Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parowanie szyb - po raz ostatni...

Featured Replies

Napisano

Pozwolę sobie na małe uzupełnienie artykułu z tytułem jak w temacie zamieszczonym na autokacik.pl.

Otóż w mojej astrze śrub trzymających zewnętrzny/górny plastik podszybia

jest trzy. Dwie strona pasażera, jedna strona kierowcy.

Te śruby wkręcane są w ściągalne blaszki. Blaszki zakładane są na języki będące częścią rantu karoserii (czerwona strzalka na piątym zdjęciu od góry w artykule).

Te blaszki nie są symetryczne. Jedna strona jest płaska, druga strona jest powyginana.

- Jeśli założyć te blaszki w ten sposób, że płaska strona patrzy w dół, a powyginana w górę, to pokrywa plastikowa montowana tymi śrubami

bardziej dociska do szyby.

I wtedy uszczelka prostokątna ułożona w rynience prostokątnej (największa z ze wszystkich 3 uszczelek) musi stawiać opór mniejszym strumieniom wody, bo uszczelka nr. 1 znaczną część wody nie wpuściła pod spód pokrywy plastikowej.

- Bardzo ważne jest aby wszystkie miejsca docisku uszczelek były wolne od brudu.

- Jeśli pokrywa górna na linii uszczelki nr. 1 jest zdeformowana, to ostrożnie należy ją powrócić do możliwie oryginalnej linii, ręcznie.

- To wszystko razem z rzepami na końcach zapewnia dobry docisk uszczelki nr. 1 na całej długości.

Właściwie to mam pytanie. Musiałem zdemontować obudowę, w której siedzi filtr przeciwpyłkowy. Ale niżej zamontowana część obudowy z silnikiem i łapatkami nagrzewnicy została nie zdemontowana.

Otóż poprzednim razem musiałem uszczelkę tej obudowy (spodnia krawędź)

wesprzeć silikonem, bo tamtym razem sama uszczelka nie wzbudzała szczególnego zaufania. Toteż przy ściąganiu tym razem poniszczyłem całą uszczelkę. I nie wiem jak dokładnie ona biegła.

Chodzi nie o tę dłuższą uszczelniającą od trzech stron, ale o tę krótszą ze zwykłej gąbki usytuowaną pod ścianą obudowy leżącą w płaszczyźnie szyby.

Na zdjęciu widać najpierw tył obudowy, przód jest w tyle zdjęcia. Tył obudowy był zabezpieczony zwykłą gąbką (jak kiedyś te do okien), nie wiem jak tę gąbkę zrekonstruować.

Czy ktoś wie/pamięta jak to jest oryginalnie ?

Ta gąbka która się ostała, też już nie robi najlepszego wrażenia (dlatego poprzednim razem wspomogłem ją silikonem). Ale jest z innego materiału.

Bardziej zbity. Czy można takie dostać w marketach budowlanych ?

Muszę zadać te pytanie na forum, bo w tym stanie moja astra jest unieruchomiona w deszczową pogodę i trudniej mi samemu sprawdzić w markecie.

Napisano

Witam

Uszczelke o odpowiedniej grubosci mozna dokupic w markecie, cos do okien na pewno podejdzie. Jutro zrobie fotke mojego elementu, bo jest akurat zdjety, a tez bede szukal podobnej uszczelki, nagrzewnica jest wyjeta i trzeba zrobic nowe.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Witam

> Uszczelke o odpowiedniej grubosci mozna dokupic w markecie, cos do

> okien na pewno podejdzie. Jutro zrobie fotke mojego elementu, bo

> jest akurat zdjety, a tez bede szukal podobnej uszczelki,

> nagrzewnica jest wyjeta i trzeba zrobic nowe.

> Pozdrawiam

Dzięki za zaangażowanie, twoje zdjęcie bardzo mi pomoże.

Wtedy wstrzymam się z wizytą w markecie do wtorku.

A tę dłuższą, widoczną na zdjęciu też dostanę w markecie budowlanym ?

Gąbka jest bardzo gęsta, z malutkimi przestrzeniami powietrznymi.

Napisano

Na pewno cos sie znajdzie. W obecnej chwili mnogosc wszelkich materiałow uszczelniających daje duze mozliwosci. Najwazniejsze jest to, aby uszczelnialo, a jaka ma konsystencje, jest mniej wazne. Jedna uwaga, tam gdzie uszczelka ma miec stycznosc z woda (czyli ta dluzsza, stykajaca sie z plaszczyzna komory pod szyba) nie moze byc z typowej gabki, jak stare uszczelki do okien, bo bedzie nasiakac. Lepsza do tego celu bedzie uszczelka gumowa do okien, ktora sie dzieli na pol (w formie dwoch garbow). Jakbys zapodal post jakis tydzien pozniej, dostalbys gotowa odpowiedz. Tez musze troche poeksperymentowac. A do uszczelniania lepsza jest pasta montazowa Dirco niz silikon.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

nieśmiało zapytam,

udało się zrobić zdjęcie koledze ?

Napisano

Witam

No udało, wynikło z przyczyn technicznych male opoznienie. Ponizej fotki z brakujaca u Ciebie uszczelkA.

281294108-plastik1.jpg

281294108-plastik2.jpg

281294108-plastik3.jpg

Pozdrawiam

post-94197-14352496804916_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.