Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

foka II i rdza

Featured Replies

Napisano

> Trafiłem na ten wątek, ale tam jest o jedynce. Czy w II poradzili

> sobie z tematem rdzy?

Pewnie tak ale co chwile widze w roznych autach ze jakies plastikowe elementy typu uchwyt lusterka, listwa ochronna na klapie bagaznika, zle wstawiona szyba z tylu wycieraja powloke ochronna i tam zaczyna sie korozja. Nie dotyczy tylko forda ale wielu marek.

Ja jeszcze FII z bablami nie widzialem, ale moze trafi sie jakis uzytkownik.

Napisano

Jescze nie spotkałem FFII z rdzą. są tlyko problemy typu - tylna klapa jak sie zamyka to tam są takie gumowe odboje - no i one zdzierają lakier z klapy (oczywiscie od wewnetrznej strony). kilku ludzi to reklamowało i lakierowano im ten kawałek klapy - ale najlepiej po prostu sobie jakąs taśmą te miejsce styku zabezpieczyć, zeby guma po lakierze nie jeździła.

Ale jako ze strzeżonego pan bóg strzeże, to sobie przedwczoraj psikłem konserwację w nadkola i po podwoziu zlosnik.gif

Napisano

> Jescze nie spotkałem FFII z rdzą. są tlyko problemy typu - tylna

> klapa jak sie zamyka to tam są takie gumowe odboje - no i one

> zdzierają lakier z klapy (oczywiscie od wewnetrznej strony).

> kilku ludzi to reklamowało i lakierowano im ten kawałek klapy -

> ale najlepiej po prostu sobie jakąs taśmą te miejsce styku

> zabezpieczyć, zeby guma po lakierze nie jeździła.

> Ale jako ze strzeżonego pan bóg strzeże, to sobie przedwczoraj

> psikłem konserwację w nadkola i po podwoziu

tam mozna nakleić folie w kolorze nadwozia ochronną nie wiem gdzie mozna to kupic ale widzialem w niektorych autach.

Napisano

> tam mozna nakleić folie w kolorze nadwozia ochronną nie wiem gdzie

> mozna to kupic ale widzialem w niektorych autach.

U mnie tak bylo orygimalnie naklejone w mk1.

Co do rdzy, to logicznym jest, ze slabe spasowanie elementow i ich obcieranie o nadwozie bedzie powodowac korozje.

W mojej foce mk1 po 3 latach od produkcji jedyna korozja byla tutaj:

281390988-P1268736.jpg

... no i oczywiscie powinno byc to zrobione w ramach gwarancji. Ale jako, ze auto poszlo w rozliczeniu, nie dane mi sprawdzic czy ktos sie z tym bawi zeby.GIF

Aczkolwiek korozja powstajaca pod masa wypelniajaca podobno nie jest juz problemem - kiedys podobno miala taki ksztalt: /___/ (gdzie gora wiersza to blacha drzwi) i po prostu woda w tym stala, a teraz ma taki \____/ i podobno problemu nie ma - co podobno bylo juz poprawione w koncowej fazie produkcji FF mk1 - co zreszta potwierdzalyby moje obserwacje. A samochod trzymany 1km w linii prostej od morza zakrecony.gif

post-42021-14352497323044_thumb.jpg

Napisano

> tam mozna nakleić folie w kolorze nadwozia ochronną nie wiem gdzie

> mozna to kupic ale widzialem w niektorych autach.

ja nakleiłem taką jak sie na slupki klei - gruba - dluzej wytrzyma. miejsce i tak niewidoczne

Napisano

> Widzę, że masz 1.6 - jak to się sprawuje?

wiesz moje poprzednie auto to był matiz, więc dla mnie przesiadka była czyms cudownym smile.gif

Silnik - fajny - choć głośny - przyznac muszę że w aucie jest za głośno jak na tą klasę auta. po założeniu osłony pod silnik juz jest lepiej, jeszcze zaloze ten filc pod maskę to moze juz w ogole bedzie fajnie wink.gif Z przyspieszenie jestem zadowolony - nie jest to pierwsza rakieta we wsi, ale wg mnie jest wystarczające. mam wersję 100km. Jechałem trochę tym TiVCT 115km i powiem ci, że on jedzie lepiej jak go wysoko kręcisz, na niższym zakresie obrotów - absolutnie nie było różnicy. Inny dźwiek silnika - 115km chodzi jak wiertarka - moj standartowo sobie warczy wink.gif

spalanie moje to okolo 7.2 - 7.5/100km (i raczej takie mam i na trasie jak i w mieście - bo w miescie jezdzę spokojnie, bo po co gnac jak i tak nie nadgonisz, a na trasie z kolei to jeżdze szybko. Mi się nigdy nie udało wejsc w spalaniu powyzej 8.5, ale podobno są tacy co i ponad 10 robią. minimalne spalanie - 6.5 na trasie.

Skrzynia biegów - super - krotkie skoki, bardzo krotki lewarek, precyzyjna - tak jak lubię.

Zawieszenie - jak to foka - bajka wink.gif chociaz moja dosc biedna wersja ma tylko 15calowe koła i zdecydowanie zmienie je na 16tki - po prostu jak ostro idziesz w zakręt to strasznie te opony sie uginają i piszczą.

Bagażnik - duzo wiekszy niz w MKI, ale z tego malo korzystam wiec mi tam to rybka wink.gif

Hamulce- bardzo dobre, chociaż zaniepokoiło mnie to ze na tyle są... bębny. jednak hamowanie jest w porządku, więc poza wyglądaem wad to nie ma wink.gif

audio - orginalne takie sobie, ale załozyłem orginalne radyjko sony mp3 i powiem ci ze duza różnica w jakosci dźwieku na +.

jak na razie 50kkm i absolutnie bez usterek. 2 razy zmienilem olej, raz klocki, płyn hamulcowy, 2 filtry przeciwpyłkowe, komplet świec, raz nabiłem klimę.

Ogólnie podsumowałbym to auto jako takie... fajne smile.gif bo nie ma w sobie nic boskiego (no moze zawieszenie ma super), ale wszystko ma na swoim miejscu i nie ma w nim nic co mnie irytuje. czyli światła świecą porządnie, biegi sa bardzo precyzyjne, po 5 minutach jazdy juz czujesz sie w jak u siebie. pozycje za kierownicą odnajdujesz w mig, kazde pkrętlo jest tam gdzie byc powinno. Pare przydatnych bajerów jak np kazda foka ma sterowanie radia z kierownicy.

W mojej biednej wersji mam 6 jaśków, klimę, ABS, halogeny - czyli jak mowilem - bez wodotrysków, tylko to co potrzeba. no moze przydałoby sie ESP bo szybko mi cos sie oponki zużywają zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.