Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło w HGT. Spartolili wymianę? Co teraz?

Featured Replies

Napisano

Wymieniałem sprzęgło dwa miechy temu w moim HGT. Od początku jak naciskam sprzęgło pod sam koniec skoku czuć wyraźnie przeskoki i chrobotanie czegoś. Co to może być?

Wymieniałem w warsztacie, w miarę dobrze wyposażonym jednak boje się o fachowość wykonania usługi. Byłem dziś na reklamacji i facet jak zwykle rżnie głupa, zawołał mechanika nic mu nie mówiąc o usterce i ten potwierdził, że czuć i słychać "chrobotabnie", po wytoczeniu silniejszych argumentów z łachą umówili mnie na "poprawkę"

Facet z obsługi sugerował, że sprzęgło mogło być zepsute od nowości, zaznaczam, że sprzęgło jest fiatowskie nawet ma stemple "FIAT" na tarczy, mówił też, że mogą to rozebrać i nic nie znaleść spineyes.gif na co mu odpowiedziałem, że przecież coś jednak chrobocze, samochód nie ma osiągów itd. Ostatnio zaczęło coś piszczeć ze skrzyni i lekko śmierdzieć angryfire.gif

I co teraz? Jeśli się uprą, że sprzęgło jest zepsute? Jak udowodnić, że przez nich?

Jeszcze jedna rzecz, jak macher wrzucił wsteczny i lekko ruszył to silnik się zabujał, wiem, że jak skrzynia przenosi moment to silnik się zachybocze ale tutaj miałem wrażenie, że się zaraz urwie. Czy możliwe, że skubańce źle założyli skrzynie lub poduszke? Czytałem gdzieś na kąciku, że czasami podczas demontażu skrzyni można urwać śrubki i potem jest improwizacja.

Napisano

> Wymieniałem sprzęgło dwa miechy temu w moim HGT. Od początku jak

> naciskam sprzęgło pod sam koniec skoku czuć wyraźnie przeskoki i

> chrobotanie czegoś. Co to może być?

> Wymieniałem w warsztacie, w miarę dobrze wyposażonym jednak boje się

> o fachowość wykonania usługi. Byłem dziś na reklamacji i facet

> jak zwykle rżnie głupa, zawołał mechanika nic mu nie mówiąc o

> usterce i ten potwierdził, że czuć i słychać "chrobotabnie", po

> wytoczeniu silniejszych argumentów z łachą umówili mnie na

> "poprawkę"

> Facet z obsługi sugerował, że sprzęgło mogło być zepsute od nowości,

> zaznaczam, że sprzęgło jest fiatowskie nawet ma stemple "FIAT"

> na tarczy, mówił też, że mogą to rozebrać i nic nie znaleść

> na co mu odpowiedziałem, że przecież coś jednak chrobocze,

> samochód nie ma osiągów itd. Ostatnio zaczęło coś piszczeć ze

> skrzyni i lekko śmierdzieć

> I co teraz? Jeśli się uprą, że sprzęgło jest zepsute? Jak udowodnić,

> że przez nich?

> Jeszcze jedna rzecz, jak macher wrzucił wsteczny i lekko ruszył to

> silnik się zabujał, wiem, że jak skrzynia przenosi moment to

> silnik się zachybocze ale tutaj miałem wrażenie, że się zaraz

> urwie. Czy możliwe, że skubańce źle założyli skrzynie lub

> poduszke? Czytałem gdzieś na kąciku, że czasami podczas

> demontażu skrzyni można urwać śrubki i potem jest improwizacja.

Poperłniłeś błąd. Jak od początku ci chrobotało to od razu mogłeś jechać żeby naprawili. Teraz mogą stwierdzić że to twoja wina ...

Napisano

To może być np. wysprzęglik pedału sprzęgła (pompa sprzęgła wg e-PER), trzeba sprawdzić także ten element ok.gif

Napisano
  • Autor

A jaka w tym moja wina? Facet przy wydawaniu samochodu oświadczył, że samochód jest sprawny, bez wad to co miałem się z nim kłócić hmm.gif Chrobotanie dopiero teraz narosło do namacalnych rozmiarów przez średnio rozwiniętego mechanika wcześniej dopiero by mnie wyśmiali skoro teraz mają problem z zauważeniem usterki. Najwyżej sprzęgło pójdzie na gware

Napisano
  • Autor

> To może być np. wysprzęglik pedału sprzęgła (pompa sprzęgła wg

> e-PER), trzeba sprawdzić także ten element

Wymieniali wtedy to sprzęgło dwa dni więc miałem nadzieje, że wszystko sprawdzili, przed wymianą nic nie chrobotało tylko łożysko piszczało dlatego wymieniłem całe sprzęgło.

Czasami to chrobotanie słychać jakby jakaś sprężyna tam grała może coś założyli odwrotnie? Gdyby to był wysprzęglik to by chyba sprzęgło źle chodziło ale łapie w miarę dobrze.

Po wymianie sprzęgła wogóle zaczęły się cyrki z osiągami i pracą silnika. Sprawdziłem błędy i jest czysto. Czy skrzynia jest połączona jakoś z silnikiem biglaugh.gif heh w sensie jakichś czujników, podciśnień itd. których mogliby nie podpiąć bo już brakuje mi pomysłów?

Napisano

Mogli wymienić Ci tylko łożysko skoro piszczało. Teraz padł docisk i stąd to chrobotanie. Łożysko zapitala po uskodzonych blaszkach spręzyny docisku.

To moja teoria ale mogę się mylić.

Napisano
  • Autor

Nie aż tak nie pojechali bo zwrócili mi stare sprzęgło kompletne 270635636-JUMP2.gif Zawsze tak robie właśnie żeby się upewnić czy wogóle coś robili. No chyba, że dali docisk od zwykłego punto w sensie podmienili tylko jaki by to miało sens, no ale wszystko możliwe.

Dałem za wymianę 400 więc jestem wysoce zmotywowany żeby było wszystko OK. W trakcie roboty dwa razy cene zmieniali ze względu na skomplikowaną wymianę więc chyba mam prawo oczekiwać dobrej jakości usługi. No chyba, że mam wyjątkowego pecha i rzeczywiście nowy docisk był od nowości padnięty, chociaż wątpie bo wyoglądałem te części dość solidnie.

Napisano

> Nie aż tak nie pojechali bo zwrócili mi stare sprzęgło kompletne

> Zawsze tak robie właśnie żeby się upewnić czy wogóle coś robili.

> No chyba, że dali docisk od zwykłego punto w sensie podmienili

> tylko jaki by to miało sens, no ale wszystko możliwe.

> Dałem za wymianę 400 więc jestem wysoce zmotywowany żeby było

> wszystko OK. W trakcie roboty dwa razy cene zmieniali ze względu

> na skomplikowaną wymianę więc chyba mam prawo oczekiwać dobrej

> jakości usługi. No chyba, że mam wyjątkowego pecha i

> rzeczywiście nowy docisk był od nowości padnięty, chociaż wątpie

> bo wyoglądałem te części dość solidnie.

Nie wiem u kogo byłeś, ale wymiana sprzęgła jest odpowiedzialną sprawą ze względu na osiągi

trakcyjne samochodu. Warsztat który to robił, w tym przypadku powinien znalżć się na czarnej

liście.

Następnym razem polecam Łazarkiewicza na Chemicznej, obok Pałacu Ślubów.

Napisano

daleki jestem od rzucania podejrzeń, wiem jednak jakie numery potrafią odstawiać w warsztatach samochodowych.

Oby okazało się, że to wina wadliwego sprzęgła a nie nieuczciwość warsztatu. Reklamuj usługę i domagaj się usunięcia usterki która ma związek z wymianą sprzegła i wadliwą jego pracą.

Po wszystkim napisz co było przyczyną niedomagań kropka. Bardzo jestem ciekawy co też może mieć tak niekorzystny wpływ na pracę nowego sprzegła.

Edit.

Grzechotanie występuje przy wciśniętym czy zwolnionym pedale sprzęgła?

Napisano
  • Autor

Byłem w powiedzmy zaprzyjaźnionym warsztacie, chociaż przyznam szczerze, że miałem lekkie obawy po tym jak miesiąc przed wymianą tego sprzęgła byłem tam na wymianie łożyska amortyzatora, które jakiś młokos założył odwrotnie angryfire.gif nie wiem czy robią to specjalnie właścicielowi czy jak bo zaraz po otwarciu maski było widać, że amortyzator jest źle ułożony. Wtedy wróciłem i poprosiłem o poprawkę ale już wtedy zrobili to z lekkim dąsem.

Aż się boje co wymyślili z tym sprzęgłem, przecież wątpie żeby było uszkodzone fabrycznie. Krop teraz chodzi bardzo wolno nie wiem czy właśnie na sprzęgle nie ma jakichś oporów bo przekopałem go już solidnie i nie znalazłem innej usterki a kłopoty zaczęły się po wymianie sprzęgła.

Kilka lat temu robiłem tam rozrząd i było OK a teraz chyba ekipe zmienili.

Facet powiedział żebym tak jeździł nie wiem dopóki nie będzie gorzej? Przecież jestem lżejszy o tysiaka a sprzęgło dalej nie sprawne to mnie najbardziej ruszyło.

Napisano
  • Autor

Bardzo

> jestem ciekawy co też może mieć tak niekorzystny wpływ na pracę

> nowego sprzegła.

Ja też sick.gif

> Edit.

> Grzechotanie występuje przy wciśniętym czy zwolnionym pedale

> sprzęgła?

Jak naciskam pedał sprzęgła to przed końcem czuć wyraźne nie wiem przeskakiwanie czegoś. Na silniku słychać dźwięk przypominający naprężanie sprężyny czy coś w tym stylu.

Chyba normalnie sprzęgło powinno pracować cichutko i gładko?

EDYCJA: Może to rzeczywiście wysprzęglik lub źle odpowietrzone sprzęgło bo dziś z rana jakby mniej chrobotało a jak się silnik zagrzeje to wyraźnie czuć przeskok pedału i dźwięki na skrzyni. No nic zobaczymy co powiedzą w poniedziałek.

Napisano

Jesteś z Sosnowca, ja mam mechanika z Będzina, który jest solidny, i robi jak należy. Mało tego, On wstepnie na "ucho" mówi co jest nie tak, potem w 99% sie potwierdza jak sprawdza.

Jak chcesz namiar, to daj znać smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jak chcesz namiar, to daj znać

Poproszę na PW wink.gif

Napisano
  • Autor

No i rozebrali sprzęgło i okazało się, że wygląda jak po 20000 przebiegu beksa.gif - chodzi o docisk bo łożysko chodzi normalnie a tarcza nawet nie jest jeszcze dotarta.

Sprzęgło oryginał i takie dziadostwo? Słyszałem już o takich przypadkach we Fiacie ale naprawde trudno uwierzyć, że wrzer na "słoneczku" od docisku po niecałych 3000 wygląda jak po 20000 km sick.gif

Kazałem im to złożyć i będe tak jeździł bo na reklamację sprzęgła nie mam chyba szans.

Napisano

> No i rozebrali sprzęgło i okazało się, że wygląda jak po 20000

> przebiegu - chodzi o docisk bo łożysko chodzi normalnie a

> tarcza nawet nie jest jeszcze dotarta.

> Sprzęgło oryginał i takie dziadostwo? Słyszałem już o takich

> przypadkach we Fiacie ale naprawde trudno uwierzyć, że wrzer na

> "słoneczku" od docisku po niecałych 3000 wygląda jak po 20000 km

> Kazałem im to złożyć i będe tak jeździł bo na reklamację sprzęgła nie

> mam chyba szans.

a jak tam moc wróciła?

Napisano
  • Autor

Nie odebrałem jeszcze auta. Kazano mi przyjść jutro z rana może coś jeszcze modzą.

Jeśli moc nie wróci a raczej moment obrotowy bo chrobotanie pedału sprzęgła pewnie zostanie (spróbuje jeszcze odpowietrzyć układ), to zajmę się tłumikiem i siatką bo też były wymienione. Dziś jak oglądałem auto pod spodem przy okazji tego sprzęgła to zauważyłem, że w miejscu łączenia się z katalizatorem zaraz za siatką jest lekkie zwężenie może to jest przyczyną? Tak to wygląda jakby spawaczowi rurki brakło i przyspawał siatkę zaraz do kołnierza.

Napisano

> Nie odebrałem jeszcze auta. Kazano mi przyjść jutro z rana może coś

> jeszcze modzą.

> Jeśli moc nie wróci a raczej moment obrotowy bo chrobotanie pedału

> sprzęgła pewnie zostanie (spróbuje jeszcze odpowietrzyć układ),

> to zajmę się tłumikiem i siatką bo też były wymienione. Dziś jak

> oglądałem auto pod spodem przy okazji tego sprzęgła to

> zauważyłem, że w miejscu łączenia się z katalizatorem zaraz za

> siatką jest lekkie zwężenie może to jest przyczyną? Tak to

> wygląda jakby spawaczowi rurki brakło i przyspawał siatkę zaraz

> do kołnierza.

Czyli potwierdzałaby się moja teoria z wymianą tylko łożyska i dodatkowo tarczy a nie kpl. sprzęgła. To częsta praktyka w warsztatach samochodowych. Byłem świadkiem jak klient przywiózł kpl. sprzęgło do poldka a mechanik "wyprofilował" linkę sprawdził działanie sprzęgła i klient został skasowany za wymianę kpl. sprzęgła z ekspresową usługą a nowe części trafiły do szafki. Normalnie angryfire.gif jak się takie rzeczy widzi.

Napisano
  • Autor

Hmm nie wiem jak było, jak przyjechałem żeby zobaczyć to sprzęgło to było niby zdjęte i można było oblookać. Póki co narazie chrobotania nie zauważyłem. Pojeżdże jeszcze trochę jeśli chrobotanie na pedale sprzęgła nie wróci to znaczy, że jednak coś złożyli nie tak poprzednio.

Napisano
  • Autor

> a jak tam moc wróciła?

Po oględzinach spodu auta z mechanikiem doszliśmy do wniosku, że prawdopodobną przyczyną spadku osiągów auta jest źle pospawana "siatka", która była wymieniana razem z tłumikiem środkowym. Poprostu krzywo wchodzi w kołnierz połączony z katalizatorem co powoduje odbijanie się spalin i przy okazji ogłupia sondę lambda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.