Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Troszke info o AR155

Featured Replies

Napisano

najpierw chcialem sie przywitac banana-wave.gif

a teraz do rzeczy zlosnik.gif

czy warto grinser006.gif

jakie plusy jakie minusy, jakie czeste bolaczki

ogolnie kazde mozliwe informacje o tym modelu

20.GIF

Napisano

> najpierw chcialem sie przywitac

> a teraz do rzeczy

> czy warto

> jakie plusy jakie minusy, jakie czeste bolaczki

> ogolnie kazde mozliwe informacje o tym modelu

Jeśli kupisz z silnikiem TS 8v to nie ma minusów. skromny.gif

A tak na poważnie to jak znajdę chwilkę to napiszę coś więcej. Ewentualnie pisz na priv lub GG.

Pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Jeśli kupisz z silnikiem TS 8v to nie ma minusów.

> A tak na poważnie to jak znajdę chwilkę to napiszę coś więcej.

> Ewentualnie pisz na priv lub GG.

> Pozdrawiam.

pisz jak najwiecej

korci mnie taka alfka ale troszke sie obawiam zeby mnie nie wpedzila w mocne koszta icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

to co dowiem sie cos o tej alfie? confused.gif

Napisano

Duże bardzo wygodne auto z wielkim bagażnikiem - jechałem trzema sztukami (jedna 1.8 8V i dwie 2.0 16V).

Ceny części tanie - bardzo dużo wspólnych z Tipo/Temprą.

Silniki wytrzymałe.

Ogólnie auto bardzo godne polecenie ... jeśli ktoś wie co to znaczy mieć Alfę wink.gif

Napisano
A co to znaczy miec Alfe ?
Napisano

> A co to znaczy miec Alfe ?

Równoznaczne z mieć wydatki grinser006.gif

Napisano

> to co dowiem sie cos o tej alfie?

Witam.

Jest to w miarę tanie auto w eksploatacji, i bardzo wygodne i w większości dobrze wyposażone. Ja od siebie polecam poszukać wersji z silnikiem TS ale 8 zaworowym, 16V też są oczywiście fajne, ale koszty utrzymania zdecydowanie wyższe chociażby ze względu na rozrząd napędzany paskiem. W wersji 8V rozrząd mamy napędzany dwurzędowym tytanowym łańcuchem, który jest praktycznie bezobsługowy, poza koniecznością naciągania co kilkadziesiąt tysięcy łańcucha, ponieważ ma on mechaniczny napinacz, ale nie automatyczny, no i wypadało by regulować zawory co jakieś 80 - 100 kkm.

Zawieszeniowo auto bazuje na konstrukcji Tipo/Tempra, a w praktyce wahacze przednie ma takie same jak Fiat Marea Alfa 145/146. Części nie są drogie, jedyne o co trzeba dbać to dobry olej i dość częsta wymiana, najlepiej co 10 kkm. Zalecany olej to 10W40, ja osobiście śmigam na pełnym syntetyku 10W60, a mam nalatane 289 kkm. Sprzęgło wytrzymało mi 200kkm, wiem, ponieważ jestem 2 właścicielem, a auto było kupione w Polsce, tak więc raczej jakość używanych dawniej podzespołów była lepsza niż dzisiaj.

Jeśli auto nie ma przeszłości "dzwonowej" to powinno być wolne od korozji, korodują jedynie tylne błotniki zaraz za drzwiami, ale to taka bolączka konstrukcji. Ogólnie auto jest dobrze zabezpieczone antykorozyjnie.

To tyle tak na szybko.

Pozdrawiam. wink.gif

Napisano

> najpierw chcialem sie przywitac

> a teraz do rzeczy

> czy warto

> jakie plusy jakie minusy, jakie czeste bolaczki

> ogolnie kazde mozliwe informacje o tym modelu

Pablo napisał wszystko. Od siebie dodam, żebyś nie kupował 2.5 diesla, bo jest dość awaryjny i drogi w naprawie. Jeśli chcesz śmigać na gnojówkę, to bierz 1.9 TD (występował w modelach z ostatnich lat produkcji). Jeśli benzyna, to albo 8V jednostki, albo 2.5 V6.

Ekspoloatacyjnie auto tanie w utrzymaniu. Sam jeżdżę Alfa 146, ale zawieszenie bliźniacze. Koszt remontu całości w ASO - 600 zł. Inne rzeczy, które się zespują można znaleźć na Allegro w cenach bardzo przystępnych.

Trzeba się przyzwyczaić do smarowania uszczelek drzwi/klapy silkonem na zimę, bo inaczej łatwo pourywać klamki, jak mróz złapie. Jeszcze jedna bolączka - stacyjki przy dużych przebiegach lubią się zacinać, także profilaktycznie radziłbym po zakupie wyjąć wkład i oddać na pasowanie ze świeższym kluczykiem (pod warunkiem, że przy kupnie dostaniesz dwa komplety).

Jeśli będziesz szukał, to daj sobie trochę czasu i nie napalaj się napierwszy egzemplarz. Nie ma okazji - fakt, Alfy tracą szybko na wartości, ale za zadbany egzemplarz warto zapłacić więcej kasy, bo odwdzięczy się bezawaryjną jazdą.

Wszelkie usterki wynikają albo z przebiegu i normalnego zużycia części, albo z niewłaściwego użytkowania auta przez poprzedniego właściciela (to zdecydowanie częstsze przypadki).

Jeśli kupisz benzynę, to lej DOBRY olej (np. Motul) i często sprawdzaj jego stan.

Napisano
  • Autor

to aby sie nie napalac to napewno, wole zaplacic wiecej i dluzej szukac ale pozniej miec wiecej radosci z auta ok.gif

motory ktore mnie najbardziej interesuja to wlasnie 1.8 ts ewentualnie 1.9 diesel (jednak nic o nim nie wiem jak to jezdzi jak z ekspluatacja)

jak mozecie cos jeszcze powiedziec to piszczcie, kazde info bedzie cenne ok.gif

Napisano

> to aby sie nie napalac to napewno, wole zaplacic wiecej i dluzej

> szukac ale pozniej miec wiecej radosci z auta

> motory ktore mnie najbardziej interesuja to wlasnie 1.8 ts

> ewentualnie 1.9 diesel (jednak nic o nim nie wiem jak to jezdzi

> jak z ekspluatacja)

> jak mozecie cos jeszcze powiedziec to piszczcie, kazde info bedzie

> cenne

1.9 TD to pancerny, niewysilony silnik, który na pewno dużo przejedzie. Plus jest taki, że modele z tym motorem są zazwyczaj lepiej wyposażone, bo z późniejszych lat produkcji.

Kojarzysz Pio z centomanii? Ma 145 z takim motorem, mógłbyś do niego uderzyć i pogadać, ewentualnie przejechać się samochodem. Z tego, co wiem, to był zadowolony.

Napisano
  • Autor

Pio jak najbardziej kojarze ale sadzilem ze on ma benzyne a nie gnojowke zlosnik.gif

Napisano

> Pio jak najbardziej kojarze ale sadzilem ze on ma benzyne a nie

> gnojowke

a widzisz jaka niespodzianka zlosnik.gif

ludzie sie starzeja zlosnik.gif choc u mnie nie do konca devil.gif bo musialem cos podlubac hehe.gif

Napisano

> 1.9 TD to pancerny, niewysilony silnik, który na pewno dużo

> przejedzie. Plus jest taki, że modele z tym motorem są zazwyczaj

> lepiej wyposażone, bo z późniejszych lat produkcji.

> Kojarzysz Pio z centomanii? Ma 145 z takim motorem, mógłbyś do niego

> uderzyć i pogadać, ewentualnie przejechać się samochodem. Z

> tego, co wiem, to był zadowolony.

yikes.gif to jeszcze ktos na CM o mnie pamieta yikes.gif

zlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> to jeszcze ktos na CM o mnie pamieta

No ba, a niby czemu miało by być inaczej? Musimy się kiedyś ustawić tak w ogóle, już jakiś czas temu o tym myslałem.

A tak a propos - jak Ci się sprawuje ten 1.9 TD?

Napisano

> No ba, a niby czemu miało by być inaczej? Musimy się kiedyś ustawić

> tak w ogóle, już jakiś czas temu o tym myslałem.

ano trzeba smile.gif

> A tak a propos - jak Ci się sprawuje ten 1.9 TD?

sprawuje sie dobrze. na tyle dobrze ze zostalo podniesione cisnienie doladowania smile.gif

zlosnik.gif

Napisano

> ano trzeba

> sprawuje sie dobrze. na tyle dobrze ze zostalo podniesione cisnienie

> doladowania

co zaowocowalo....?

Napisano

> co zaowocowalo....?

lepsza elastycznoscia ok.gif nie trzeba redukowac aby turbina sie nakrecila zlosnik.gif pozatym turbina wstaje wczesniej devil.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

a co powiecie na silnik 2.5 v6 w 155 ?

Z ogłoszenia wyczytałem, że chyba ma 163 KM. To jest ten sam silnik co w 156 tylko z jakimiś tam zmianami, czy zupełenie coś innego?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.