Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

megane II ?

Featured Replies

Napisano

Witam wlaśnie sprzedałem punto i b. korci mnie na kupno meganki II. Sprawa nie jest prosta bo opinia o tych autach jest prawie tragiczna(wprawdzie sam wcześniej jeździłem fiatami o których również źle się mówi i mogłem dzięki temu doświadczyć, że wł. niemieckich i japońskich samochodów bardzo nie lubią konkurencji a fiaty okazały się niezłymi autkami). No właśnie jak to jest z tymi megankami II czy faktycznie jest z nimi tak źle? Poczytałem troche archiwum i nie znalazłem nic szczególnie niepokojącego. Może osoby które nimi jeżdżą mogłyby trochę opisać czy są zadowolone z nich, czy nie żałują dec. dot. zakupu tego auta, czy drogo płacą za ewentualne usterki oraz czy nie boją się, że ich auta mogą więcej tracić na wartości niż inne i czy zastanawiają się czy nie będą mieli problemów kiedyś z ewentualną sprzedażą w tym dziwnym kraju opanowanym przez niemiecką motoryzację. Kurdę troche długie mi to wyszło ale b. jest ważna dla mnie Wasza opinia bo zamierzam wydać właściwie wszystkie oszczędności jakie mam, więc za jakiekolwiek wypowiedzi czy sugestie b. dziękuję blagam.gif30.GIF

Napisano

Diesel, benzyna?

Jeżdżę dwójeczą po fl. Podobno typowe usterki, które zdarzały się na początku zostały usunięte.

NIE MOGĘ POWIEDZIEĆ ZŁEGO SŁOWA NO TO AUTKO! Wygodne, dobrze wyposażone, a w dodatku za konkurencyjne pieniądze smile.gif Przez blisko rok przelatałem 18 tys. i nie zdarzyło się nic nieprzyjemnego. Ale powiedzieć muszę, że uważam, że jak kto dba - tak ma - tankuję na markowych stacjach, uczciwie je przeglądam itp...

Pytaj co Cię niepokoi...

Aaaaa.... jeszcze jedno - nie wiem w jakim roczniku szukasz autka, ale nawet w ASO przyznawali, że ph I miała pewne upierdliwe dolegliwości, więc lepiej szukać po autka po fl...

Napisano
  • Autor

> Diesel, benzyna?

Jestem troche niezorientowany, a które roczniki to są po fl bo mnie interesują takie od 2003-2005, a co do silników to myśle, że fajnie byłoby znaleźć w benzynie 1.4 lub w dieselu 1,5 (chodzi mi raczej o słabsze silniki bo raczej poruszam sie po mieście). Z tego co zauważyłem to ludzie nie gderają na silniki lecz na elektrykę tego auta i tego trochę sie boję, a mówiąc o dbaniu o swoje auto masz na myśli wizyty w serwisie zgodnie z książką serwisową (bo do tej pory ja systematycznie wymieniałem tylko raz do roku oleje i filtry) no i oczywiście to co się już zużywało. Pytam o to bo wiem, że w serwisach przysalonowych często wymienia się części tylko dlatego, że producent tak sugeruje a nie dlatego, że należy już je wymienić

Napisano

Ja mam sedana z 2004 r. 1,6 benzyna. Lubiłem to auto do czasu końca gwarancji. W ciągu ostatniego 1,5 roku wymieniłem już wszystkie cewki i kompletny rozrząd z uwagi na awarię koła zmiennych faz rozrządu. Obie usterki są typowe dla tego silnika, ale na szczęscie Renault Polska pokryło koszt wymiany rozrządu w 60%. Niemniej jednak trochę kasy i nerwów mnie kosztowało. Poza tym samochód jet wygodny i oszczędny. Aha przebieg ti niecałe 50 tys.

Napisano

Co do wersji - rzuć okiem np: TUTAJ

Co do trwałości - nie mogę za wiele powiedzieć przejeździłem dopiero koło 20tys km. Jedyna usterka - zginęło zasilanie gniazda zapalniczki - w serwisie poprawili bez gadania.

W innym wątku pytasz się o megane z silnikiem 1,6 - wg mnie jest to świetny kompromis między ekonomią a dynamiką. Silniczek fajnie się zbiera, przy wyprzedzaniu ma odejście - fakt, trzeba go dość wysoko kręcić. Przy spokojnej jeździe spala dość rozsądnie.

Samochód który wypatrzyłeś jest jeszcze sprzed FL. więc w tym silniku był rzeczywiście problem z cewkami i kołem zmiennych faz - dowiedz się, być może były już naprawiane. Cewki, to nie jest droga sprawa, a koło zmiennych faz rozrządu - podobno ASO rekompensuje połowę kosztów naprawy. Jednak tak naprawdę zastanów się - koszty naprawy diesla jak coś klęknie są naprawdę DUUUUUUUUŻO mniej przyjemne.

Co do samego auta - wiesz - gust jest jak d..a każdy ma swoją. Szukając autka szukałem czegoś zupełnie innego - obejrzałęm moją megane bez żadnego przekonania. Wsiadłem, przejechałem się i wiedziałem, że chcę, żeby to autko było moje!

Mam nadzieję, że zdania nie będę musiał zmienić wink.gif

Życzę powodzenia w szukaniu!

Napisano
  • Autor

> Co do wersji - rzuć okiem np: TUTAJ

> Co do trwałości - nie mogę za wiele powiedzieć przejeździłem dopiero

> koło 20tys km. Jedyna usterka - zginęło zasilanie gniazda

> zapalniczki - w serwisie poprawili bez gadania.

> W innym wątku pytasz się o megane z silnikiem 1,6 - wg mnie jest to

> świetny kompromis między ekonomią a dynamiką. Silniczek fajnie

> się zbiera, przy wyprzedzaniu ma odejście - fakt, trzeba go dość

> wysoko kręcić. Przy spokojnej jeździe spala dość rozsądnie.

> Samochód który wypatrzyłeś jest jeszcze sprzed FL. więc w tym silniku

> był rzeczywiście problem z cewkami i kołem zmiennych faz -

> dowiedz się, być może były już naprawiane. Cewki, to nie jest

> droga sprawa, a koło zmiennych faz rozrządu - podobno ASO

> rekompensuje połowę kosztów naprawy. Jednak tak naprawdę

> zastanów się - koszty naprawy diesla jak coś klęknie są naprawdę

> DUUUUUUUUŻO mniej przyjemne.

> Co do samego auta - wiesz - gust jest jak d..a każdy ma swoją.

> Szukając autka szukałem czegoś zupełnie innego - obejrzałęm moją

> megane bez żadnego przekonania. Wsiadłem, przejechałem się i

> wiedziałem, że chcę, żeby to autko było moje!

> Mam nadzieję, że zdania nie będę musiał zmienić

> Życzę powodzenia w szukaniu!

Wielkie dzięki za podpowiedzi, ale muszę się poważnie zastanowić nad megane (mam generalnie pecha do aut-jak coś ma się typowego dla danego modelu zepsuć to ja to mam, tyle, że wcześniej kosztowało mnie to grosze-fiat punto II) jedno muszę przyznać megane II to najładniejsze auto w tej klasie

Napisano

> Wielkie dzięki za podpowiedzi, ale muszę się poważnie zastanowić nad

> megane (mam generalnie pecha do aut-jak coś ma się typowego dla

> danego modelu zepsuć to ja to mam, tyle, że wcześniej kosztowało

> mnie to grosze-fiat punto II) jedno muszę przyznać megane II to

> najładniejsze auto w tej klasie

Poczytaj jeszcze TUTAJ . Odrzuć skrajne opinie (i te: "to auto jest do D..Y" i te "O yeah! Chcę umrzeć w tym aucie!" i dostaniesz jakąś średnią opinię z rynku wink.gif

Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.