Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Swap c16nz -> x16szr

Featured Replies

Napisano

Witam

Zastanawiam się nad wymianą mojego mooooocno wysłużonego c16nz na x16szr (wiem, że sensowniej remontować, ale wydaje mi się to nieopłacalne, kiedy auto ma 16 lat i pojeździ jeszcze maks 2 lata).

Czy przełożenie silnika wymaga zmian w osprzęcie ? Najłatwiej znaleźć x16szr z astry 2. Tam jest inna rura między filtrem powietrza i przepustnicą. Czy jeszcze jakieś różnice występują istotne ? Czy DISa da się bezproblemowo wysterować układem z c16nz ? Co z czujnikiem obrotów wałka rozrządu ?

EGR nie będzie potrzebny, bo wziąłbym swój kolektor z zaślepką.

Chciałbym jak najbardziej bezproblemowo przełożyć silnik, najlepiej wyjąć stary, włożyć nowy na nowych uszczelkach, podpiąć kable i jazda.

Da się to zrobić ?

Napisano

Da się. Przemek27 wykonał taką przekładkę. Zresztą u mnie X16SZR działał osiem miesięcy na osprzęcie z C16NZ. Jednak położyłem "oryginalną" wiązkę, dopasowałem kompa i mam spokój smile.gif

Zależy z którego rocznika też będzie to SZR. W Astrach F było ok. Niestety w Astrze G się sprawa lekko komplikuje - tam masz wałek rozrządu bez nacięcia na aparat. Albo zatem przełożysz swój aparat, albo montujesz DISa.

A co do samego pomysłu:

Jak widzę pod maską gażnik, aparat zapłonowy, automatyczne ssanie, czy inne mechaniczne układy sterujące pracą silnika to jestem chory. Na przełomie maja i kwietnia ktoś sprzedawał kompa i wiązkę z X16SZ za 50zł/kpl na ATT. Szukaj smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.