Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wskaźnik ciśnienia oleju

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich

Kiedyś Na forum doczytałem się o montażu wskaźnika ciśnienia i temperatury oleju, no jako że mój Puntolot przemknął już 255kkm to chciałbym sobie poobserwować jak o ile zużywa się silnik i do jakiego przebiegu wytrzyma. Może ktoś z Was poradzi jaki czujnik i zestaw wskaźników kupić. Szukałem na allegro ale tam sama chińszczyzna, a niestety szukajka na forum ostatnio mnie zawodzi.

Pozdrawiam i życzę szerokiej i długiej drogi

--------------------

Wiking ]:->

Napisano

> Witam Wszystkich

> Kiedyś Na forum doczytałem się o montażu wskaźnika ciśnienia i

> temperatury oleju, no jako że mój Puntolot przemknął już 255kkm

> to chciałbym sobie poobserwować jak o ile zużywa się silnik i do

> jakiego przebiegu wytrzyma. Może ktoś z Was poradzi jaki czujnik

> i zestaw wskaźników kupić. Szukałem na allegro ale tam sama

> chińszczyzna, a niestety szukajka na forum ostatnio mnie

> zawodzi. > Witam Wszystkich

> Kiedyś Na forum doczytałem się o montażu wskaźnika ciśnienia i

> temperatury oleju, no jako że mój Puntolot przemknął już 255kkm

> to chciałbym sobie poobserwować jak o ile zużywa się silnik i do

> jakiego przebiegu wytrzyma. Może ktoś z Was poradzi jaki czujnik

> i zestaw wskaźników kupić. Szukałem na allegro ale tam sama

> chińszczyzna, a niestety szukajka na forum ostatnio mnie

> zawodzi.

Obecnie jestem na etapie kompletowania wskaznikow m-ki VDO. Moim skromny zdaniem to bardzo udany kompromis pomiedzy jakoscia a cena, przy czym decydujace znaczenie o ich wyborze miala precyzja wskzan a nie pseudo "profi" wrazenia estetyczne (jak to np. ma miejsce w przypadku AutoGuage).

O ile same wskazniki sa rozsadnie tanie/drogie (ok. 140 pln za cisnienie i podobnie temp) to dedykowane do tego czujniki juz mniej. Czujnik temp. oleju VDO z gwintem M14x1.5 kosztuje w sklepie internetowym ok 80 pln, natomiast czujnik cisnienia (tez VDO) o zakresie 0-5 bar to juz ponad 250 pln. Towar deficytowy - na specjalne zamowienie.

Zeby troszeczke grosikow zaoszczedzic, przegladalam obecnie rynek pod katem znalezienia tanszych i lepiej dostepnych zamienikow czujnikow cisnienia VDO (temp. kupilem oryginal VDO).

I tak: dla rodziny samochodow Fiata/Alfy/Lancia'i najczesciej wystepujacy zakres czujnikow pod fabryczne instalacje to niestety 0-8 bar (np. alfa 155 v6) i do tego z gwintem M10x1. Niestety VDO produkuje wskazniki cisnienia tylko w zakresie 0-5 lub 0-10 wiec przy jego zastosowaniu obawiam sie przklaman. Z przejsciem z gwintu M10x1 na M14x1.5 mozna sobie latwo (?) poradzic dzieki adapterowi z alfy 155 v6 - numerek z ePera mam - w kazdym razie chyba bede to rozwiazanie testowal. Prawie idealnie pasuje tez czujnik do rodziny samochodw GM (np. Opel Calibra, Corsa), dosyc powszechnie dostepny na Allegro i w IC (HansPries lub FACET/EPS) w cenie ok 90 pln za ten pierwszy (gwint M14x1.5, zakres 0-5 bara i dwa wysjcia). Znowu - mam watpliowsci co do dokladnosci i kompatybilnosci ze wskaznikami VDO - ale bede to rozwiazanie takze testowal.

Teraz sprawa bardzo istotna - gdzie zamontowac czujniki... W miejsce oryginalnego czujnika cisnienia oleju wkrecisz co najwyzej jeden z czujnikow. Drugi (temp oleju) bedzie musial miec osobne wejscie. Niedawno rozwazalem teoretycznie z kol. Cinkiem mozliwosc zakupu dodatkowej podkladki pod filtr oleju z wyjsciami na dod.czujniki. Polecany Mocal jest trudno dostepny, a pozostale propozycje to oczywiscie chinszczyzna. Dodatkowo nikt nie potrafi okreslic jakiego typu gwinty sa w nich zastosowane. Pozostaje to chyba sprawdzic organoleptycznie. Rozwiazanie na pewno wygodne.

W tym wszystkim jest chyba jakies swiatelko w tunelu/ulatwienie dla posiadaczy MkI 16v (jak moj - chociaz moze w innych Punto tez) - z filtra oleju sa dodatkowe wyprowadzenia (obecnie zaslepione) pod chlodnice oleju. Wypadaloby sprawdzic jaki gwint maja te zaslepki i w ich miejsce z powodzeniem mozna wkrecic czujniki.

Jesli budzet masz niegraniczony to mozna sie pokusic o zestaw Greddy'ego smile.gif To niestety juz nie moja polka cenowa...

Obecnie jestem na etapie kompletowania wskaznikow m-ki VDO. Moim skromny zdaniem to bardzo udany kompromis pomiedzy jakoscia a cena, przy czym decydujace znaczenie o ich wyborze miala precyzja wskzan a nie pseudo "profi" wrazenia estetyczne (jak to np. ma miejsce w przypadku AutoGuage).

O ile same wskazniki sa rozsadnie tanie/drogie (ok. 140 pln za cisnienie i podobnie temp) to dedykowane do tego czujniki juz mniej. Czujnik temp. oleju VDO z gwintem M14x1.5 kosztuje w sklepie internetowym ok 80 pln, natomiast wskaznik cisnienia (tez VDO) o zakresie 0-5 bar to juz ponad 250 pln. Towar deficytowy - na specjalne zamowienie.

Zeby troszeczke grosikow zaoszczedzic, przegladalam obecnie rynek pod katem znalezienia tanszych i lepiej dostepnych zamienikow czujnikow cisnienia VDO.

I tak: dla rodziny samochodow Fiata/Alfy/Lancia'i najczesciej wystepujacy zakres czujnikow pod fabryczne instalacje to niestety 0-8 bar (np. alfa 155 v6) i do tego z gwintem M10x1. Niestety VDO produkuje wskazniki cisnienia tylko w zakresie 0-5 lub 0-10 wiec przy jego zastosowaniu obawiam sie przklaman. Z przejsciem z gwintu M10x1 na M14x1.5 mozna sobie latwo (?) poradzic dzieki adapterowi z alfy 155 v6 - numerek z ePera mam - w kazdym razie chyba bede to rozwiazanie testowal. Prawie idealnie pasuje tez czujnik do rodziny samochodw GM (np. Opel Calibra, Corsa), dosyc powszechnie dostepny na Allegro i w IC (HansPries lub FACET/EPS) w cenie ok 90 pln za ten pierwszy (gwint M14x1.5, zakres 0-5 bara i dwa wysjcia). Znowu - mam watpliowsci co do dokladnosci i kompatybilnosci ze wskaznikami VDO - ale bede to rozwiazanie takze testowal.

Teraz sprawa bardzo istotna - gdzie zamontowac czujniki... W miejsce oryginalnego czujnika cisnienia oleju wkrecisz co najwyzej jeden z czujnikow. Drugi (temp oleju) bedzie musial miec osobne wejscie. Niedawno rozwazalem teoretycznie z kol. Cinkiem mozliwosc zakupu dodatkowej podkladki pod filtr oleju z wyjsciami na dod.czujniki. Polecany Mocal jest trudno dostepny, a pozostale propozycje to oczywiscie chinszczyzna. Dodatkowo nikt nie potrafi okreslic jakiego typu gwinty sa w nich zastosowane. Pozostaje to chyba sprawdzic organoleptycznie. Rozwiazanie na pewno wygodne.

W tym wszystkim jest chyba jakies swiatelko w tunelu/ulatwienie dla posiadaczy MkI 16v (jak moj - chociaz moze w innych Punto tez) - z filtra oleju sa dodatkowe wyprowadzenia (obecnie zaslepione) pod chlodnice oleju. Wypadaloby sprawdzic jaki gwint maja te zaslepki i w ich miejsce z powodzeniem mozna wkrecic czujniki.

Jesli budzet masz niegraniczony to mozna sie pokusic o zestaw Greddy'ego smile.gif To niestety juz nie moja polka cenowa...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.