Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przekaźniki - identyfikacja

Featured Replies

Napisano

Witam po długiej przerwie spowodowanej bezawaryjną pracą padaki:)

Niedawno zacząłem mieć problemy z klimatyzacją. Po załączeniu sprężarki przy załączaniu wentylatora chłodnicy paliło bezpiecznik gniazda zapalniczki 30A. Kumatego elektryka nie znalazłem, to oddałem do ASO. Po 5 godzinach stwierdzili, że elektromagnes sprężarki jest ok, tylko jest gdzieś przebicie, ale to znaleźć to nie jest takie proste... Samodzielną metodą prób i błędów doszedłem, że winny może być ten szary (zdjęcie) przekażnik. Wymieniłem go na uniwersalny 20/30 A i klima działa, elektrowentylator ok, tylko gdy ten się załącza, to sprężarka się wyłącza i takimi cyklami działa klimatyzacja. Nie wiem o co chodzi.

Byłem w drugim ASO, ale bez zostawienia padaki nic nie zrobią.

Stąd mam pytanie.

Od czego są przekaźniki na zdjęciach? Za co odpowiada każdy z osobna. Uprzedzam, że wnikliwą analizę czeskich i angielskich manuali mam za sobą i nie znalazłem precyzyjnej odpowiedzi.

Dodatkowo obok bezpieczników mam wolne miejsce na przekaźnik, próbowałem dokupić wg wskazań epera (50A), ale nie pasują końcówki do gniazda...

Rezystor wentylatora mam nowy.

Nie znam się zupełnie na elektryce, fachowej porady dotąd nie znalazłem stąd prósba o identyfikację przekażników na zdjęciu.

PM

dsc00679kf3.jpg

dsc00682ut6.jpg

Napisano

Patrząc na foto i porównując z moją padaką to brak jest jednego przekaźnika ja mam w skrzynce trzy szary niebieski i czarny który jest węższy od pozostałych dwóch u Ciebie jest czarny niebieski i brak szarego szary i niebieski jest od wentylatora chłodnicy ten czarny wąski jest od spręzarki ja miałem problem ze wywalało mi bezpiecznik nawiewu 30a jak załączyłem klimę i okazało się ze winna była ta wtyka do której podłączone są przekaźniki przewód jeden był sfajczony i robił zwarcie po naprawie dwa lata było ok ale następny przewód już wcześniej przegrzany i padł wymieniłem całą wtykę (zanalazłem na szrocie) i jest ok

Napisano
  • Autor

Dzięki za szybką odpowiedź.

Zauważyłem, że jak odpinam ten czarny wąski, to sprężarka się nie załącza, więc jak piszesz, on musi być od sprężarki.

Szary mam, tylko go wyjąłem, bo pali bezpiecznik.

Bez niego sprężarka działa, tylko nie załącza się wentylator klimatyzacji.

Ne mam natomiast pojęcia od czego jest ostanie po prawej stronie gniazdo gdzie nie było przekaźnika i jak się ma do załączonej fotografii rysunek z epera tzn. który przekaźnik to który?

nareadyj3.png

Napisano

ten szary to przekaźnik małej prędkości wentylatora i wyjmij wtyk z wentylatora dwużyłowy i sprawdź czy Ci dalej pali bezpiecznik bo moze kłopot z wentylatorem sprawdź też kable przy tym wtyku

Napisano
  • Autor

Wymieniłem szary na nowy oryginalny (nr 6 na zdjęciu w eperze) i jest ok.

Za co w takim razie odpowiada niebieski przekaźnik - po jego wyjęciu brak jakielkowiek różnicy. Ze schematu wydaje się, że za drugi bieg odpowiada przekaźnik 123 A na wentylatorze.

I od czego jest to gniazdo po prawej i jaki tam przekaźnik ma być? Ktoś wie? Jak sprawdzić, czy przekażnik jest dobry i gdzie jest ten przekaźnik 50A - nr 5 w eperze?

schematbp5.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.