Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OMVL do Thali? Szukam odwaznych co juz maja....

Featured Replies

Napisano

Witam Serdecznie - niejako z butami wchodzę i pytam oslabiony.gif - No właśnie czy ktoś z Was juz takie coś 'podczepił" do plastikowych kolektorów? Jak wrażenia?

Przegieli z cenami benzyny, ... a ja mam 30 km do roboty!!! confused.gif

Napisano

Posiadam Thalie z takim samym motorem jak Ty...

Mam też wsadzoną tam instalacje DREAM XXI OMVL, przejechane prawie 20tyś na niej, zero problemów...

Przełaczanie na gaz nieodczuwalne( po 25s i osiągnięciu pewnej temp.chyba 20 *C)

Ja płaciłem za instalke 3800zł ale to było rok temu...

Spalanie średnie(liczone od początku jak założyłem instalke...) 8,500952381

Przez ponad rok czasu, zaoszczędziłem ok.2000zł...można powiedzieć tylko ale wliczam w to;

-57,50 wyrobienie dowodu rej.(musiał być nowy)

-30zł przegląd okresowy gazu po 10000km

-168zł przegląd rejestracyjny( na benzynie nie musiałbym go robić, termin był dopiero luty 2007, więc i następny też musze wliczyć w koszty gazu).

-810zł dolewki benzyny, bo na samym gazie nie pojedzie (rozruch + co jakiś czas popędzam koniki na benzynie) z reguły tankowałem V power ew. 98.

Jak dla mnie instalka się już wróciła 2000zł zaoszczędzone jak już pisałem, na a jak bym chciał sprzedać auto to sądze że te 1800zł moge policzyć za tą instalke(jeszcze na gwarancji)

Tak wyglądają fakty, a nie kalkulatorki, które nie liczą, dolewek benzyny, przeglądów okresowych i wyższych kosztów przeglądów rej.

Ja do pracy mam 10km z czego większość przepada na miasto, więc to spalanie jest obliczone mniej więcej 70% miasto i 30%trasa

Najniższe spalanie na trasie ok7.3 (ale komfortowo bo z klimą)

W mieście max. spalanie 9.4 też z klimą(nie licząc np.11.4l gdzie był zalane dobrze ponad max)

Benzyny nie tankuj, więcej jak 2/3 baku... ale utrzymuj w baku nie mniej jak 10l (w mojej thali tyle jest jak rezerwa się zaświeci)

W Twoim przypadku koszty będą inne, 60km dziennie z tego zapewne większość trasa, jeśli przegląd rej wypada Ci wcześniej jak za rok to odejdą ci koszty, dowodu rej. i przeglądu rej.(zapłacisz tylko więcej bo z gazem)

No i przeglądy instalki co 10 tyś sprawdzenie i kontrola 30zł a co 20tyś kontrola +wymiana filterka gazu.

Czas w jakim się zwróci zależy też od relacji cen PB-LPG

W grudniu np. było to ok. 3.60-1.95 a obecnie jest 4.40-1.75

W zimie gaz jest droższy za sprawą bogatszej mieszanki...

To tyle jak jakieś pytania to śmiało.

Napisano
  • Autor

> Posiadam Thalie z takim samym motorem jak Ty...

Też rok 2003?

> Ja płaciłem za instalke 3800zł ale to było rok temu...

Ja mam zapłacić 3300zł (termin na 28.09.2005)

> Spalanie średnie(liczone od początku jak założyłem instalke...)

> 8,500952381

z klimą?

> Przez ponad rok czasu, zaoszczędziłem ok.2000zł...można powiedzieć tylko ale wliczam w to;

to i tak duzo po 20 kkm

> termin był dopiero luty 2007....

z tym nowym dowodem to mnie zaskoczyłeś...(sam papier - tablice stare - mam nadzieje.... yikes.gif

Z tym spalaniem paliwa... 9,5 z klimą - to niestety potwierdzam, ale w trasie (fakt na prawdziwej austryjackiej benzynie) wychodziło spokojnie 6 (trzy os. + bagaz) - ale tam sie JECHALO!!!

No własnie, o to wyprowadzanie kucyków jeszcze spytam.

Nie ma jakiś problemów z jechaniem na paliwie 'później'.

Świece...? Różne rzeczy wczoraj czytałem.

Napisano

> Też rok 2003?

tak

> Ja mam zapłacić 3300zł (termin na 28.09.2005)

spoko cena, jak robisz dziennie po 60km to za rok sie zwróci jak nic...

> z klimą?

Tak.

> to i tak duzo po 20 kkm

> z tym nowym dowodem to mnie zaskoczyłeś...(sam papier - tablice stare

A dowodem jest tak, jeśli masz termin badania techn. przed 28.09.2006(czyli rok od założenia instalki) to nic nie będziesz musiał zmieniać, tylko wpis do dowodu LPG. a to pewnie już grosze kosztuje, jeśli jednak po tym terminie to konieczna jest wymiana...bo z gazem przegląd jest co rok, a urzędniczka w wydziale komunikacyjnym nie może zmieniać daty, nie ma takiego prawa(choć słyszałem że tak robią, ale to już ona ryzykuje) i trzeba wymienić papier i naklejki na tablicach...

> - mam nadzieje....

> Z tym spalaniem paliwa... 9,5 z klimą - to niestety potwierdzam, ale

> w trasie (fakt na prawdziwej austryjackiej benzynie) wychodziło

> spokojnie 6 (trzy os. + bagaz) - ale tam sie JECHALO!!!

Ale ja pisałem o spalaniu na LPG a jak wiadomo jest większe o te 15-20% co się nawet zgadza, PB średnia książkowa 7l gaz moja średnia z całego roku 8.5(większość z klimą)

> No własnie, o to wyprowadzanie kucyków jeszcze spytam.

Co jakiś czas. 300-500km przełączam na PB i staram się go utrzymywac na obr.4tyś jadąc kilkanaście km.

> Nie ma jakiś problemów z jechaniem na paliwie 'później'.

Właśnie dlatego pisałem nie lać więcej jak 2/3 baku, bron boże do pełna... benzyna traci swoje właściwości, jak zatankowałem raz do pełna to jak już było poniżej połowy to lepiej jeździł na gazie... przełaczenie na PB było odczuwalne(spadek mocy)

> Świece...? Różne rzeczy wczoraj czytałem.

Nie czytam...

A książkowo co ile pisze???

Napisano
  • Autor

> Nie czytam...

> A książkowo co ile pisze???

Pocztałem ale na postach...

Do ASO nie zagladam. angryfire.gif Mam 'swój' warsztat.

Jak coś nie tak to pytam, popatrzę jak robią, płacę i gaz do oporu... w domu:sleeping_2.gif Uśmiejesz się ale mam taki mały 'tuningowy' bajerek... inny dolot powietrza do filtra - efekt widoczny przy przechodzeniu z 3,5 tys na 6,0 tys zero opóźnienia, jedzie! Efekt całkowity odczuwalny na autostradzie (dopiero w austrii, potem chorwacji) 208 km/h zamyka jego możliwości. Polecam! zlosnik.gif A potem hamowanie... klocki mam na 15 kkm.

A wracając do świec - nie mam zielonego pojęcia (może ktoś z Was wie!) - zrobiłem autkiem 48 kkm i na razie chodzą bez problemów. Ale jak coś, to na jakie zmieniać? confused.gif

Napisano

A ja mam włozony zwykły gaz (nie wtrysk) na plastik i chodzi bez problemu!!

jedno dobre zabezpieczenie i jest OK

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.