Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawiesia tłumika

Featured Replies

Napisano

Witam.

Jaka jest trwałość zawiesi tłumików, ile wytrzymują. Czy ich trwałość zależy od przebiegu i lat, czy nie jest to regułą. Pytam ponieważ nie moge zlokalizować drgań (bujania) z okolic lewej strony podwozia a nie chcial bym niepotrzebnie wywalić kase. Miał ktoś takie objawy. Z góry dziękuje. Pozdrawiam.

Napisano

> Witam.

> Jaka jest trwałość zawiesi tłumików, ile wytrzymują. Czy ich trwałość

> zależy od przebiegu i lat, czy nie jest to regułą. Pytam

> ponieważ nie moge zlokalizować drgań (bujania) z okolic lewej

> strony podwozia a nie chcial bym niepotrzebnie wywalić kase.

> Miał ktoś takie objawy. Z góry dziękuje. Pozdrawiam.

Nura pod samochód i sprawdzić.Mam przebieg 141 kkm i przeguby OK.

Napisano
  • Autor

> Mam przebieg 141 kkm i przeguby OK.

Czy przeguby a zawiesia tłumika to jest to samo. Pod spodem zaglądałem i pierwszej młodości to nie są bo to 6 lat i 100kkm. Ale poobrywane nie są.

Napisano

> Jaka jest trwałość zawiesi tłumików, ile wytrzymują. Czy ich trwałość

> zależy od przebiegu i lat, czy nie jest to regułą.

Ja wymieniałem gumowe wieszaki przy przebiegu ~70 kkm (dokładnie nie pamiętam, a nie mam teraz możliwości, żeby sprawdzić) - objaw był taki, że po najechaniu na jakąś nierówność od strony podwozia było słychać głuche stuki.

Wieszaki skonstruowane są tak, że gumowy element otoczony jest paskiem z tworzywa, który to pasek jest spięty metalową spinką i ma za zadanie ograniczyć rozciąganie się gumy. Niestety z czasem ten pasek również się rozciąga i wtedy cały końcowy wydech zaczyna bujać się nadmiernie.

Nie wiem, czy we wszystkich wersjach nadwoziowych jest tak samo - w MW były to dwa wieszaki wykonane całkowicie z gumy i jeden większy, w którym guma była zespolona z metalową płytką, przykręcaną do podwozia. Wymiana całości nie była jakoś bardzo droga, stukanie generowane przez wydech ustało.

Napisano
  • Autor

Czy to "stukanie" było jakby bujało i drgało wpadając w rezonans przy najechaniu na nierówność i bardziej słyszalne od strony kierowcy? W moim stilo jest jeden tłumik środkowy zawieszony na dwóch wieszakach. Trzeci wieszak - trochę inny - podtrzymuje rurę zaraz za złączem elastycznym. Czy wymienić od razu wszystkie czy tylko dwa przy tłumiku.

Napisano

> Czy to "stukanie" było jakby bujało i drgało wpadając w rezonans przy

> najechaniu na nierówność i bardziej słyszalne od strony

> kierowcy?

Raczej nie - to było takie głuche "bum" po najechaniu na nierówność. Czasem, np. przy przejeżdżaniu przez próg zwalniający, stuknięć potrafiło być kilka: dwa, a nawet trzy, zwykle to środkowe było najgłośniejsze.

Napisano
  • Autor

> potrafiło być kilka: dwa, a nawet trzy,

Wlaśnie tak, słychać nawet trzy razy. A czy te "bum" było już spowodowane uderzeniem tłumika o podwozie czy też samym podskakiwaniem tłumika. W moim przypadku nie słychać by coś uderzało o podłogę. Być może zawiesia nie są aż tak naciągnięte by dopuścić tłumik do uderzeń o podwozie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.