak już mu zostało.

Napisano

> Nieprawda. Było o tym kilka razy i z uporem maniaka niektórzy

> powtarzają ciągle to samo.

Niestety ale w tej chwili to Ty powtarzasz z uporem maniaka to samo. Jeśli chodzi o silnik krokowy - racja - tej nazwy używa się ti zwyczajowo żeby było wiadomo o co chodzi. Jeśli chodzi o adaptację - poczytaj najpierw manuale zanim będziesz się autorytatywnie wypowiadał waytogo.gif

Napisano

> klikamy

> potem przekręcasz kluczyk na 5 sekund w pozycję on - potem wracasz na

> off i zapalasz - chyba był ten opis w manualu czyszczenia

> przepustnicy na śmietniku - i działa

No to trochę inaczej jest. Zgodnie z manualem trzeba go odpalić i poczekać aż włączy się wentylator od chłodnicy, potem kilka razy wkręcić auto na 5000 RPM (na luzie) i trzymać kilka sekund.

Manual Haynes'a mówi zaś że trzeba poczekać do właczenia sie wentylatora a potem normalnie jeździć. ECU najpierw nauczy się pracy na biegu jalowym - a resztę parametrów złapie w trakcie już normalnej jazdy.

Tym razem już mi się nie chce szukać cytatów - zainteresowanych odsylam do manuali.

Oba te opisy odnoszą się oczywiście do autoadaptacji.

Napisano

> Miałem właśnie ten opis

> W moim przypadku może nie do końca ale coś tam faktycznie działało bo

> za każdym razem (3x) zakres falowania obrotów się zmieniał . W

> najlepszym przypadku 1100-1500.

> Po zastosowaniu 3x90s od ręki wszystko działało - czyli po

> uruchomieniu wkręcił się na tak 2500 i opadł do 800 i tak już

> mu zostało.

A o co chodzi z tymi 3x90s?

Napisano
  • Autor

> A o co chodzi z tymi 3x90s?

3x90 - było w jakims manualu dotyczącym "krokowca" w 1,2

Ja zrobiłem to tak:

-odłączyłem akumulator

-by sie szybciej komp "rozładował" przekręciłem kluczyk

-podłączyłem akumulator

-przekręciłem kluczyk by sie kontrolki zapaliły na 90 sekund

-przekręciłem kluczykiem by sie wszystko wyłączyło

- powyższe 2 punkty powtórzyłem jeszcze 2 razy

-obroty silnika już nie falowały po ponownym odpaleniu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.