Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nieregularna praca podczas jazdy w trakcie dodawania gazu sa

Featured Replies

Napisano

Użytkownik woyteklegia, e-mail: [email protected], komputer: *** dodał wpis do księgi gości:

Wpis: Nie wiem dlaczego nie mogę się zarejestrować i zalogować na forum więc szukam pomocy tutaj. Prośba o pomoc Szanowni Państwo! Jestem użytkownikiem Fiata Uno 1.0 fire (rok prod.1997). Piszę użytkownikiem, ponieważ nie mam zmysłu technicznego i do końca nie znam się na niuansach mechanicznych pracy samochodu. Do niedawna byłem spokojny i szczęśliwy z posiadania tego samochodu. Od trzech miesięcy mam jednak problem z ktorym nie mogą sobie poradzić naprawdę dobre i renomowane warsztaty mechaniczne. Objaw usetrki wygląda mniej więcej tak: Nieregularna praca podczas jazdy w trakcie dodawania gazu samochód \"zmula\" i \"siada\". Nie trzyma wolnych obrotów. Praca silnika nie jest równa. Nie ma znaczenia to czy silnik był zimny czy rozgrzany. Po pierwszej wizycie w warsztacie zostało wymienione: kopułka, paluch rozdzielacza, cztery świece, przewody wysokiego napięcia, silknik krokowy, regulator ciśnienia, czujnik temperatury silnika oraz filtry paliwa, powietrza, oleju i olej. Po okresie około tygodnia nastąpił nawrót choroby. Teraz już wogóle nie da się jeździć normalnie. Silnik gaśnie już w momencie zdjęcia nogi z gazu w przypadku konieczności przyhamowania. Stojąc \\\"na luzie\\\" nie trzyma obrotów a pracuje tylko gdy trzymam nogę na gazie. Po ostatniej wizycie w warsztacie mechanik skłania się ku temu, żeby wymienić cały aparat wtryskujący. Niestety nie ma on 100procentowej pewności i niechciałby mnie narażać na taki wydatek. (Koszt nowego aparatu wtryskującego to 1000 zł.pl) Wymiana samej końcówki wtrysku - znalezionej na szrocie- nie przyniosła oczekiwanych efektów. A teraz chyba najważniejsze i najciekawsze a dla mnie wogóle niezrozumiałe. Jeżdżę chwilowo awaryjnie (chociaż ta praca nie jest do końca doskonała) ale po odłączeniu czujnika temperatury silnika! Być może ktoś z Państwa spotkał się już z taką usterką i będzie w stanie podowiedzieć mi jakie tu może być rozwiązanie problemu. Byłbym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. P.S. W serwisie Fiata jeszcze nie byłem ponieważ w moim mieście ceny w tej firmie są naprawdę bajońskie. Pozdrawiam wszystkich użytkowników \"Uniaków\" Mój adres: Wojtek W. Białous BIAŁYSTOK e.mail: [email protected] tel. 501 646 919

Napisano

P.S. W serwisie Fiata jeszcze nie byłem ponieważ w moim mieście ceny w tej firmie są naprawdę bajońskie.

Oj tak, w Białymstoku zwłaszcza jedna z ASO ceny ma takie, że się załamać można. Chyba przeglądy zacznę robić gdzie indziej. Jakbym miał więcej czasu no i jakiś kawałek warsztatu to chyba podstawowe rzeczy sam bym robił. A tak to daję zarobić mechanikom...

Napisano

Witam i mówię co jest autku: potencjometr przepustnicy

Miałem dokładnie taki sam problem w moim aucie. Co prawda jest 1.4, ale opis objawów jest identyczny z tym co ja przeżywałem. Pół samochodu wymieniłem, nim udało się znaleźć rozwiązanie.

W ASO też proponowali mi wymianę całego układu wtryskowego (koszt ok. 2300 zł) twierdząc, że "tego się nie rozbiera".

Nie wiem jak dokładnie wygląda wtrysk w 1.0; w 1.4 potencjometr jest "po przeciwnej stronie" silnika krokowego, na osi przepustnicy. Podejrzewam, że będzie podobnie w 1.0.

I teraz najfajniejsze, mój wtrysk był marki BOSH. Na szczęście firma ta robi układy do połowy samochodów na świecie. Ja dobrałem potencjometr od VW Jetta 1.6, czyli od jednego z najbardziej popularnego silnika tego koncernu. Koszt używanego potencjometru to 70 zł.

Na szrotach mogą nie chcieć sprzedać samego potencjometru bo dekompletują wtrysk, ale i tak sądzę, że nie będzie problemu ze znalezieniem tego elementu.

Napisano

Witam Kolege! nie chcialbym Ciebie martwic, ale w moim unolocie ( 1997r. 1.0 fire) bylo podobnie frown.gif . Silnik wogole nie trzymal wolnych obrotow, grzal sie i oczywiscie nierowno pracowal. Dodatkowo mialy miejsce problemy z odpalaniem. Wymiana kabli WN, kopulki i palca, swiec i filtrow nie przyniosla efektu. Przyczyna okazal sie wypalony zawor. Koszt naprawy to okolo 300 pln. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.