Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

E-36 Klamka zewnętrzna

Featured Replies

Napisano

Witam Was,

Jestem nowy na tym forum i od razu chciałbym prosić o radę.

Mam problem z klamką zewnętrzną. Da się ją pociągnąć do góry, ale zamek w drzwiach nie zostaje odblokowany.

Zdjąłem już tapicerkę i dobrałem się do środka drzwi ale zamek i klamka nie są widoczne. "Wymacałem" tylko tyle, że klamka połączona jest z zamkiem metalową dzwignią, a nie linką jak przypuszczałem.

Potrzebuję pomocy a właściwie wskazówek jak wyjąć klamkę i zamek. Czy da się to zrobić bez wyciągania mechanizmu podnoszenia szyby i jak to wszystko jest zamocowane?

Jak tak dalej pójdzie to będę zmuszony wsiadać bagażnikiem wink.gif

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Marcin

Napisano

Kurcze dokladnie juz nie pamietam ale bodajze sa tam 2 mocowania na zawleczki, ja odkrecilem szybe z tym ze nie wyciagalem jej tylko opuscilem na sam dol.

Pamietaj ze jak masz sedana to kup klamke od sedana, tak samo jesli coupe to od coupe, ja zrobilem blad, kupilem klamke od sedana i chcialem do mojego coupe dac i nie dalo sie zamka przelozyc. Musze centralny od strony pasazera otwierac, bo pilota nie mam. oslabiony.gif

ozdro

Napisano
  • Autor

Dzięki za info, że da się to wymienić bez wyjmowania szyby!

Ja wczoraj przypomniałem sobie, że mam PDF service manual do e-36 i znalazłem sposób, ale tam piszą, że trzeba wyjąć szybę i cały mechanizm jej podnoszenia po czym odkręcić zamek i klamkę.

Trochę wymiękłem, bo to brzmi jak kilka wieczorów w garażu a ja garażu nie mam i auto musi mieć na ulicy zamek i szybę tongue.gif

Powiedz jeszcze czy wymieniając klamkę wyjmowałeś też mechanizm zamka (w sensie ten który trzyma drzwi, a nie bęben w który wkłada się kluczyk)? Jak udało Ci się odczepić klamkę od zamka bo nie bardzo mogę wyczuć jak to jest połączone?

Pozdrawiam

Marcin

Napisano

Da sie bez wyjmowania szyby, tylko wiadomo ze lekka gimnastyka jest. Ta metalowa dzwignia odpina sie bez wiekszych problemow, odlaczasz elektryke z klamki, klamke wyciaga sie do wewnatrz drzwi.

Zapomnialem przedtem dodac, ze od zewnatrz jest jeszcze jesdna nakretka trzymaja klamke, ktora jest widoczna po zdjeciu plastiku maskujacego zewnetrznego na klamce (ja odkrecilem ja za pomoca srubokreta i mlotka, delikatnie pobijajac, bo nie muialem klucza odpowiedniego)

co do bebna zamka czyli wkladu to niestety nie wiem jak sie wymienia bo gdy zorientowalem sie ze mi to nie pasuje to nawet nie robilem podejscia.

pozdro i jak cos to pytaj

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.