Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Termostat czy stara gumowa rura ?

Featured Replies

Napisano

Witam smile.gif

Wczoraj przygrzało mi nieźle silnik tzn tak na ok 110 st co wcześniej nigdy się nie zdarzało, rano okazało się że płynu chłodzącego w zborniczku wyrównawczym prawie nie ma, dolałem równy 1 l i do pracy dojechałem (5km) ale na parkingu firmowym zagrzało się znów tym razem do ok 90st (do tej pory normalna temp byłą między 70-85) i zaczęło kapać. Wygląda to tak jak na załączonym obrazku..

Myślę że to rura do wymiany z opaskami włącznie ale nie jestem pewien czy termostat też? W sumie gdy temp była ok 50st to rura była jeszcze zimna, dopiero później zrobiła się gorąca więc termostat chyba prawidłowo puszcza wodę.. a mocowanie rury jest wyżej niż dolna krawędź uszczelki termostatu więc to raczej z rury cieknie.

Więc tylko sama rura?

Muszę jakoś do domu wrócic crazy.gif Ciekawy jeszcze jestem czy mechanicy uszczelnili termostat przy remoncie glowicy, jakies toto czarne dziwne a wczesniej byla zwykla uszczelka i nie kapalo nic.

Czy jak podam w sklepie rocznik i silnik to dostanę rurę dobrej długości?

Rura

281298728-KopiaDSC07725.JPG

Termostat

281298728-KopiaDSC07736.JPG

Pozdrawiam:)

Sławek

post-36678-1435249681811_thumb.jpg

Napisano

70-85 stopni to nie jest normalna temperatura. Powinno być około 90 stopni.

Jeśli rura zrobiła się gorąca dopiero przy 90 to termostat działa prawidłowo. Po dolaniu płynu powinieneś odpowietrzyć układ, bo jeśli miałeś mało płynu prawdopodobnie układ zapowietrzył się i razem z płynem pompuje powietrze i to może być przyczyną "nienormalnych" temperatur.

Napisano
  • Autor

> 70-85 stopni to nie jest normalna temperatura. Powinno być około 90

> stopni.

> Jeśli rura zrobiła się gorąca dopiero przy 90 to termostat działa

> prawidłowo.

Masz rację, przyglądnałem się licznikowi i trochę przesadziłem z temperaturami - pomyliły mi się podziałki blush.gif , normalnie utrzymywała się w granicy 80-90 st. Wczoraj skoczyło do 120 i chciało rosnąć ale po drodze na jakims parkingu wyłączyłem silnik. Rano po dolaniu płynu było ok aż do czasu jak wskazówka znów stanęła w pionie tzn na 90 st frown.gif Dobrze że kiedyś zmieniłem licznik na wersję z temperaturomierzem bo wcześniej była taka żaróweczka tylko.

EDIT:

Jednak to wina rury pękła na krawędzi opaski zaciskowej, na szczęście było jej na tyle żeby głebiej nasunąć ale i tak nadaje się do wymiany.

Rura Fiat'a - oryginał jest za TYLKO 80 zł boje_sie.gif

Zamiennik około 15 zł cool.gif

Ponawiam pytanie o to coś czarnego przy termostacie, to jakiś silikon ?

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.